Risale-i Nur veya Nurcular Adına Gazete Çıkarılabilir mi?

Nurcular hakkında merak edilen konulardan birisi de Risale-i Nur ve veya Nurcular adına gazete çıkarılabilir mi, konusudur.

GÜNDEM 27.04.2017, 12:24
Risale-i Nur veya Nurcular Adına Gazete Çıkarılabilir mi?
 Nurcular hakkında merak edilen konulardan birisi de Risale-i Nur ve veya Nurcular adına gazete çıkarılabilir mi, konusudur. Bu konuda Bediüzzaman’ın yaklaşımını araştırdık. Bediüzzaman’ın hizmetkarlarından ve talebelerinden AbdullahYeğin’in Nurdan Haber’e verdiği röportajda bu konuda önemli bilgiler yer alıyor.

AYASOFYA CAMİ OLUNCA NURCULAR ADINA GAZETE ÇIKARILABİLİR

Bediüzzaman’ın talebesi Abdullah Yeğin ile yapılan ve Nurdan Haber internet haber sitesinde de detaylı olarak yayınlanan röportajın ilgili ve dikkat çeken bölümü şöyle;

Evet, gazete ile ilgili olay şöyle; yine biz İstanbul’da iken oldu bu iş. Salih Özcan mektup yazıyor Üstadımıza diyor ki, “Biz Nurcular namına bir gazete çıkarmak istiyoruz, müsaade istiyoruz sizden.” Üstadımız mektubu alınca cevabi bir mektup yazdırdı. Mektupta neler yazdı tam bilmiyorum, yalınız mektubun hulasasını biliyorum. “Bizim şimdi gazetemiz olmaz, ne zaman Ayasofya cami haline gelirse, yani Türkiye ne zaman Ayasofya’yı cami haline getirirse, o zaman gazete de çıkabilir. Bazı milletvekillerin veya vekillerin himayesi altında bizim bir gazetemiz olabilir, çünkü bu zamanda muhalif olsak hizmete zarar gelir, biz gazete çıkarırsak mutlaka siyasete gireceğiz, siyasetin dili gazetedir, siyasete gireceğimiz için, muhalif olsak hizmete zarar gelir, muvafık olsak ihlâsa zarardır. Ne zaman Ayasofya Cami haline gelir o zaman bizim gazetemiz olabilir. Vekillerin vesairenin himayesi altında olmalı” demişti. Yani öyle dediğini biliyorum. Salih Özcan bilir, Salih Özcan bunu daha iyi bilir ona yazıldı çünkü.

İTTİHAD GAZETESİ NURCULAR ADINA MI ÇIKARILMIŞTIR?

İttihad İlmi Araştırma Heyeti’nin araştırma arşivinden edindiğimiz bilgiye göre İttihat Gazetesi’nin çıkarılması süreci şöyle;

Sene 1968, "Bugün" gazetesi gittikçe tirajını yükseltmekte idi. Bu gazete bazı Nurcu muharrir zatların istediği yazıları, makaleyi neşretmiyordu.

Salih Özcan Bey, büyük bir gazete çıkarmanın kat'î lüzumu üzerinde duruyor ve her yeri dolaşıyordu. İstanbul'daki gazetecilik meyilleri olan bazı Nurcu zatlar da Salih Özcan'ın bu fikrine iştirak ettiler ve "Bugün artık Nur cemaatinin da bir gazetesi yahut da yüksek tirajlı kaliteli bir mecmuası olması zaruridir" dediler.

Salih Özcan ise, zaten bu işi hararetle arzu ediyor ve çalışıyordu. Kendisinin çıkarmakta olduğu "Hilal Mecmuası" varken, yine de bunu istiyordu. Çıkarılacak yeni gazetenin mali külfetinin tamamına yakın kısmını kendisinin deruhte edeceğini va'dediyordu.

Zübeyir Gündüzalp Belirli Şartlarla Destek Verdi

Salih Özcan'ın ortaya atmış olduğu gazete fikrini, Salih Özcan'la birlikte içinde Mustafa Polat’ın ve Avukat Bekir Berk’in de bulunduğu bir heyet Zübeyir Ağabeye götürdüler. Birçok sebep ve hadiseleri ve esbab-ı mucibeleri Zübeyir Ağabeye anlattılar. Uzun uzadıya konuşmalar oldu. Zübeyir Ağabey bu mevzu'da ikna edilmek isteniyordu.

