Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Türkiye zorda kalsın diye Suriye'de sivillerin vurulduğunu söyleyerek, "Türkiye zorda kalsın diye göç dalgaları zorlanabiliyor. Yine bölgede demogojik yapı değişsin diye Arapların Sünnilerin kaçırtılması söz konusu." diye konuştu.

Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı önünde basın toplantısı düzenleyen Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, sınırın ötesinde 9 adet kamp olduğunu, bu kamplarda yaklaşık 100 bin kişinin kaldığını açıkladı. Şu ana kadar Türkiye’de bulunan Suriyeli sığınmacı sayısını 2 milyon 620 bin olarak açıklayan Akdoğan, "Ayrıca 172 bin Iraklı da bulunuyor Türkiye’de. Geçen hafta içerisinde yeni bir göç dalgası yaşandı. Rusya’nın bombardımanı sonucunda yeni göç dalgasına karşı yeni kamplar kuruldu. Sınırın ötesinde 9 adet kamp mevcut. Bu kamplarda yaklaşık 100 bin kişi kalıyor. Bunların ihtiyaçları da aynı şekilde karşılanıyor. Zaman zaman Türkiye sınırını açsın diye eleştiriler geliyor. Sınırda şu anda herhangi bir birikme söz konusu değil. Yeni bir kamp hazırlığı içindeyiz. Karşı taraftaki kamplarımız, sınırımıza sadece 3 kilometre uzaklıkta." diye konuştu.

Akdoğan şöyle konuştu: "Türkiye açık kapı politikasını devam ettiriyor. 3 milyona yakın insanı, birileri dediği için almadık. Türkiye’ye yardım etmeyen ülkeler 'Türkiye sınırını açsın' diyorlar. Ölümden kaçan kim varsa biz kapımızı açıyoruz ancak bazen karşı tarafta Türkiye zorda kalsın diye göç dalgaları zorlanabiliyor. Okullar, hastaneler, ılımlı muhalefet vuruluyor. Türkiye zorda kalsın diye siviller vuruluyor, muhalifler vuruluyor Rusya, Esed tarafından. Demogojik yapı değişsin diye. Arapların Sünnilerin kaçırtılması söz konusu. Türkiye’ye akıl verenler ’sınırını aç’ diyenler, önce siz kalbinizi bu insanlara açın. Kitlenin sınırın karşı tarafında tutulması, hem Avrupa, hem de Türkiye için çok önemli."

Bölgede insan kaçakçılığı yapanların da bulunduğunu ifade eden Akdoğan şöyle devam etti: "Bu şekilde seleksiyona tabii tutmadan gelen herkes alınırsa herkes Türkiye’ye gelmek ister. Bu yüzden Türkiye doğru olanı yapmaktadır. Kilis'in merkez nüfusu 93 bin, Suriyeli ise burada 127 bin. Ve herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor."