Milli Savunma Bakanlığı’nca yapılan düzenleme kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri’nde Genelkurmay karargahı, kuvvet komutanlıkları ve bağlı birliklerde görev yapan kadın subay ve astsubaylar başörtüsü takabilecek.Düzenlemeyle Türk Silahlı Kuvvetleri Kıyafet Yönetmeliği'nin "Genel Hükümleri" bölümüne eklenen maddede, "Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri mensubu bayan subaylar, sözleşmeli subaylar, astsubaylar, sözleşmeli astsubaylar ve askeri öğrenciler ile bunların adayları ve kursiyerleri, resmi üniformalarıyla birlikte şapka, bere veya kep altına başlarına taktıkları üniforma renginden istihkak olarak verilen desensiz giysileri yüzlerini kapatmayacak şekilde takabilirler" ifadeleri yer aldı.
‘BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI’ ZULMÜNÜN GEÇMİŞİ

Üniversitelerde başörtüsü yasağı

Türkiye’de başörtüsü yasağının en fazla mağduriyet yaşattığı yerlerin başında üniversiteler geliyordu. Başörtüsü taktığı gerekçesiyle kız öğrenciler yıllarca üniversitelere alınmadılar. Yüksek öğrenimhaklarını kazanmalarına rağmen mağdur edildiler. 28 Şubat süreciyle zirveye çıkan yasak, Refah-Yol hükümetinin postmodern bir darbe yapılarak devrilmesiyle devam etti.

İkna odaları

Üniversiteyi kazanan başörtülü öğrencilere, başörtülerini çıkarmaları için ikna odaları kuruldu. Türkiye’nin yüz karası haline gelen bu uygulama tarihe bir ‘kara leke’ olarak geçti. İkna odalarında, başörtülü öğrencilere üniversite eğitimine devam edebilmeleri için başörtülerini çıkarmaları ve eğitimlerine ancak bu şekilde devam etmeleri için baskılar yapıldı. İkna odalarının başını çeken isimler ise Türkan Saylan, Necla Arat ve Nur Serter’di.Bu isimler; üniversiteye yeni gelen genç kızların odalara alınmasında, öğretim elemanlarının görevlendirilmesinde, taahhütnamelerin imzalatılmasında koordinatör olarak bizzat görev aldılar. Dönemin İstanbul Üniversitesi Rektörü’nün başörtüsünü yasaklayan 23 Şubat 1998 tarihli genelgesiyle başlayan uygulama okula gelen başörtülü öğrencileri güvenlik ekipleriyle karşı karşıya bıraktı. Okul girişinde başını açmayanlar hakkında davalar açıldı. Öğrencilerin önünde iki seçenek vardı; ya başlarını açarak yüksek öğrenime devam edecek ya da açmayarak üniversiteye veda edeceklerdi. Kimi evlerine döndü. Kimi, istemeyerek de olsa başlarını açarak ya da peruk, bere vs. yöntemlere başvurarak okullarına devam ettiler. Kimi de maddi imkânlar bulup yurtdışında okudular.

Mesclis’te başörtüsü krizi

28 Şubat döneminde kapatılan Refah Partisi, yoluna Fazilet Partisi olarak devam etti. 1999 seçimlerinde ilk başörtülü vekil çıkaran parti, Mecliste dönemin Başbakanı Bülent Ecevit tarafındanbüyük bir tepkiyemaruz kaldı. Ecevit; Meclis’te, yemin konuşması yapmak için yerini alan Merve Kavakçı’yı, “Bu kadına haddini bildiriniz” diyerek kürsüden hedef gösterdi. Meclis’te, Merve Kavakçı’yı masaları yumruklayarak protesto eden vekiller, Kavakçı'nın Meclis'e başörtülü gelerek devlete meydan okuduğunu söyledi ve buna engel olunmasını istediler.

Başörtülü olduğu gerekçesiyle ödülünü alamadı

Adana’nın Kozan ilçesinde düzenlenen okul etkinliğinde, şiir ve kompozisyon etkinliği yarışmasında 1. olarak ödül almaya hak kazanan öğrenciye, başörtülü olduğu gerekçesiyle ödülü teslim edilmemişti. Kaymakam Aydın Tetikoğlu ve Garnizon Komutanı Binbaşı Hüseyin Topur, ilçe Emniyet Müdürü Mutlu Canpolat’ı uyararak başörtülü öğrenciyi sahneden indirmesini söyledi. Öğrenci gözyaşları içerisinde sahneden indirildi. Öğretmenine neden ödül alamadığını soran kız öğrenci ise “Öyle uygun görüldü, tamam mı, yerine geç!” diyerek azarlandı.

Zincirli protesto

2002 senesinde eğitim öğretim sezonunun başlaması ile birlikte Kadıköy İmam Hatip Lisesi’nin öğrencileri, okula alınmamaları nedeniyle kendilerini okulun demirlerine zincirledi. Protestocu 20 öğrenci gözaltına alındı. Polisin zincirleri demir makası ile kesmesi ile gerilen ortam, öğrenci velilerinin de duruma müdahale etmesiyle iyice sertleşti. Eylemci öğrencilerin tamamı gözaltına alındı.

Asker oğlunun yemin törenini izleyemedi

Başörtüsü yasaklarının belki de en iç acıtan sahnesi, yetiştirip vatan borcunu ödemesi için askere yolladığı oğlunun yemin törenini izlemek için seyirci tribününe gelen tesettürlü bir annenin başörtüsü taktığı için tribünden atılmasaydı. Oğlunun yemin törenini izleyemeyen anne sessiz bir şekilde stadyumdan ayrılmıştı…

Ve bugün

Milli Savunma Bakanlığı’nca yapılan düzenleme kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri’nde Genelkurmay karargahı, kuvvet komutanlıkları ve bağlı birliklerde görev yapan kadın subay ve astsubaylar başörtüsü takabilecekler.

Kaynak: Diriliş Postası (Burak Çolo)