Hz. Musa (a.s) hakkında ki meşhur kıssayla alay eden ve hakarette bulunan karikatür nedeniyle toplumun birçok kesiminden sert tepkiler gelmişti. Yoğun tepkiler üzerine yaklaşık 14 saat önce Gırgır Dergisi özür mesajı yayınlayarak toparlamaya çalışsa da yoğun tepkiler kapatılmasına neden oldu.

HZ. MUSA'YA FARK ETMEDEN SÖVDÜK

Hz. Musa (a.s) hakkında ki karikatürülerine gelen tepki üzerine "berbat" olarak nitelendirdikleri katirikatürleri için sosyal medyadan açıklama yapan Gırgır Dergisi, skandal bir beyanla da özür mesajı yayınladı.

"Yorgunluk ve uykusuzluk nedeniyle basım öncesi fark edilmeyen bu 'berbat' karikatür nedeniyle incitmiş olduğumuz herkesten özür dileriz." denilen açıklamada, Hz. Musa'ya (a.s) söven karikatürü yayınlama gerekçesi olarak "yorgunluk ve uykusuzluk" gösterildi. Bu skandal gerekçeli özür mesajı ise tepkileri dindirmeye yetmedi.



SÖZCÜ GAZETESİ'NİN ÜCRETSİZ EKİ OLARAK DAĞITILIYORDU

Hz. Musa'ya (a.s) ilişkin hakaret içeren alçak karikatürü yayınlayan Gırgır Dergisi, Sözcü Gazetesi ile aynı yayıncı tarafından yayınlanıyor. Bununla birlikte mizah dergisi olarak çıkarılan bu dergi, zaman zaman Sözcü Gazetesi'nin eki olarakta dağıtılıyordu. Derginin aynı zamanda bayilerde de gazeteden bağımsız satışı yapılıyordu.

Sözcü Gazetesi internet sayfasında yer alan duyuru ile birlikte Gırgır'ın kapatıldığı kaydetti. Sözcü, giderayak Gırgır dergisi için "çok satılan mizah dergisi" vurgusu yapmayı ihamal etmezken, yayınladığı ilgili duyuru ise şu şekilde;

"Son sayısında yayınladığı bir karikatürle kamuoyunda büyük tepki toplayan Gırgır Dergisi, yayıncı şirket tarafından bugünden itibaren kapatıldı. Türkiye’nin en çok satan mizah dergilerinden biri olan Gırgır, artık satılmayacak.

Yayıncı şirketin avukatı tarafından yapılan açıklama şöyle:

'Gırgır dergisinin son sayısında yayınlanan hoş olmayan karikatür nedeniyle yayıncı şirket Gırgır dergisinin kapatılmasına ve dergide çalışanların tamamının işten çıkarılmasına karar vermiştir. Bu karikatürün yayınlanması en başta toplumumuzu rahatsız ettiği gibi, yayıncı şirketi de çok rahatsız etmiştir. Karikatürün firmayı zor durumda bırakmak amacıyla kötü niyetli çalışan kişi veya kişiler tarafından yayınlandığını düşünüyoruz. Kasti bir tutum söz konusudur. Dini değerlerin aşağılandığı bu karikatür kötü niyetli bir tutumla çizilerek, yayıncı şirkete danışılmadan, adeta gizlenerek, son anda habersizce yayına verilmiştir. Bunu yapan çalışanlar dini değerleri aşağılamak suretiyle suç işlemiştir. Buna sebep olan çizer ve çalışanlar hakkında yayıncı firma olarak Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacağız.'"

ALÇAK KARİKATÜRÜN FATURASI ÇALIŞANLARA KESİLDİ

Peygamber Hz. Musa (a.s) hakkında ki alçak karikatürün yayınlanmasına ilişkin tepkilerin yükselmesi üzerine kapatılan Gırgır dergisi yayıncısı, Gırgır çalışanlarını da işten çıkardı. Yapılan açıklamalar dikkate alındığında yayıncı kuruluş, çalışanlara faturasını kestiği karikatür hakkında ciddi ve samimi bir pişmanlık belirtmek yerine faturayı çalışanlara kesmeyi tercih etti.

İşçi ve emekçilerin haklarını savunduğunu iddia eden Sözcü Gazetesi'ni de yayınlayan yayıncı kuruluşun bu tutumu dikkat çekerken, öte yandan Sabah Gazetesi internet sayfasında ilgili açıklama da yayınlandı. Çalışanların işten çıkarılmasına ilişkin yayıncı kuruluşun açıklaması ilgili habere göre şöyle;

"Gırgır dergisinin son sayısında yayınlanan hoş olmayan karikatür nedeniyle yayıncı şirket Gırgır dergisinin kapatılmasına ve dergide çalışanların tamamının işten çıkarılmasına karar vermiştir."



Kaynak: Beyaz Gündem