Astana toplantısında, Türkiye ve İran’la birlikte çatışmasızlık bölgesi ilan ettiği İdlib’i, Esed rejimiyle birlikte son haftalarda büyük saldırı dalgalarıyla vuran Rusya’nın asıl amacı ortaya çıktı. 

Önceki gece Ebu Zuhur havalimanı bölgesine saldıran Rusya ve Esed'in, bir yandan bölgedeki muhalifleri tamamen yok edip, bir yandan da Türkiye'nin PKK/PYD'ye yönelik Afrin operasyonunu geciktirmek istediği belirtildi. Türkiye ve desteklediği muhaliflerin bu oyuna cevabı ise sert oldu.

ÇATIŞMASIZLIK BÖLGESİNDE ÇATIŞMA ÇIKARDILAR

Astana'da Türkiye ve İran'la birlikte üçlü bir “garantör grubu” kurup İdlib'i çatışmasızlık bölgesi ilan eden Rusya, Esed'le birlikte son haftalarda bu bölgede büyük bir saldırı dalgası başlattı. Ancak en az 400 sivilin katledildiği saldırıların asıl amacı, dün yaşanan gelişmelerle ortaya çıktı. Halep bölgesiyle İdlib'in güneyindeki rejim katillerini birleştirmek için uğraşan Rusya, İran ve Esed rejiminin asıl amacı, Türkiye'nin KK/PYD'ye yönelik Afrin operasyonunu geciktirmek ve Türk birliklerini bölgede sıkıştırmaktı. Ancak Türkiye ve ÖSO bu ahlaksız oyunu bozdu.

HEDEF: EBU ZUHUR'U ELE GEÇİRMEK

Esed rejimi ve İran kontrolündeki şebbihalar, önceki akşam Ebu Zuhur beldesindeki askeri havaalanının 1 kilometre yakınına ulaştı. En az 8 köyü ele geçiren Esed ve şebbihalara Rus hava kuvvetleri de havadan destek verdi. Ancak şafak vakti harekete geçen muhalifler Rusya, İran ve Esed'i püskürttü. Karşı saldırı sonrası rejim güçleri 3 kilometre geri çekilmek zorunda kaldı.

ONLARCA REJİM VE İRAN ASKERİ ESİR

Dün akşam saatlerinde çatışmalar tamamen Ebu Zuhur havalimanı bölgesinde yoğunlaştı. Türkiye'nin İdlib'e girdiğinde istediği iddia edilen ancak bazı muhalif grupların vermeyi reddettiği bölgeye, Türkiye destekli muhalif birlikleri kaydırıldı. Bölgedeki bazı yerel kaynaklar, muhaliflere geri plandan Türk askerinin de destek verdiğini iddia etti. Kısa zamanda Suriye ve İran birliklerini çembere alan muhalifler, 13 köyü geri aldı. Bu sırada çok sayıda Suriye askeri ve İranlı destekli terörist de esir alındı.

DAEŞ ŞAŞIRTMADI: OPERASYONU BİZ YAPIYORUZ

İsrail tarafından kurulan ve Suriye'deki neredeyse tüm yabancı ülkelerin çıkarları için destek verdiği terör örgütü DAEŞ ise, muhaliflerin bu başarısı üzerine hemen bir açıklama yaptı. Rusya ve İran'ın elini güçlendirmek isteyen DAEŞ, Amaq isimli sitesinden, operasyonlarda kendilerinin de yer aldığını ve ellerinde esir olarak onlarca Suriye askeri bulunduğunu iddia etti.

MUHALİFLER: 20 BİN KUVVETLER AFRİN İÇİN HAZIRIZ

Öte yandan Baladi News ajansına konuşan Feylak El Şam lideri Muaz Ebu Ömer, "20 bin TSK askeri komutasında bütün muhalif grupların katılımı ile Afrin operasyonunu çok yakında başlatacaklarını iddia etti. Ömer, operasyonun hızla tamamlanacağını ve iki ayda tamamlamayı hedeflediklerini de belirtti.

EBU ZUHUR'UN ÖNEMİ

İdlib merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Ebu Zuhur askeri havaalanı, muhalifler ve rejim karşıtı askeri gruplar tarafından Eylül 2015'te ele geçirmişti. İdlib'in doğusunda bulunan Ebu Zuhur beldesi ve havaalanı, güney Halep ve doğu Hama'yı muhaliflerin kontrolündeki İdlib'e bağlayan geçiş noktası durumunda. Havaalanının rejim güçlerinin kontrolüne geçmesi durumunda muhalifleri kontrolündeki bölge, bütünlüğünü kaybetme riskiyle karşılaşacak.

Kaynak: Yeni Söz