Su depoları özellikle su kesintisinin yaşandığı dönemlerde gündelik hayatın devam etmesine ve karşı karşıya kalınması muhtemel sorunların yaşanmamasına yardımcı olmaktadır. Oldukça faydalı olan bu depolar, düzenli olarak bakımları yaptırılmadığı ya da temizliği konusunda hassas davranılmadığı dönemlerde hastalık yayan birer pislik deposu haline dönüşebilmektedir.

Kirlenmeye sebep olan durumlar

1 - Su deposu kirliliği
2 - Su taşıma hattının kirliliği
3 - Şebeke suyunun kirliliği
4 - Su deposunun havalandırma sisteminin bulunmaması
5 - Gider borularının mevcut su deposunun içinden geçmesi
6 - Su tesisatı kirliliği

Bu durumların yaşanması durumunda birçok hastalığın oluşması ve bu hastalığın yayılması söz konusu olmaktadır. Bu hastalıkların oluşumunu ve yayılmasını önlemek için su deposu temizliği konusunda oldukça titiz davranılmalıdır.

Temizliği ve bakımları yapılmamış su deposundan bulaşabilecek hastalıklardan bazılarını inceleyelim;

1 – İshal: Bu durum en fazla görülen türdür. Aşırı su kaybı yaşanması söz konusudur.
2 – Tifo: Kanalizasyon suyunun bir şekilde temiz suyla karışmasından dolayı ortay acıkmaktadır.
3 - Beyin iltihabı: Bu rahatsızlığa neden olabilecek bakteriler için kirli ya da iyi temizlenmemiş olan su depoları tam bir barınma yeridir. Oldukça tehlikeli ve ölüme neden olabilecek bir hastalıktır.
4 – Çocuk Felci: Bu rahatsızlığın muhtemel taşıyıcısı atık sular olarak ifade edilmektedir. Düzenli temizlik ve bakımla bu rahatsızlığın önüne geçilebilir.
5 - Lejyoner hastalığı: Lejiyonella ismi verilen bakterinin vücuda girmesiyle oluşan çok ciddi bir zatürre hastalığıdır. Lejiyonella bakterisinin yaşam ve üreme alanları nemli ya da ıslak alanlardır.

Bu ve benzeri hastalıkların temel nedeni su depolarının temizlik ve bakımlarının yeterli düzeyde yapılmamasından kaynaklıdır. Su depolarının düzenli bir şekilde en fazla 6 ayda bir yaptırılması durumunda bu ve türevi hastalıkların büyük oranda önüne geçilmiş olacaktır.

Bununla birlikte daha kişisel alanlarda kullanılan sebillerinde kontrollü bir şekilde temizliğinin yaptırılması gerekmektedir. Su sebil temizliği konusunda hassas davranıldığı taktirde yine bu hastalıların büyük oranda önüne geçilmiş olunacaktır.