Zübeyir Ağabey, bu gösterilen kısmen haklı, kısmen mübalağalı esbab-ı mucibelerin üzerinde epeyce düşündü. Bu arada Hazret-i Üstadın (Bediüzzaman) bu meseledeki söz, ihtar, davranış ve hareketlerini de göz önünde bulundurdu. Nihayet, Nur cemaati adına ve Nur talebelerini temsil eden bir gazetenin maddî âlemde çıkarılmasına suret-i katiyede Üstad'dan bir fetva, bir izin bulmanın mümkün olmadığını; fakat eskiden beri gazetecilikle uğraşan Salih Özcan ve Mustafa Polat gibi zatlar -ki zaten gazetecidirler- kendi namlarına çıkarabilecekleri müstakim, ağır başlı, Nur davasının özünü savunacak bir mecmua veya gazetenin çıkarılmasına bazı şartlar çerçevesinde "evet" dedi.

Üstadımızın Nur talebeleri ve cemaati adına ve onu temsil edecek bir gazetenin çıkarılmasına dair fetvası, izni olmadığını da kat'iyetle açıkladı. "Çünkü bir gazete, ne olursa olsun, nihayet gazetedir. Kusurlar yapacaktır, hatalar edecektir. Hizibleştirmeyi netice verecektir" dedi ve ağır bir şartname ile bunun temel prensiplerini ve kaidelerini yazıya döktü. "Bu kaideler dışında çıkacak bir gazetenin hiç bir zaman tanınmayacağını" da söyledi.

ŞARTNAMEDE DİKKAT ÇEKEN MADDELER

İttihad İlmi Araştırma Heyeti imzasıyla yayınlanan incelemede yer alan ve Zübeyir Gündüzalp tarafından belirlenen gazete çıkarılması ile ilgili 19 maddelik şartname hazırlanmıştır.

Maddeler içinde en dikkat çekici detay, belirlenen meşveret heyetinde (isimler teker teker yazılmış), gazetenin yayın politikasının bu heyetle belirlendiği veya bu gazetenin Nurcuların gazetesi olarak duyulması durumunda gazete ile cemaatin hiç bir alakasının olmadığına dair açıklama yapılacağı özellikle belirtilmiş olmasıdır.

Bununla beraber şahıs veya kurumlar üzerinden Risale-i Nur sermayesi ile gazete sermayesinin kesinlikle karıştırılmamasına dikkat çekilmiştir.

Maddelerin tamamını paylaşmadan önce çalışmada mezkûr maddelere dair şu analiz yapılmaktadır;

Şartnamede ki en mühim görülen ve gösterilen dört şeydir;

1- Gazete, öteden beri bir gazeteci olan Salih Özcan'ın namına olması ve adına çıkarılması. Yine öteden beri gazeteci olan Mustafa Polat'ın neşriyat müdürü gösterilmesiyle; Nur cemaati adına olmadığına (yani zahir nazarda) önem verilmiştir.

2- Her şeyin mutlaka istişare ile karara bağlanması... Bu istişarede mutlaka Risale-i Nurdan ilham alınan ve Hazret-i Üstad'ın meslek ve meşrebini rencide etmeyen bil'akis savunan ve yaşayan fikirler çerçevesinde olmasına dikkat çekilmiştir.

3- Sair ehl-i imanla münakaşaya, polemiğe girmemek, girilse de hiç bir zaman sair gazeteler gibi iftira, yalan ve karalamalarla kişilerin veya cemaatlerin çürütülmesine çalışılmamasına azami dikkat verilmiştir.

4- Halde ve geçmişte Risale-i Nur aleyhinde bulunmuş ve bulunan kişi ve kişilerin herhangi bir sözü, yorumu veya siyasi sözleri bu gazetede neşredilmemesine lüzumu derecesinde tembihatta bulunulmuştur.

Lâkin bugün artık herkesin gördüğü gibi, Zübeyir ağabeyin üzerinde ehemmiyetle titreyerek durduğu, bilhassa bu dört husus maalesef en kabih bir şekilde zedelenmiş, çiğnenmiş ve kal'e alınmamıştır.

Merhum Zübeyir ağabeyin, şartnameden hülasalandırdığımız dört mühim husustan üçüncüsünün lüzum ve ehemmiyetini çok önemle dile getiren 1970'lerde hususi şekilde arkadaşlarıyla birlikte neşretmiş olduğu bu gelen yazısıdır.

İlgili yazı;

"Risale-i Nurun neşrinde kimseyi tefrik etmemek, icbar da etmemek, mülayemet ile muamele.

Bu hizmette metot: Müspet hakikatleri ders verip, din düşmanları ile ne sözle, ne fikirle ve ne de zihnen meşgul olmamak.

