Filistin halkının yaşadıklarını dünyaya anlatmak için 11 ülke gezen ve yaklaşık 3 bin kilometre yürüyen Ladraa, yolda başından geçenleri Diriliş Postası Gazetesi’ne anlattı.
Cezayir asıllı göçmen bir aileden gelen 25 yaşındaki Benjamin Ladraa, 15 Ağustos 2017’de İsrail’in, başta Gazze olmak üzere Filistin halkına yaptığı zulmü protesto etmek için Filistin’e yürümeye karar verdi. Yaklaşık 8 aydır 11 ülkeyi yürüyerek geçen Ladraa Yunanistan üzerinden Türkiye’ye giriş yaptı. Tek amacının Filistin halkının yaşadıklarına dikkat çekmek ve onlarla olan dayanışmayı arttırmak olduğunu söyleyen Ladraa, Türkiye’de yaklaşık bin 200 kilometre yürüyecek. Ladraa, İsveç’in Gothenburg şehrindeki üniversitede Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü okurken ilk senesinden sonra okuldan ayrılma kararı aldı. Bir süre Kızılhaç’ta çalışarak para biriktirdi ve yolculuğa başlamak için müzik aletlerini de satarak bin euro yola koyuldu. Günde 30 ile 50 kilometre arasında yürüyerek 11 ülkeyi geçmeyi başaran Ladraa Türkiye üzerinden gemi ile Mısır’a ulaşmayı planlıyor.

DÜNYA FİLİSTİN’DE NELER YAŞANDIĞINI BİLMİYOR

İsveç’te Filistin halkına yönelik İsrail’in işgalci tutumu hakkında araştırma yaparak bilgi edinen Ladraa, dünya kamuoyunun bu duruma sessiz kalmasından rahatsızlık duyuyor. Yola çıkmaya karar verdiğinde geçtiği ülkelerde sosyal medya hesapları üzerinden etiketlerle paylaşımda bulunmasına rağmen medya kuruluşlarının kendisine yer vermediğini ifade ediyor. Bir insanın dini, dili ve ırkı ne olursa olsun baskı altında olmadan özgürce yaşaması gerektiğine inanan aktivist Filistin halkının sesi olmak için önüne çıkan her engellemeye karşı yürümeye devam edeceğini söyledi. İsrail’in işgalci tutumunun Avrupa ülkelerinde medyaya yansıtılmadığını belirten Ladraa, “Avrupa’da İsrail’in Filistin’de neler yaptığı hakkında haberlere yer verilmiyor. Orada yaşanan insan hakları ihlalinin dünyaya duyurulması gerekiyor. Bende kendi imkânlarımla Filistin’e yürümeye karar vererek doğacı ve toplumcu insanların bu konuda bilgi sahibi olmasını planlıyorum.” dedi.

FİLİSTİN BAYRAĞI TAŞIYOR DİYE GÖZALTINA ALINDI

Ladraa’nın yola çıktığı günden beri yanından ayırmadığı Filistin bayrağı yüzünden başına gelmeyen kalmadı. 7 aydır hemen hemen her gün defalarca polis tarafından durdurulan Ladra, bir gün kaldığı Yunanistan’da 6 kez polise kimlik göstermek zorunda kaldı. Bulgaristan’da karakola götürülerek 3 saat sorgu altında tutuldu. Prag’da İsrail Büyükelçiliği’nin önünden Filistin bayrağı ile geçtiği için 2 saat durduruldu, hatta bomba imha ekibi bile çağırılarak eşyaları incelendi. Avusturya’da terörle mücadele ekipleri silahları ile gelerek eşyalarını aradı ve Almanca hakarete uğradı. Ladraa, yaşadıklarının 7 aydır bir rutin haline geldiğini anlatırken polislerin çoğu zaman kendisine şüpheyle baktığını belirterek, “Filistin bayrağını geçtiğim ülkede çoğu zaman tanımıyorlar. Prag’da tesadüfen geçtiğim İsrail konsolosluğu önünde askerler panik haline gelerek bomba imha uzmanları eşliğinde çantamı aradı, saatlerce sorguladı.” diye konuştu.

TÜRKİYE YOLCULUĞUNA 2 FİLİSTİNLİ EŞLİK EDECEK

Yola çıktığı günden beridir müsait gördüğü her yerde uyuyan İsveçli aktivist yolculuğun başlarında kendisinden pek fazla kimsenin haberdar olmadığı için yanında getirdiği çadırda uyuduğunu söyledi. Almanya’da iki hafta boyunca yağmurun altında sırılsıklam olmasına rağmen yolculuğuna devam eden Ladra son zamanlarda sosyal medya üzerinden tanıştığı kişiler aracılığıyla sıcak yatakta uyuma fırsatı buluyor. Türkiye’ye de tanıştığı 2 Filistinlinin bin 200 kilometre boyunca kendisine eşlik edeceğini söyleyen Ladraa yol boyunca yolculuğuna hangi güzergâhtan gideceğine karar verecek.

“İsrail Filistin’e geçmeme izin vermeyecek”

Yaklaşık 3 ay sonra Filistin’e varmış olmayı planlayan Ladraa, Türkiye’den sonra nasıl bir rota izleyeceği hakkında hâlâ karar veremedi. Bir yanda iç savaşın devam ettiği Suriye, diğer tarafta kilometrelerce devam eden zorlu Mısır Sina Çölü seçeneği var. Güvenli yolu bulsa bile İsrail üzerinden Filistin’e girip giremeyeceği konusunda emin olamayan aktivist, “İsrail’in Filistin’e geçişime izin vereceğini düşünmüyorum. Prag’da gözaltına alındığım sırada fotoğraflarımı çekip bilgilerimi aldılar. Ama eğer geçmeme izin verirlerse, Filistin’de biraz zaman geçireceğim ve yeni insanlarla tanışacağım.” diye konuştu.

Kaynak: Diriliş Postası (Atakan Irmak)