Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Ahilik haftası dolayısıyla bir mesaj yayınlayarak, “Ahilik geleneği, bir bölgedeki esnaf, işyeri, üretici ve sanatkârların sahip olması gereken nitelikleri belirleyen, esnafın birbiriyle dayanışma ve kardeşlik içinde çalışmasını temin eden köklü bir kültür mirasımızdır” dedi.

Başkan Uğur yaptığı açıklamanın devamında, “Binlerce yıldır tarih sahnesinde olan Türk milletini ayakta tutan temel geleneklerimizden biri olan Ahiliğin kökleri, Malazgirt Savaşı’yla Anadolu’ya adım attığımız zamanlara kadar dayanır. Ahilik, ilk olarak Selçuklu Devleti döneminde görülmeye başlamış, bu sayede Anadolu’nun Türk yurdu haline gelmesi hızlanmış, Müslümanlık yayılmış, Türk esnafı diğer milletlerle rekabette güçlü konuma gelmiştir. Selçuklu Devleti’nden sonra Osmanlı İmparatorluğu döneminde de bu köklü geleneğimiz sürdürülmüş, önemini her zaman korumuştur. Komşusu siftah yapmadan gönlü rahat etmeyen dürüst esnaflar sayesinde Osmanlı Devleti engin adaletini geniş coğrafyalara yayabilmiş, bu güçlü temeller üzerinde asırlar boyu ayakta durmuştur.

Günümüzdeki esnaf ve ticaret odalarına benzeyen Ahilik teşkilatı, mesleğe girişte ve aşama atlamada birçok yükümlülük getiren, gerektiğinde mesleğin kurallarına aykırı davrananlara ceza verebilen geniş kapsamlı bir kurumdur. "Komşusu açken tok yatan bizden değildir" anlayışıyla her daim paylaşmayı, birlik olmayı esas alan Ahilik, Anadolu’nun en ücra köşelerine kadar yayılmış, o günlerden bugünlere, bizlere miras bırakmıştır.

Esnaf ve işyerlerimizin işbirliği ve dayanışma içinde olması, dün nasılsa, bugün de aynı derecede önemini koruyan bir gerekliliktir. Günümüzde artan ekonomik yarış ve rekabet koşulları bizi köklerimize bağlılığımızdan asla vazgeçirmemeli, doğruluk ve dürüstlük peşinden giderek "Halka hizmet Hakk’a hizmettir" inancından asla ayrılmamalıyız.

Bizler göreve geldiğimiz 30 Mart 2014 gününden bu yana, Balıkesirimiz artık bir büyükşehir belediyesi yönetiminde. Büyük şehir demek büyük görev, büyük sorumluluklar, büyük çalışmalar, büyük fedakarlıklar demektir. Bu büyük işleri başarabilmek de ancak belediyemizin, halkımızın ve esnafımızın Ahilik geleneğinden aldığı kuvvetle el ele verip birlikte çalışmasıyla mümkün olur. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak ilk günden beri halkımızın, esnafımızın yanında olduk; daima esnaf, ticaret ve sanayi odalarıyla uyum içinde çalıştık. Büyük bir şehire yakışacak büyük projelerimizle, şehrimize, şehrimizin ekonomisine değer katmaya, yeni iş alanları açarak ekmeğimizi büyütmeye devam edeceğiz.

Şundan eminiz ki, çalışmaları devam eden projelerimiz de hayata geçtikçe Balıkesirimiz kazanacak, hep birlikte şehrimizi geleceğe taşıyacağız. Bu inançla, bütün vatandaşlarımızın, esnafımızın, çalışarak değer üreten herkesin 30. Ahilik Kültürü Haftası’nı kutluyorum; vatanımıza milletimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum dedi.