Risale-i Nura bilmeyerek itiraz eden ehl-i imana adavet etmeden ikaz... Ve bütün kalpleri Lailaheillallah Muhammedün Resulullah üzerine tevhid.. Hatta Allah ve Peygamberine inanan fırak-ı dalle de olsa ve hatta ahiret gününe inanan ehl-i kitapla bile münazaradan çekinmek...

Ehl-i dünya ve ehl-i siyasete vesvese ve korku verecek her türlü tezahürden kaçınmak...

Hakka hizmet edenleri müspet bir şekilde, İslamiyet’e hizmet noktasında desteklemek... Risale-i Nur talebeleri, birbirlerinin kusurları olsa da tenkit etmeyecek.

Hiç bir zaman beddua edilmeyecek hidayetleri için dua edilecek.

Bütün hadisat, hiç bir zaman bizleri üzmeyecek, bunları Allah'ın rengârenk birer tabloları kabul edeceğiz. İnsanlar âlemi, ağaçlar âlemi, hayvanat ve nebatat âlemleri nasıl zamanı geldikçe tebeddül ediyorlar, zahiren hoşumuza gitmeyen şeyler de zamanı geldikçe değişecektir.

Not: Bu düsturlar Risale-i Nur külliyatının bize verdiği derslerdir"

*Haber içeriğinde İttihad İlmi Araştırma Heyeti ile ilgili olan yazılara ilişkin, Mufassal Tarihçe-i Hayat (1. Baskı) isimli kitaptan yararlanılmıştır.

İTTİHAD GAZETESİNİN ÇIKARILMASINA İLİŞKİN ŞARTNAME

Madde-1: Salih Özcan imtiyaz sahibidir.

Madde-2: Mustafa Polat umumi neşriyat müdürüdür.

Madde-3: Gazetenin personelini tayin ve lüzumu halinde tebdil, umumî neşriyat müdürüne aittir.

Madde-4: Gazetenin politikası; sahibi ve umum müdürünün de dahil olduğu bir istişare heyeti tarafından tayin edilir. İstişare heyetindeki kimseler: Salih Özcan, Mustafa Polat. Abdurrahman Nuri, Halil Küçük (Zübeyr Ağabey kendi kalemiyle Halil Küçük. Mehmet Fırıncı ve Mehmet Birinci'yi bilâhere istişare heyetinden isimlerini silmiştir. Bu belge İstanbul'da bir dosyada mahfuzdur. A.B.) Ahmed Şahin, Rüştü Tafral, Mehmet Kutlular, Mehmet Fırıncı ve Mehmet Birincidir. Karar ekseriyetle verilir.

Madde-5: Sermaye 30 Ağustos 1968'e kadar Salih Özcan tarafından temin edilecek.. Sermayenin geri alınması, intişarın altıncı ayından sonra, ikibinden az beşbinden çok olmamak üzere çekilebilecek.

Madde-6: Gazetenin sahibi (Salih Özcan) Umumi neşriyat müdürü gibi maaş alacak ve sermaye olarak yatırdığı parayı tamamen çektikten sonra, artık para çekemiyecek. Kâr, gazetenin döner sermayesi olarak kalacak ve inkişafına sarfedilecektir. Gazete kapandığı takdirde, sermaye ve mal durumu istişarenin kararına göre tasarruf edilecektir. Mukavelede değişiklik de ancak istişarede bulunanların kararına göre olacaktır.

Madde-7: Neşriyat Müdürünün işinden çıkarılma vesaire durumları müşaveredeki kimselere aittir.

Madde-8: Gazete Risale-i Nura aykırı neşriyat yaptığında, istişaredeki kimselerin kararıyla kapatılır. Sahibi ve neşriyat müdürü bu isimle bir gazete çıkaramaz.

Madde-9: Kitap tanıtma işi, istişare kararıyla yapılır.

Madde-10: Gazetedeki neşriyatta, halde ve mazide Risale-i Nurun aleyhindeki kimselerin yazıları neşredilmez.

Madde-11: Risale-i Nuru devamlı mütalaa ile meşgul olup, Risale-i Nurun meslek ve meşrebiyle halen ve kalen yaşayan bir Nur talebesi, herhangi bir husus hakkında, Risale-i Nurdan ve Üstadımızdan me'haz göstererek tenvir ve ikaz edici bir şey söylerse, istişaredekiler onu kemal-i hürmetle dinleyecek ve nazara alacaktır.

Madde-12: Risale-i Nur parası, sermayesi elinde toplanan herhangi bir Nur talebesi veya Nur naşiri gerek re'sen, gerek dolayısıyla gazeteye ortak olamaz.

