Mobbing ile Mücadele Derneği Erzurum Temsilci Başkanı Jale Hülya Alcan, mobbing ve akran zorbalığının önüne geçilmesi gerektiğini belirtti. Alcan, “Bilerek ya da bilmeyerek yapılan, ya da göz yumulan; eğitim ortamında çocuklar arasında yaşanan akran zorbalığı ve eğitim işyerlerinde yaşanan psikolojik taciz; başta çocuklarımız olmak üzere, insan kaynağımızı tüketiyor, verimliliğimizi azaltıyor. Çocuk, büyük; insanımızın ruh sağlığını kaybetmesine neden olarak, eğitim hayatımızı derinden etkiliyor” dedi.

2017-2018 Eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla, akran zorbalığının önüne geçmek için Bakanlık yöneticilerini sorumluluk üstelenmeye davet eden Alcan, “Veli ve öğretmenlere çocuk davranışlarının altında yatan sebepleri anlamalıyız ve akran zorbalığının önüne geçmeliyiz” uyarısını yaptı.

“Çocuklarımıza, zorbalığın kabul edilemez olduğunu anlatmalıyız”

Aile içerisinde saldırganlığa maruz kalan çocuğun başkalarına da aynı şekilde davrandığını belirten Alcan söyle devam etti: “Bazı durumlarda çocuklar öfke, hayal kırıklığı ya da güvensizlik gibi güçlü duyguları yönetmekte zorlandıkları için zorbalık yapabiliyorlar. Okulda ya da yaşıtlarıyla bir arada bulundukları ortamlarda zorbalık yapan bazı çocuklar, evde gördükleri davranışları kopya ediyor. Aile içinde saldırgan ve kaba etkileşimlere maruz kalan çocuk; sıklıkla başkalarına da aynı şekilde davranmayı öğreniyor.

Çocuklarımıza, zorbalığın kabul edilemez olduğunu ve devam ettiği takdirde evde, okulda ve toplum içinde ciddi sonuçları olacağını anlamasını sağlamalıyız. Bu konuda, veliler ve öğretmenlerimize önemli sorumluluklar ve görevler düşüyor. Çünkü akran zorbalığına uğrayan çocuk, ilerleyen yaşlarda karşımıza işyerinde mobbing yapan zorba olarak çıkabiliyor.”

“Milli Eğitim Bakanlığını Akran Zorbalığı ve Mobbing’i önlemek için göreve çağırıyor”

Günde ortalama 21 kişinin Mobbing Bilgilendirme ve Psikolojik Destek hattını aradığını hatırlatan Mobbing ile Mücadele Derneği Erzurum Temsilci Başkanı Jale Hülya Alcan, “Akran Zorbalığı ile ilgili elimizde maalesef yeterli istatistiki bilgiler bulunmamakla birlikte; Alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim merkezine; bilgilenmek ve psikolojik destek istemek için 2011 - 2016 yılları arasında toplam 38 bin 262 kişinin başvuru yapıldığını görüyoruz Yani her yıl ortalama 7 bin 652 kişi diğer bir deyişle de günde ortalama 21 Mobbing Bilgilendirme ve Psikolojik Destek hattını aramış. 2011-2016 yıllarında Kamu kurum çalışanları arasında; Alo 170’e yapılan en fazla Mobbing Mağduru başvurusu birinci olarak Sağlık Bakanlığından bin 142 kişi, ikinci olarak Milli Eğitim Bakanlığından 647 kişi, üçüncü olarak da Üniversitelerimizden 378 kişi tarafından gelmiştir” diye konuştu.

“Resmi rakamlara baktığımızda Milli Eğitim Bakanlığı’nın Mobbing Karnesi maalesef pek iç açıcı değil”

Akran zorbalığı ve mobbingi önlemek için Bakanlık yöneticileri ve eğitim camiasını sorumluluk üstlenmeye çağıran Mobbing ile Mücadele Derneği Erzurum Temsilci Başkanı Jale Hülya Alcan, “Resmi rakamlara baktığımızda Milli Eğitim Bakanlığı’nın Mobbing Karnesi maalesef pek iç açıcı değil. Eğitim camiasından derneğimize yapılan başvurular da Alo 170 rakamlarını teyit etmektedir. Bu durumun düzeltilmesi için farkındalık ve bilinçlenme eğitimlerinin mutlaka verilmesi gerekir. Ders olarak konulmasında da büyük fayda görüyoruz. Akran zorbalığı ve mobbingi önlemek için; başta Bakanlık Yöneticileri olmak üzere, Genel Müdürleri, İl Milli Eğitim Müdürlerini, okul müdürlerini kısaca milli eğitim camiasında yer alan herkesi, akran zorbalığının ve işyerinde psikolojik tacizin önlenmesi için; sorumluluk üstlenmeye, yükümlülüklerini yerine getirmeye ve mücadeleye katılmaya davet ediyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı yöneticilerine önerimiz; akran zorbalığı ve Mobbing konusunda farkındalığı geliştirmek ve bilinci artırmak için eğitimler verilmesi, politikalar geliştirilmesi, araştırma, anket ve projeler yapılması, düzenli, sürekli ve etkili mücadele çalışmalarının yürütülmesidir. Bu konuda Mobbing ile Mücadele Derneği olarak, eğitim, proje, destek ve işbirliğine her zaman hazır olduğumuzu Kamuoyu huzurunda belirtiyoruz. Çalışma barışını sağlamak, onurlu çalışma hakkını gözetmek için Mobbing Kanunu mutlaka Çıkarılmalıdır. Öncelikle ülkemiz açısından beşeri ve sosyal sermayemizi doğru kullanmak zorundayız. İnsanlarımızın barış ve huzur dolu iş ortamlarında ülkemiz yararına verimli ve etkin olarak çalışmalarına imkan sağlamak için, mutlaka onurlu çalışma hakkını gözetmeliyiz.” diye konuştu.