Çoruh Nehri Havzasında entegre rehabilitasyon ve bitki örtüsü, toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı ve muhtelif gelir getirici faaliyetlerle geçimin iyileştirilmesi sayesinde çevresel muhafaza ve fakirliğin azaltılmasına katkıda bulunmayı amaçlayan Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi kapsamında uygulanan yatırımlar Türk ve Japon yetkililer tarafından ziyaret edildi.

Ziyaret programına, JİCA (Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı) Türkiye Ofisi Başkanı Takehiro YASUIY, Başkan Yardımcısı Satoe SAWADA, JİCA Türkiye Proje Sorumlusu Masaki IIYAMA, JİCA Türkiye Proje Danışmanı Shuhei SEYAMA, Proje Süpervizörü Cemil Ün, konu uzmanı personeller, Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Orman İşletme Müdürlüğü idarecileri ve personelleri katıldı.

Programın ilk gününde Yaylapınar Köyünde ağaçlandırma ve toprak muhafaza alanı kontrolü, orman dışı mera rehabilitasyonu (suluk ve gölgelik), ahır rehabilitasyonu (otomatik suluk), arıcılık faaliyetleri kontrolü, Gez Köyünde yapılan kapama meyve bahçesi tesisi, Yerlice Köyünde yapılan ağaçlandırma ve toprak muhafaza alanı kontrolü, Taht Köyünde yapılan sera tesisi ile yem bitkisi alan kontrolü ve ısı yalıtımı ve katı yakıtlar kalorifer sistemi kontrolleri yapılmıştır. Daha sonra İl Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan çalışmalar hakkında sunumlar yapılarak görüşler sunuldu.

2013-2019 yılları arasında uygulanacak olan Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi Bayburt, Erzurum ve Artvin illerinde toplam 13 mikro havzada planlanarak uygulanmaya başlanmıştır. Projenin tarımsal yatırımları Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmekte olup, Bayburt’ta Masat ve Taht olmak üzere 2 mikro havzadaki 17 köyde ağaçlandırma, rehabilitasyon, çiftçi kursları, arı kovanı dağıtımı, yem bitkisi tohum dağıtımı, ahır tadilatı, sulama, sera-bahçe tesisi ve mera ıslahı gibi faaliyetler yürütülmekte.