Cumhurbaşkanı Erdoğan "Afrin'i Suriye'ye teslim et" diyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a, "Afrin'i kime vereceğimizi en iyi biz biliriz" sözleriyle yanıt verdi. Türkiye 2016’da Fırat Kalkanı harekatında Azez, Cerablus, El Bab gibi ilçeleri DAEŞ terör örgütünden kurtarmış, buralara PKK-PYD’nin girmesini de engellemişti.

Fırat Bölgesi olarak adlandırılan bu noktalarda yönetim yerel unsurlara devredildi. 1 yıldan fazla süredir Azez, Cerablus ve El Bab’ın idaresi o toprakların gerçek sahipleri olan Suriyelilerde bulunuyor.

Azez’i Azezliler, Cerablus’u Cerabluslular yönetiyor.
Şimdi aynı durum Afrin için geçerli.

Afrin’in merkez, köy ve kasabalarının tamamen terörden arındırılmasıyla Türkiye’nin hedefi, Afrin’i Afrinlilerin yönetmesini sağlamak.

Bu konuda Türkiye, Afrin’in yerel unsurlarından oluşan temsilcileri bir araya getirdi.

Afrinlilerden oluşan bir meclis kuruldu.

Meclis üyeleri içinde 24 Kürt, 8 Arap, 1 Alevi, 1 Ezidi ve 1 Türkmen temsilci bulunuyor.
Yani Afrin’in yerel idaresinin belirleneceği süreçte etkin olacak meclis Afrin’in tamamen yerel unsurlarından oluşuyor.

Afrin’in yerel idaresinde ayrıca lokal polis güçleri de var. 450 kişiden oluşan polis ekibi, Afrin’de asayişten sorumlu.

AFRİN'İ AFRİNLİLER YÖNETECEK

Afrin’de tam 5 yıldır PKK-PYD’nin terör rejimi vardı. Bundan sonra ise Afrin’i sadece ve sadece Afrinliler yönetecek.

ESED GİRMEK İSTEMİŞ AMA GİREMEMİŞTİ

Afrin’in merkezi yapısında PKK-PYD ve onların uzantıları hiçbir şekilde olmayacak.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Afrin’in Esed’e bırakılmasını istedi ancak 20 Ocak’ta başlayan Zeytin Dalı harekatında Esed’e bağlı militanlar Afrin’e girmeye teşebbüs ettiklerinde başarılı olamamışlardı.

Türkiye, Fırat bölgesinde Esed rejimine muhalif sivil unsurları, Şam rejimine teslim etmedi Afrin’de de bunu yapması beklenemez.

Kaldı ki Afrin veya Fırat Bölgesi tamamen yerel unsurlara teslim edildi yani Suriye halkına, dışardan her hangi bir güç veya etki-baskı unsuru olmasına Türkiye izin vermedi, vermez.

Son Afrin örneği Türkiye’nin işgalci ve sömürgeci bir güç olmadığını bir kez daha ilan ediyor.

Batılılar Afrika başta olmak üzere bu coğrafyada Irak’ta ve Suriye’de işgalci olarak bulundukları yerleri talan etmişlerdi hala da öyle yapıyorlar. ABD 15 yıl önce işgal ettiği Irak’tan hala çekilmedi.

14 AFRİKA ÜLKESİNİ SÖMÜRMEYE DEVAM EDİYOR

Afrika’da Fransa örneği var. Fransızlar 60 yıldan fazla bir zaman geçmesine rağmen 14 Afrika ülkesini sömürmeye devam ediyor.

Fransızlar bu ülkelerden çekildiklerini iddia etseler de, sözde bağımsızlık verdikleri ülkelerde öyle bir sistem kurdular ki, 14 Afrika ülkesinden “sömürge vergisi” adı altında her yıl ortalama 500 milyar Euro haraç topluyor.

Kaynak: Haber 7 (Taha Dağlı)