GÜVENLİK ÖZELLİKLERİ
Holografik Şerit Folyo: Banknotun ön yüzüne (Atatürk fotoğrafı olan yüz) baktığımızda sağ tarafta gördüğümüz parlak folyo kontrol amaçlı kullanabileceğimiz bir yöntemdir. Şerit folyoda herbir banknot için farklı bir motif bulunmaktadır. Ayrıca ortasında bulunan dikdörtgene yatay olarak farklı açılarda baktığımızda para miktarını ve TL yazısını görebiliriz.

EMNİYET ŞERİDİ:

Paranın orta kısmında, parayı ışığa tuttuğumuzda görebileceğimiz bir şerit bulunmaktadır. Bu şerit üzerinde yine para miktarı ve TL yazısı bulunmalıdır. Buradaki emniyet şeridi her iki yüzden de görülebilmeli ve kesintisiz bir şekilde olmalıdır.

GİZLİ GÖRÜNTÜ:

Paranın ön yüzünde sağ alt tarafta bulunan yedigenin içinde de paranın miktarı yazmaktadır. Parayı yatay konumda göz hizasında tutarak bunu görebilirsiniz. Fark etmesi biraz zor olabilir, dikkatlice bakınız.

FİLİGRAN:

Banknotu ışığa tutarak ön yüzeyinden baktığımızda sol ortada kçük bir Atatürk portresi ile paranın miktarının yazdığı bir görüntü görürüz. Bunu paranın her iki yüzeyinden gözlemleyebilirsiniz.

BÜTÜNLEŞİK GÖRÜNTÜ:

Para ışığa tutulduğunda, paranın ön yüzünde sol üst tarafta bulunan şekiller arka taraftaki şekillerle bütünleşerek paranın miktarını gösterir.

KABARTMA BASKI:

Paranın ön yüzünde tam ortada ve sol alt tarafta bulunan ve paranın miktarını belirten rakamlar kabartma baskı ile yapılmıştır ve dokunulduğunda hissedilir. Fakat elinizdeki para yıpranmış ise bunu algılayamayabilirsiniz.

RENK DEĞİŞTİREN ŞERİT:

Paranın arka yüzeyinden bakılınca ortada bir şerit bulunur ve bu şeritin üzerinde paranın miktarı yazar. Parayı hareket ettirdikçe şeridin rengi de değişmektedir.

GÖRME ENGELLİLERE YÖNELİK ÖZELLİK:

Paranın ön yüzünde sol üst köşede dokunduğunuzda hissedebileceğiniz ve gözle de görülebilen nokta ya da noktalar vardır. Bu noktalar görme engellilerin paranın miktarını anlayabilmeleri için hazırlanılmıştır.

BOYUT FARKI:

Paraların güvenliği için kullanılan bir diğer özellik ise boyut farkıdır. En küçüğü 5 TL ve en büyüğü 200 TL olacak şekilde boyutlar giderek artmaktadır. 

RENKLENDİRİLMİŞ BANKNOT KAĞIDI:

Paranın üzerindeki hakim renge bağlı olarak, açık bir renkle renklendirilmiş banknotlar kullanılmaktadır.

MİKRO YAZI:

Banknotların ön yüzündeki ay yıldızın içerisinde büyüteçle görülebilecek şekilde paranın miktarı yazmaktadır. Ayrıca holografik şerit folyonun üzerindeki dikdörtgenin alt ve üst kenarında TCMB yazmaktadır.

UV ÖZELLİKLER:

*Banknot kağıdı UV ışık altında parlamaz.

*Banknotta bulunan kılcal lifler UV ışık altında kırmızı ve mavi şekilde parlar.

*Emniyet şeridi UV ışık altında mavi görünür.

*Atatürk portresi üzerinde UV ışık altında kırmızı renklerle paranın miktarı yazmaktadır.

*Seri numaraları UV ışık altında parlak olarak görülür.

Kaynak: Nasılkolay.com