Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 35'inci birleşimi müşahade ile açıldı. Birleşimi Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın yönetiyor. HDP milletvekilleri ile AK Parti milletvekilleri arasında, Cizre'de bir binada 24 kişinin mahsur kaldığı iddiasıyla ilgili tartışma yaşandı. Tartışmaların uzaması ve gerginliğin artması üzerine birleşime ara verildi.

AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, bu kürsünün milletin kürsüsü olduğunu belirterek kürsüye çıkan milletvekillerinin milleti temsilen sözcülük yapmaları gerektiğini ifade etti. Uzun süredir Meclisi meşgul eden başka konular olduğunu dile getiren İnceöz, şöyle konuştu: "Burada çıkıp milletvekillerini tehdit ederek 'şunu yapmazsanız bu böyle olacak, bunu yapmazsanız bu böyle olacak.' diye bu kürsüden terör örgütünün sözcülüğünü yapmaya kimsenin hakkı yoktur. Öncelikle, kimin temsilciliğini, kimin sözcülüğünü yapıyoruz, bunun ayrımının iyice ortaya çıkması lazım. Burada, baştan aşağı gelip gerçekten gerçeklerle ilgisi olmayan birkaç gündür, özellikle bu haftanın başından itibaren Faysal Sarıyıldız'ın ve 24 kişinin olduğu yerden bahsediliyor. Bununla ilgili bilgiyi verdik. Ambulanslar geliyor, güvenli bir bölgeye kadar.. Ama ötesine hem çukurlardan, hem de nereden geldiği belli olmayan ateş açmaların neticesinde öbür tarafa gidemiyor demiştik. İşte, bugün o bölgede, Cizre'de sabah 07.05 sıralarında Faysal Sarıyıldız'ın ve birkaç gündür parlamentoyu meşgul eden konu, baştan aşağı yalan olduğunu söylediğimiz, 'yaralılar var' denilen noktadan teröristlerce ateş açılıyor ve 5 kişi yaralanıyor. Bunlardan bir tanesi Jandarma Uzman Çavuş -Allah rahmet eylesin- şehit oluyor Yusuf Haldun Uslu, diğerleri de parmağından, bacağından ve diğer uzuvlarından yaralı bir şekilde… Hani oralarda yaralı vardı? Hani ambulanslar gelmiyordu? Ambulansları oralarda güvenli bölge şeklinde götürelim derken bir uzman çavuşumuz şehit oluyor ve diğerleri de yaralanıyor. İşte bu kürsüye geldiğinizde oradaki Kürt kardeşlerimizi, Türkiye'deki 78 milyon vatandaşımızı aldatıcı şekilde konuşmayacaksınız, gerçekleri konuşacaksınız."

"FAYSAL SARIYILDIZ HAKKINDA SÖYLEDİĞİNİZ SÖZLERİN HEPSİNİ GERİ ALACAKSINIZ; HUKUKİ İŞLEM BAŞLATACAĞIZ"

Daha sonra HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel söz aldı. Bu sırada 'sorma' üzerine tartışma yaşandı. AK Parti Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç, "Dağ başı mı burası? Allah, Allah! Sormak zorunda." dedi. Bu sözler üzerine HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Togrul, "Ne diyorsun sen? Ne bağırıyorsunuz ya? Ne oluyor, ne oluyor?" karşılığını verdi. Enç de "Bağırmıyorum." ifadelerini kullandı. Demirel'in konuşması sırasında AK Parti ve HDP milletvekilleri arasında karşılıklı laf atmalar yaşandı.

AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, "Silah götürüyor, silahı nereye götürüyor, ne yapacak? Faysal, silah mı taşıyor?" diye sordu. Faysal Sarıyıldız'ın Cizre'de olduğunu dile getiren HDP'li Demirel, "Kendisi Şırnak Milletvekilidir, Cizre Milletvekilidir. Kendisi bodrum olan kısımda değil. Faysal Sarıyıldız, bu parlamentonun bir üyesidir. Cizre'den seçilmiş bir milletvekilidir. Orada olacak, tabii ki orada olacak, milletvekilidir orada olacak, halkın yanındadır. Sizin gibi, yalan yanlış bilgiler vermiyor. Sizler, Faysal Sarıyıldız hakkında söylediğinizin sözlerin hepsini geri alacaksınız. Biz buna hukuki işlemleri de başlatacağız, bütün tutanakları da çıkartacağız. Faysal Sarıyıldız insanların yaşamını kurtarmak için mücadele ediyor." şeklinde konuştu.

Şeker de "Teröristlerin yaşamını kurtarmak için, teröristleri kaçırmak için orada mücadele ediyor." karşılığını verdi. Demirel, "Gelin iki saat Cizre'ye gidelim, sizi Cizre'ye davet ediyorum, iki saat gidelim. Yolları açalım, iki saat gidelim Cizre'ye, Cizre halkının yanında olalım. Faysal Sarıyıldız bulunduğu noktada değil, onu bir kez daha ifade edelim. Yalan yanlış bilgiler size bu şekilde iletiliyor, o yüzden bu kadar yalan yanlış bilgilere sahip bir şekilde burada kalkıp konuşuyorsunuz. O yüzden burası Hükûmet, iktidar, bugün bakanlar, yalan yanlış bilgiler yüzünden sorunu çözemiyor. Oradaki bilgiler size yalan ve yanlış olarak ifade ediliyor. Bunu çok net ifade ediyorum." şeklinde konuştu.

Tartışmanın uzaması ve gerginliğin artması üzerine Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, birleşime 10 dakika ara verdi. AK Parti milletvekilleri ile HDP milletvekilleri arasında, verilen arada da gerginlik ve karşılıklı laf atmalar devam etti.