Bediüzzaman Said Nursi, doğduğu topraklarda bir dizi etkinlikle yâd ediliyor. Nurs Platformu öncülüğünde, 6-7 Eylül tarihlerinde Hizan ilçesi ve Bediüzzaman’ın doğduğu Nurs köyünde düzenlenecek “Şehr-i Bediüzzaman Hizan Kültür Etkinlikleri ve Nurs Mevlidi” binlerce kişiyi bir araya getirecek.

Nurs Platformu öncülüğünde, Bitlis ve Hizan başta olmak üzere, Bitlis’in ilçelerinde topluma hizmet eden STK’ların düzenlediği “1. Şehr-i Bediüzzaman Hizan Kültür Etkinlikleri ve Nurs Mevlidi” 6 Eylül cumartesi günü başlıyor.

Çalışmaları aylar öncesinde başlayan ve çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçinin beklendiği program çalışmaları titiz bir şekilde devam ediyor.

6 Eylül Cumartesi saat 14.00’te Hizan Cumhuriyet İlkokulu bahçesinde Kur’ân-ı Kerim tilavetiyle başlayacak program, gece yarısına kadar devam edecek.

Tasavvuf musikisi konseri ile açılış konuşmalarının ardından, yaşadığı yıllarda Bediüzzaman’a hizmet eden talebelerine “Kardeşlik ve Barış Şükran Ödülleri” verilecek.

Dr. Senai Demirci “Hizan: Ümit Yurdu” konferansıyla, Hizan, Nurs ve Bediüzzaman’a dair hayli ilginç bilgileri ve duyguları paylaşacak.

Etkinlikler kapsamında, Hizan’ın tanıtımına önemli bir katkı sağlayacak “Karelerle Şehr-i Bediüzzaman Fotoğraf Sergisi” ile Bediüzzaman’ın hayatından kesitleri sunan “Bediüzzaman Sergisi”nin açılışı akşam saatlerinde yapılacak.

Sohbet ve musiki geceyi aydınlatacak


Bediüzzaman’ın hayattaki talebeleri Abdullah Yeğin, Ahmet Aytimur, Mehmet Said Özdemir, Hüsnü Bayramoğlu, Mehmet Fırıncı ve Abdülkadir Badıllı’nın katılımlarının beklendiği gece programında, “Talebelerinin Dilinden” Bediüzzaman’dan hatıralar anlatılacak.

Sohbetin ardından Harran Üniversitesi Türk Din Musikisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Akpınar yönetimindeki Ruhavî Musiki Topluluğu da, tasavvuf musikisinin en güzel örneklerini sunacak.

NURS, MEVLİDİNE HAZIR


Kültür Etkinlikleri, 7 Eylül Pazar günü Bediüzzaman Said Nursi’nin doğduğu Nurs köyünde gerçekleştirilecek Nurs Mevlidi ile devam edecek.

Yine Bediüzzaman’ın hayattaki talebeleri ve hizmetkârları ile binlerce Bediüzzaman ve Nurs sevdalısının katılımının beklendiği Nurs Mevlidi için hazırlıklar tamamlandı.

7 Eylül Pazar günü saat 10.00’da başlayacak Mevlid Programı, öğle namazı ve Nurs Platformu’nun vereceği yemeğin ardından son bulacak.

ONBİNLER “ŞEHR-İ BEDİÜZZAMAN HİZAN”A AKIN EDECEK


Tarihi, kültürel ve tarımsal değerleriyle onbinlerce ziyaretçinin ilgisini çeken Hizan, dünyaya armağan ettiği ışık şahsiyetlerle de dikkat çekiyor.

Hizan’ın Nurs köyünde doğan Bediüzzaman Said Nursi’nin, Kur’ân’ın asrımızın idrakine uygun tefsirleri olan Risale-i Nur eserleri çağımıza ve insanlığa en büyük armağanıdır. Bugün milyonlarca insanın imanlarının kurtulmasına, ebedi saadetlerinin teminine hizmet eden Risale-i Nurlar, elliden fazla dünya diline çevrildi. Bediüzzaman Said Nursi’nin çağları ve coğrafyaları aşan Risale-i Nurlarla imanını kurtaran onbinlerce yerli ve yabancı, yılın her mevsiminde Üstad’ın doğduğu Nurs’u ziyaret ediyor.

