Kamp çadırı hakkında bilinmesi gereken her şey aracılığı ile sizlerle. Çadırın iç dizaynı ve kullanışlılığı da önemli konulardan biridir. Gece dışarı çıkmanız gerektiğinde ya da tuvalete gitmeniz gerektiğinde çadırın içinde kafa lambanızı veya arabanızın anahtarını aramak bir kabusa dönüşebilir. Bu yüzden çadırın içinde bulunan küçük cepler hem düzenlilik hem de kullanışlılık açısından önemli bir rol oynuyor. Bazı çadırlarda cepler haricinde çadır içi lambanızı asacağınız veya arasına bir ip gerip eşyalarınızı asacağınız küçük kopçalar bulunur. Bunlar da oldukça kullanışlıdır.

 

Kamp Çadırı Hakkında Bilinmesi Gereken Her şey

 

Çadırınızın rengini seçerken sadece dışarıdan nasıl göründüğüne bakmayın. Çadırı seçerken dışarıdan nasıl göründüğü kadar içeriden nasıl göründüğü de önemlidir. Gündüz genellikle çadırın dışında olduğumuz doğru ama kötü havalarda veya çadırın içinde kitap okumak, müzik dinlemek istediğiniz durumlarda çadırın rengi büyük rol oynuyor. Üst segment markalar genelde çadırlarında beyaz, sarı, turuncu gibi içeriye gün ışığını yansıtacak ve sizi boğmayacak renkleri seçerler. Gündüz kırmızı veya koyu renkli bir çadırın içinde olduğunuzu hayal ederseniz, içerisinin basık ve bunaltıcı olacağını düşünebilirsiniz.

 

Çadırın Bagajını Göz Ardı Etmeyin!

 

Alacağınız çadırın bagajı olması oldukça önemli. Öncelikle bagaj dediğimiz kısım alt kısmı kapalı olmayan fakat üst kısmı çadırın dış tentesine dahil olan, gece yatarken eşyalarınızı ve ayakkabınızı koyup ıslanmadan saklayabileceğiniz kısımdır.

 

Aldığınız çadırın bagajı olmadığını varsayarsak, kalabalık bir yerde kamp yaparsanız gece yatarken eşyalarınızı ya dışarda bırakmanız gerekir ya da çadırın içine yani yanınıza almanız gerekir. Kumlu, çamurlu eşyalarınızı veya ayakkabılarınızı çadırın içine sokmak istemezsiniz. Islak ayakkabılarınızı poşete koyup çadırın içine alırsanız sabaha poşette terlemiş ve dışıyla birlikte içi de ıslanmış ayakkabılarla karşılaşabilirsiniz. En iyi ihtimalle araçla kamp yapıyorsanız en azından eşyalarınızı arabanızın bagajına koyabilirsiniz fakat gecenin sonunda her şeyi bagaja taşımakta bir süre sonra işkenceye dönüşebilir.

 

Çadırın Giriş Kapıları Da Önemli!

 

Tek kapılı çadırlarda gece arkadaşınızın üzerinden atlayarak dışarı çıkmanız gerekir. Fakat çift kapılı çadırlarda herkes kendi tarafından kolayca birbirini rahatsız etmeden dışarı çıkabilir. İki kapı tarafında da bagaj varsa bir tarafı ana giriş olarak belirleyip diğer kapı tarafını tamamen kapalı arka bagaj olarak da kullanabilirsiniz.

 

Çadır Su Geçirir Mi?

 

Bu konuyu en sona sakladım çünkü çadır alacakların en çok önem verdiği ama aynı zamanda da en çok yanıldığı konulardan biri bu.

 

Günümüzde çadırların çoğu sentetik naylon kumaştan üretiliyor. Su geçirmezliği ise PU kaplama dediğimiz bir kaplama ile güçlendiriliyor. Peki nedir bu PU kaplama? PU kaplama kullanım süresi ile orantılı aşınabilen bir kaplamadır. Bütün çadırların özelliklerinde mm cinsinden bir PU kaplama değeri görürsünüz. Bildiğimiz bir sağanak yağmurda su geçirmezliği korumak için gereken mm değeri 1500~ civarıdır. Üst segmentteki markalar üst tente için bu değerlerini 1500-1800mm civarında tutarlar genelde.

 

Sıradan Markalarda Durum Ne?

 

Sıradan markaların birçoğu alıcıyı etkilemek için bu rakamı 3000-5000-8000mm’lere çıkarırlar. Burada esas rol oynayan kısım PU kaplamanın kalitesidir. 5000mm kaplaması olan bir çadır 20 kullanımda aşınarak 2000mm değerine düşebilir fakat kaliteli kaplaması olan bir çadır ise bu değerini yıllarca koruyabilir. Çadırın taban kumaşında ise durum daha farklı, yağmur üst tenteden kayıp gideceği orda durmayacağı için 1500mm~ yetse de çadırın tabanı sürekli ıslak toprağa veya karlı zemine maruz kalacağı için bu değer çadırların tabanlarında 8000-10000mm gibi değerlere sahiptir. Shall we? – Seyyah ailesi bol kamplı günler diler.