Madde-13: İstişaredeki kimselerden sahip, müdür ve orada memur olarak çalışandan başka biri, istişaredeki kimselerin izni olmadan gazetede maaşlı olarak çalışmayacak. Bu şahısların gazeteden maddeten istifadeleri hiçbir çeşit ve surette olmayacaktır.

Madde-14: İstişaredeki kimseler, burada (İstanbul'da) her zaman hazır oldukları için tercih edilmiştir. Bu itibarla Risale-i Nurdan ve Üstaddan ve geçmiş hadisattan me'hazler göstererek de, herhangi bir Nur talebesi ile istişare edilebilir. Onun tenvirkâr fikirleri kemal-i hürmetle nazara alınır.

Madde-15: İstişarenin adabına son derece riayetkar olunacak. Müdavele-i efkâr ve istişare esasında cahillerin sıfatı olan laftan kuşkulanma, alınma, evham etme, kızıp tehevvüre gelme, bağırıp çağırma gibi amiyane şeylerden son derece içtinab edilecektir. Kanaatlere hürmet, muhabbet ve müsamaha bu kimselerin şiarı olacaktır.

Madde-16: İstişaredeki kimseler namına, onlardan habersiz olarak, istişare dahil bir kimse, başkalarınca sorulacak herhangi bir şeye, tek başına cevap veremez. Not alır, gelir istişare edeceklerle istişare eder.

Madde-17: İstişaredeki reyler arz ve izhar edilirken, indî, şahsî veya sair meslek, meşrep ve cereyanlardan mülhem şeyler söylenmekten kaçınılıp delil ve me'hazden, Risale-i Nurun meslek, meşrep ve tarzından ilham alınmaya çalışılacak ve rıza-i İlahi ile hareket edilecektir.

Madde-18: Dine hizmet gayesiyle olanlarla görüşüp konuşmalarda, başka cereyanlarda görünen iftira ve ittihamlarla, şöhretperestlik ve maddi menfaatler gibi gayet çirkin manalar verilmeyecek. Mesleğimiz hüsn-ü zandır. Biz Müslüman’ız aldanırız, aldatmayız.

Madde-19: Gazetenin istişaredeki kimselerin re'yi ile çıkarıldığını halka; Mustafa Polat, Salih Özcan ve sairleri tarafından suret-i kafiyede söylenmeyecek. Çünkü hem gazeteye, hem hizmete darbeler gelir. Aksi takdirde istişaredeki kimseler, gazete ile alakalı olmadıklarını ilan edeceklerdir."

Başta Zübeyir Gündüzalp olmak üzere saff–ı evvel Nur Talebelerinin gazete konusundaki tavrı ve uygulaması bu şekildedir. Bunun haricindeki tatbikatların faydası ve zararının, seyyiatı ve hasenatının rüchaniyeti vicdan ehlinin tecrübe ve insafına bırakılmıştır.

Yorumlar (3)
İsmail Cebecili 7 yıl önce
Yalan yanlış bilgilerle kafa karıştırmaya çalışıyorsunuz. Amacınız nedir, hedefiniz nedir, kârınız nedir? Acaba işin farkında mısınız? Salih Özcan kimdir? Gazete aleyhine fikir beyan eden insanların bu konudaki bilgileri ne kadardır? Şunu bilmiyorum, bunu görmedim vb... sözler ne anlama geliyor? Ayıp, yazık ve günah oluyor.
nurcu gazete 7 yıl önce
nurcu gazete olur mu olmaz mı diye araştırmamıştım ama bediüzzaman hazretleri böyle demişse demek ki bu zaman gazetesi bugün gazetesi ve daha ismi sayılmayacak kadar gazete basan fetö grubunun nurculuğu baştan kokuyormuş. bunlar nurculuğa ne kadar ters şey var işlemişler ve nurcu gibi lanse edildiler. fena kazıklamışlar bizi! bu adamlar nasıl birşey nurcu kardeşlerimize bile bakışım soğuklaşmıştı. her geçen gün anlıyorum ki nurculuğu da kullanmış bunlar islamı kullandıkları vatan sevgisini istismar ettikleri gibi. garip. çok garip.
Abdullah 7 yıl önce
Tipik yeni asyacı sendromu. işinize gelince zübeyiri çizigi ama bu maddeler işinize gelmiyor. Salih Özcan meselesi bu gerçekleri örtecek mi? Hem neden bu kadar alıngan oluyorsunuz bu meselede acaba...
15
açık
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:37
Güneş 07:02
Öğle 13:17
İkindi 16:40
Akşam 19:22
Yatsı 20:41
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13
Günün Karikatürü Tümü