Nurs Platformu, güzel bir hafta sonu yaşamak isteyen herkesi “Şehr-i Bediüzzaman Hizan Kültür Etkinlikleri ve Nurs Mevlidi”ne davet ediyor.

KADİM ŞEHİR HİZAN

Hizan, Hititlerden bu yana bir medeniyet merkezidir. Tarihi kayıtlara göre M.Ö. 2000’li yıllardan itibaren insan yerleşimleri bilinmektedir. Hititlerle başlayan insan yerleşimleri Pers, Roma, Bizans ve Arap egemenliğiyle süre gelmiştir. 11. yüzyılda Selçuklu, 16. yüzyılda da Osmanlı devrini yaşayan Hizan, 1936 yılında genç Türkiye Cumhuriyeti’nin Bitlis iline bağlı bir ilçe olmuştur.

“Arart” olarak kayıtlarda görülen ilk ismi, muhtemelen Urartular kullanmıştı. Daha sonra Farsların verdiği “Seherhizan”, “seherlerde kalkanlar” anlamına gelmektedir. Sonraları “Hizan” diye kısaltılan belde, “erken kalkan milletin yeri” olarak tarihe geçmiştir. Şeref Han bu ismin gerekçesini şöyle açıklar: “Bölgede, bu ülkenin halkı, gece ve seherlerde kalkıp ibadet etmekle günahlardan sakınmakla, dindarlıkla, güvenilir olmakla ve dine sımsıkı sarılmakla ün yapmışlardı.” Bu kadim mirasın etkisi, günümüz Hizan insanında da hissedilir.

MEDRESELER ŞEHRİ HİZAN


Hizan kadim bir ilim ve irfan merkezidir. Günümüzde birkaç üniversiteyi içinde barındıran şehirlerin eğitim merkezleri olması gibi, Hizan da 16. yüzyılın başına kadar bölgede birkaç medresesiyle döneminin kültür ve eğitim merkezi, kısacası ilim ve irfan merkezidir. O dönemde bölgede yetişen alimler, ününü bütün Osmanlı coğrafyasına duyurmayı başarmışlardır. Hizan 20. yüzyılın başına kadar adeta 9. yüzyıl Bağdat’ı gibidir. İlim ve irfan talep edenlerin çaldığı en önemli kapı Hizan’dır.

Tarih boyunca bölge çapında seçkin alimler yetiştiren Hizan medreseleri İslam coğrafyasının ilim kapısı olmuştur. Dönemin en iyi eğitim ve öğretim kurumları olan medreseler, bölgenin seçkin ilim erbabı ihtiyacını karşılamıştır. Bu medreselerde birçok ünlü isim yetişmiştir. Mezunlarına bugünkü anlamda üniversite diplomasına eşdeğer “icâzetnâme” veren medreselerden mezun olanlar kabiliyeti ölçüsünde bir yerde görev almaktaydı. Bu medreselerden bazılarını şöylece sayabiliriz:

Tağ Medresesi, İsivi Veli Medresesi, Mir Davut Medresesi, Atik Medresesi, Meydan Medresesi, Şehzade Medresesi, Sigal Medresesi.

HİZAN MEDRESELERİNİN DÜNYAYA ARMAĞANI IŞIK ŞAHSİYETLER


Medeniyetler beşiği Anadolu’daki bazı yerleşim birimleri, yetiştirdikleri değerli ve önemli insanlarla mümbitliğini, üretkenliğini, zenginliğini, farklılığını hemen hissettirir. Hizan da böylesi merkezlerin başında yer alır. Bu toprakların yetiştirdiği ilim ve irfan ehlinden, yıldız insanlardan birkaçını zikretmek Hizan’ın farklılığını anlamak için yeterli olacaktır.

Hizan ilim ve kültür tarihimize pekçok ışık şahsiyeti hediye etmiştir: Seyyid Sebğatullah el-Arvasi (Gavs-ı Hizan), Şeyh Abdurrahman et-Tağî (Seyda-yı Tağî), Feqiye Teyran, Molla Halil es-Si’irdi, Bediüzzaman Said Nursi...

Bediüzzaman Said Nursi; Bitlis’in Hizan ilçesine bağlı İsparit nahiyesinin Nurs köyünde dünyaya gelmişti (1876).