İsveç’te yaşayan Kuveytli petrol tüccarı Kuzey Irak’tan yüklenen Valtamed adlı bir petrol tankerinin Ceyhan üzerinden İsrail’e petrol taşıdığını iddia etti.

Samir Madani adlı petrol tüccarı aslen Kuveytli ve Haaretz'te iki gün önce yayınlanan bir habere göre Kuzey Irak'tan petrol yükleyen Valtamed adlı bir tankerin Ceyhan üzerinden İsrail'e petrol taşıdığını iddia ediyor.

VALTAMED: İSRAİL'E TÜRKİYE ÜZERİNDEN KÜRT PETROLÜNÜ MÜ TAŞIYOR?

İsveç'te yaşayan Madani, burada 'Tanker Trackers' adında bir web sitesi kurdu. Tankerlerin önceden belirlenmiş olan ticaret rotalarını izleyen Madani, Kasım 2017 yılında Kuzey Irak'taki IKBY bölgesinden petrol yüklenen Valtamed adlı tanker'in Ceyhan üzerinden Suez Kanalı'na ilerlediğini fark etti. Ancak aniden Doğu Akdeniz sularında ve Tel Aviv açıklarında durdu. Bu noktada tanker gemisi İsrail sularında idi. Bu sularda da Aşkelon Limanı bulunuyordu. Kimlik sinyalini gönderen cihazı kapattı.

Madani'nin iddiasına göre gemi tekrar sinyalini açtığında Kıbras'a doğru hareket etti ve Türkiye'ye boş olarak döndü.Madani ise bunun bir tankerin sinyalinin bozulmasından öte bir şey olduğunu iddia ediyor. Yani, hiçbir yerde hiçbir ülkeye gönderilmek üzere kaydı bulunmayan bu tanker gemisi, petrolü İsrail'e gizli bir şekilde ulaştırdı.

Aynı seyahati tekrar ederken yine bahsedilen yerde kimlik sinyalini kapattı ve bir süre gözden kaybolduktan sonra aynı rotayı kullanarak Türkiye'ye geri döndü.

WALD: KÜRT BÖLGESİNDEKİ PETROL KERKÜK CEYHAN HATTI ÜZERİNDEN SATILIYOR

Konuyla ilgili Kahire Amerikan Üniversitesi'nden Enerji Tarihçisi ve öğretim üyesi Ellen Wal, Kahire Küresel İlişkiler Değerlendirmesi raporunda konuyu değerlendirdi. Wal'a göre Irak'ın kuzeyinde Kerkük yakınlarında bulunan bir petrol sahası olan Baba Gurgur'dan çıkan bol miktardaki petrol 1927'de resmen keşfedildi. Dünyanın en geniş petrol sahalarından biri olduğu kabul edilen ve düşük üretim ücretiyle çıkarılan petrol, Kürt bölgesinde rafine ediliyor ve denize ulaştırılmaya çalışılıyor. 1934 yılında İngilizler ham petrolün Hayfa'daki rafineriye taşınması için 950 km'lik bir boru hattının inşasına başladı. Ancak 1948 yılında İsrail'in kurulmasıyla boru hattı çalışmaları durdu. Yıllardır Kuzey Irak'tan gelen petrol bu nedenle farklı bir petrol boru hattından, Kerkük'ten Ceyhan'a giden hat üzerinden satılıyor.

Kaynak: Time Türk