Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre internet üzerinden mal veya hizmet siparişi verme ya da satın alma oranı yüzde 33,1 oldu. Alışveriş yapanların yüzde 57,4’ü giyim ve spor malzemesi, yüzde 27’si seyahat bileti, araç kiralama, yüzde 25,5’i ev eşyası, yüzde 22,4’ü elektronik araçlar, yüzde 18,4’ü de kitap, dergi satın aldı. İnternet alışverişleri artınca hukuksal düzenlemeler de beraberinde geldi. Artık Türkiye’de internet alışverişi daha güvenli gerçekleşiyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Huriye Kubilay, elektronik ticaretin gelişebilmesi için Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve kanuna dayanılarak yönetmelikler çıkarıldığını, sanal ortamda alışverişin güvenli bir ortamda gerçekleştirilmesi için hukuksal önlemlerin alındığını söyledi.

İNTERNET ALIŞVERİŞİNDEKİ HAKLAR

Elektronik ticaret yapan gerçek veya tüzel kişilerin, faaliyetleri süresince kendilerine ait bilgileri elektronik ortamda bulundurmakla yükümlü olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Huriye Kubilay, “Müşterinin hatalı olarak verdiği siparişi geri alabilme ve değiştirme olanağı oluştu. Müşterinin kişisel verileri; bu arada kredi kartı bilgilerinin koruma altına alındı. Elektronik sözleşmeye ilişkin esasları ‘işlem rehberi’ başlığı altında ana sayfada güncel olarak bulundurma yükümlülüğü getirildi. e-ticaret yapan kişi ya da şirketlerin her türlü evrakı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın denetim elemanları tarafından incelenebilecek. İhlal görülenler, niteliğine göre bin ile 50 bin Türk Lirası arasında idari para cezasına çarptırılabilecek” diye konuştu.

Sipariş teyidi, şikâyet başvurularının yapılmasına ilişkin esaslar ve denetim konularının ayrıntılı olarak düzenlendiğini belirten Prof. Dr. Kubilay, çalışmalarla işletmelerin, üretim ve hizmetleriyle dünyaya açılmasını kolaylaştırılmasının amaçlandığını söyledi. Prof. Dr. Kubilay, sektörün her geçen gün büyüdüğüne dikkat çekerek, pazarın yıllık yüzde 35’lik bir artışla 18,9 milyar TL büyüklüğe ulaştığını da vurguladı.

ŞİKAYET NEREYE YAPILIYOR?

Elektronik ortamda e-Devlet veya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın internet sitesinden sorun yaşadığınız yeri şikâyet edebilirsiniz. Eğer şikâyetinizi yazılı yapmak istiyorsanız, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne gitmeniz gerekiyor. Dilekçenizde, adınız, soyadınız ve imzanızın yanı sıra adresinizi bulundurmayı unutmayın.