Türkiye dünyanın en eski yerleşim alanlarına sahip ülkelerinden biridir. Asırlardır birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Roma, Selçuklu, Bizans, Osmanlı gibi büyük devletler bu topraklar üstünde yıllarca hüküm sürmüştür. Her dönemde farklı tarzda ve farklı kitlelere hitap eden yapılar yapılmıştır. Bu yapılarda yapıldıkları döneme ait malzemeler kullanılmıştır. Günümüze çok sayıda tarihi yapı ulaşmıştır. Bir çoğu da gereken önem gösterilmediği için yok olmuştur. Bir kısmı da uygulanan restorasyon çalışmaları sayesinde bugün hala varlığını sürdürmekte.

Tarihi yapılara sahip çıkmak, onları geleceğe taşımak amacı ile açılan bölüm Mimari Restorasyondur. Restorasyon alanında gerekli tüm bilgiler bu bölümde verilmektedir. Uzun yıllardır restorasyon çalışmalarına gereken önem verilmiyordu. Fakat son yıllarda yapılan restorasyon çalışmalarının sayısı gün geçtikçe artmaya başladı. Bu artış Mimari Restorasyon bölümüne olan talebi de arttırdı. Çok sayıda tarihi yapının restorasyonu yapıldı. Bu doğrultuda yeni Restorasyon Firmaları' da açıldı. Mimari Restorasyon bölümü mezunlarının iş olanakları da artmış oldu.

Günümüzde çok sayıda tarihi yapının restorasyonu tamamlandı. Bir kısmının restorasyonu da devam etmekte. Henüz koruma altına alınmamış ve yok olmaya yüz tutan tarihi yapılarda mevcut. İnanıyoruz ki gelecek yıllarda restorasyon alanında yapılan çalışmalar gerçek değer ve önem seviyesine ulaşacak. Ve geçmişi geleceğe taşımak adına çok işler yapılacak. Mimari restorasyon bölümlerinden mezun olan öğrenciler genel olarak mimarlık bürolarında sırasıyla rölöve projesi restitüsyon projesi ve restorasyon projesi konusunda hizmet vermektedir. Proje üretimi konusunda genel olarak restorasyon şirketlerinde mimari restorasyon bölümü mezunlarından yapılmaktadır. rölöve restitüsyon restorasyon.