Bilecik’in Bozüyük İlçe Halk Sağlığı tarafından veliler ve okul aile birliği üyelerine yönelik madde ve bağımlılık konulu konferans organize edildi.

Metristepe Kültür Merkezinde gerçekleştirilen ‘madde ve bağımlılık’ konulu konferansa Bozüyük Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Uzm.Dr. Reyhan Dağ Karataş konuşmacı olarak katıldı. Karataş, sunumuna madde ve bağımlılığın tanımıyla başladı. Bağımlılık yapıcı maddelerden örnekler verdi. Bağımlı ve madde kullanan bireyleri olan ailelerin yaşadıklarından bahsetti. Ailelerin hekime başvurma sürecinin işleyişini dile getirdi. Madde kullanımın nasıl anlaşılabileceği konusunda bilgiler verdi. Bağımlılık için risk faktörü olan konuların neler olduğunu paylaştı. Koruyucu faktörler ve aile ve çevrenin olumlu ve olumsuz etkilerinden kesitler sundu. Tedavi sürecinin nasıl işlediği konusunda bilgi paylaşımı yaptı. Ailelerin bu tedavi sürecine nasıl katılacakları ve ne gibi katkıları olabileceği konularında bilgi verdi. Anne babaların yapması gerekenler ve dikkat etmesi gereken hususlarda geniş çaplı bilgiler paylaştı.

Uzm.Dr. Reyhan Dağ Karataş, konuşmasında, ”Akıl ve beden sağlığının en büyük düşmanı maddedir. Özellikle son yıllarda kullanım yaşının çok küçük yaşlara inmesi nedeniyle toplumsal bir sorun haline gelmiştir. Genelde ergenlik çağında merakla başlanılma oranı fazla olsa da haz rahatlama ve keyif için kullananların sayısı da fazladır. Bağımlılık bir aile hastalığıdır. Bağımlılık ani gelişen bir hastalık değildir. İrade sorunu değil kontrol kaybıdır. Bağımlılık iyileşmez, düzeltilebilir. Bağımlı olan insan ve çocuk kendi varlığını bir bütün olarak sürdüremez” dedi.