Projenin ÇED başvuru dosyası geçtiğimiz günlerde askıya çıktı. ÇED Yönetmeliği’nin 9. maddesi gereğince düzenlenecek olan toplantının yeri ve saati, toplantı gününden 10 gün önce ilan edilecek.
ÇED başvuru dosyasını incelemek isteyenler, bakanlık merkezinde veya İstanbul Çevre ve şehircilik İl müdürlüğü’nde raporu inceleyerek proje hakkında bakanlığa veya valiliğe görüş bildirebilecek. 45 kilometrelik kanal inşaatı için 23 kilometrekarelik alan kamulaştırılacak.

Avcılar, Küçükçekmece, Arnavutköy ve Başakşehir ilçelerinden geçecek kanal 400 metre genişliğinde, 45 kilometre uzunluğunda ve 25 metre derinliğinde olacak. Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizi’ni biribirinden ayıran dar boğazdan başlayacak. Kanal, Sazlıdere Barajı ve havzasını içine alarak kuzeye uzanacak.

6 KÖPRÜ, 2 LİMAN

Sazlıbosna Köyü üzerinden Dursunköy’ün doğusuna erişen kanal, Baklalı Köyü’nü geçtikten sonra Durusu ve Terkos Gölü’nün doğusundan Karadeniz’e bağlanacak. Kanal üzerinde 6 köprü ve yol geçişi planlandı. Kanal projesinde 2 liman, 3 takımada, 2 yat limanı olacak. Proje nedeniyle İstanbul’un yedek su havzalarından Sazlıdere Barajı kullanımdan çıkacak. İnşaatın yaklaşık 5 yıl sürmesi bekleniyor.

Kaynak: Haber Türk