Terör örgütü YPG, 19 Ocak’ta gerçekleştireceği sözde konfederasyon seçimi ile terör devletinin temellerini atmaya hazırlanıyor. Örgüte bu konuda en büyük yardım ise yine ABD’den geldi. ABD, örgüt ile yaptığı resmi anlaşmada güvenlikten yönetim organlarının oluşturulmasına kadar birçok alanda düğmeye bastı.
YEREL YÖNETİM VE YARGI KURUMLARI KURULACAK

Yapılan anlaşmanın birinci maddesine göre örgüte olan siyasi, ekonomik, diplomatik ve askeri yardımların artırılarak devam edilmesi kaydedilirken, örgütün 19 Ocak’ta yapacağı seçiminde desteklenmesi belirtildi. Anlaşmada kurulması planlanan terör devletinin inşası, yerel yönetimlerinin oluşturulması, başta yargı olması birçok kurum ve kuruluşun oluşturulması için desteğin ve kalkınma bütçesinin oluşturulması kabul edildi.

ABD, ÖRGÜTÜN DİPLOMATİK ELÇİSİ OLACAK

Örgütün ayrıca uluslararası ve yerelde tanınması ve destek görmesi içinde maddelerin yer aldığı anlaşmada, bölgede diplomatik büroların kurulması, ABD diplomatlarının bölgede görevlendirilmesi, Cenevre’de BM gözlemciliğinde yapılacak görüşmelere YPG’nin katılması için diplomatik temaslarda bulunacak. Ayrıca Şam yönetiminin terör devletinin kurulmasına ikna etmek için de yapılacak müzakerelere ABD öncülük edecek.

DÜZENLİ ORDU İLE POLİS TEŞKİLATI KURULACAK

Anlaşmada ayrıca devlet mekanizmasının kurulmasının dışında ordulaşmaya yönelikte çarpıcı maddeler yer alıyor. Maddelere göre örgütün elinde bulundurduğu alanlara yönelik gelecek saldırılara karşı düzenli bir ordunun kurulması için askeri eğitim verilmesi, şehirlerde de polis güçlerinin oluşturulması planlanıyor.

HAVA SAVUNMA SİSTEMİ İLE TERÖR DEVLETİNİ KORUYACAKLAR

Örgütün güvenliği için her şeyin düşünüldüğü anlaşmada diğer bir çarpıcı madde ise örgütün elinde bulundurduğu alanlara hava savunma sisteminin kurulup güçlendirilmesi oldu. Ayrıca anlaşmaya göre tartışmalı bölgelerin başında gelen Rakka ve Tabga bölgesinin de örgütün elinde bulundurduğu alanlar ile birleştirilecek. Böylece örgütün Suriye’nin kuzeyinin tamamını elinde bulundurması sağlanacak. Bunun dışında ABD bölgede kuracağı 5 askeri üs ile de örgüte kalkan olacak.

DOĞAL KAYNAKLAR ÖRGÜTE PEŞKEŞ ÇEKİLECEK
Örgütün yer altı ve yer üstü kaynaklarını da kullanabilmesi için anlaşmada örgütün kontrolü altında bulunan petrol, doğalgaz ve su kaynaklarının YPG’ye bırakılması da kararlaştırıldı. Bu kaynaklar ise Suriye’nin kaynaklarının yüzde 60’ını karşılıyor. Böylece örgüt bölgede doğal kaynakların önemli bir bölümünü elinde bulundurmuş olacak.

Kaynak: Milli Gazete(Ahmet Sesli)