Cumhur İttifakı’na öfke kusan CHP; PKK’nın siyasi ayağı HDP, FETÖ destekli İP ve Saadet ile ittifak için “ilke” kisvesini icat etti. Hangi ilkeler ışığında bir araya geleceği bilinmeyen ittifakın sadece çatı adaya hazırlık için mi; yoksa Meclis seçimlerinde FETÖ ve PKK’yı gizlemek için mi  kurulacağı merak konusu oldu.

AK Parti ve MHP’nin, FETÖ’nün 15 Temmuz işgal girişimini püskürten Yenikapı ruhuyla Cumhur İttifakı kurması, aynı zamanda seçim ittifaklarını resmileştiren düzenlemeyi Meclis’e getirmesi sonrası, 2019’daki Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerinde gizli ittifak kurmayı planlayan CHP’nin stratejisini altüst etti.

Strateji değişti

Bebek katili PKK terör örgütü ile açıktan ittifak kurmayı taban korkusuyla göze alamayan, ancak HDP’nin Güneydoğu’daki zulmü nedeniyle baraj altında kalacağının görünmesiyle de ittifak kurmak zorunda olan CHP, yol haritasını belirledi.

2019’daki seçimleri kazanıp, Türkiye’yi eski Türkiye’ye çevirmeyi hedefleyen CHP’nin, PKK’nın siyasi ayağı HDP, FETÖ’nün desteklediği İyi Parti, rota bunalımı yaşayan Saadet ile ittifakı nasıl kuracağı ve bunu tabana ne şekilde anlatacağı ortaya çıktı.

CHP-HDP-İP-SAADET

Cumhur İttifakı’nın ilanının ardından “İttifaka karşıyız” sloganları atan CHP, kısa sürede çark ederek 16 Nisan’da ittifak kurduğu ortaklarıyla yeniden kuracağı ittifaka “İlke” ismini verecek. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “İlkeler belirlenir, o ilkeler doğrultusunda bir birliktelik sağlanacaksa, o ilkelerden yola çıkılarak yapılır” diyerek, kayıkçı ittifakını “ilke” başlığı adı altında bir araya getirilebileceğinin sinyalini verdi. 
Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu ve İP’in lideri Akşener de “ilke ittifakı”na açıktan destek verdi.

16 Nisan taktiği

CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan ise Türkiye’nin bölünmez bütünlüğünü hedef alan bebek katili PKK iltisaklı HDP ve FETÖ projesi İP’i demokrasi temsilcisi, toplumsal bütünlüğü isteyen oluşumlar gibi göstermeye çalışacaklarını belirterek “Demokrasi, çoğulcu rejim, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması gibi 81 milyon vatandaşımızın hepsinin arzu ettiği ve hepsinin yüreğini soğutacak temel meseleler bu ittifakın esaslı ilkeleri olur” dedi.

Hangi ilkeler?

Birbirlerine tamamen zıt olan parti tabanlarının “İlke” kisvesiyle pazarlanacak ittifaka nasıl yaklaşacağı merakla beklenirken, süslenmiş kayıkçı ittifakının “Sadece ortak çatı cumhurbaşkanı adayı için mi yoksa aynı zamanda PKK ve FETÖ’yü Meclis’e sokmak için mi” kurulacağı soruları kafalarda geniş yer tuttu.

Kaynak: Diriliş Postası (Erem Şentürk)