Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy, Sarıkamış’ın potansiyellerini hayata geçirdiklerini belirtti.

Başkan Göksal Toksoy, Sarıkamış’ta kış turizmi ve yaz turizmini aktif hale getirdiklerini, hükümetin önemli projelerinin de tamamlanmasıyla birlikte Sarıkamış’ın daha fazla ziyaretçisi olacağını kaydetti.

Sarıkamış Belediye Başkanlığı’nda gazetecilere açıklamada bulunan Başkan Göksal Toksoy, “Sarıkamış’ın önemli 2 tane potansiyeli var. Birincisi kış turizmi, ikincisi yaz turizmi. Biz şimdi kış turizmini aktif hale getirdik. Biliyorsunuz ayrıca Sarıkamış Şehitler diyarıdır. Burada hükümetimizin de yatırımları var. Sarıkamış’ın inanç turizmi kapsamında da potansiyeli var, aynı Çanakkale gibi. Bu şehitliklerle ilgili projeler tamamlandığında bütün vatandaşlarımız aslında Sarıkamış’ı merak ediyorlar, herkesin Sarıkamış ile ilgili bir anısı, bir hatırası var, ya büyükbabası, dedesi burada şehit düşmüştür ya da babası, amcası, dayısı askerlik yapmıştır. Dolayısıyla Sarıkamış’ı çok görmek isteyenler var, Çanakkale’den daha fazla görmek isteyen hemşerilerimiz, vatandaşlarımız var. Bu projeler tamamlandığında Sarıkamış, Çanakkale’den daha fazla ziyaretçi alacak ve gelen misafirler burada yapılan tören alanı, panoramik müze, dağlardaki şehitliği anıtı gezecekler ve Sarıkamış’ın tarihini öğrenecekler. Burada o dönem yapılan mücadeleleri, fedakarlıkları görecekler ve o dönemdeki Mehmetçiklerimizin, askerimizin vatanı kurtarmak için donarak şehit düştüklerini burada hissedecekler.Biz özellikle bu anma programlarını bunun için yapıyoruz. Bu sene de 5-6-7 Ocak tarihinde yapılacak. 7 Ocak’ta yürüyüşümüz var. Biz ona da hazırlanıyoruz. Bu yılki 103’ncüsünü yapacağımız Sarıkamış Şehitlerini Anma Programına da bir taraftan hazırlanıyoruz. 100’üncü yıla 100 bine yakın ziyaretçi gelmişti, 101 ve 102’nci anma programlarında 50 bin vatandaşımız gelmişti, onları 3 gün boyunca Sarıkamış’ta ağırlamıştık. Herhangi bir aksaklık yaşanmaması için Kaymakamlığımızca ve Belediyemizce her türlü tedbiri şimdiden alıyoruz, çalışmalara başladık” dedi.

“Sarıkamış, Türkiye’de imar planı olan tek Kayak Merkezidir”

Sarıkamış Cıbıltepe Kayak Merkezi’nin Türkiye’de imar planı olan tek kayak merkezi olduğunu ifade eden Başkan Göksal Toksyoy, “Kayak Merkezi’nde 4 yıldır hem alt yapıda hem tanıtım pazarlama ve markalaşma anlamında bir çalışma yürütülüyor. Alt yapıda belediye olarak biz bütün Kayak Merkezi’nin kanalizasyon şebekesini tamamladık. Turizm bölgesinin atık su arıtma tesisini yaptık. Turizm merkezinin yolları ve yağmur suyunu yaptık. 12 bin yatak kapasiteli turizm tesis alanlarının içme suyu şebekesini de döşedik. Şuan da alt yapısı tamamen hazır durumda, otellerimizde herhangi bir alt yapıdan dolayı bir sıkıntı yok. Hatta yatırımcılarımız bundan sonra gelirse parsellerinin başında su, kanalizasyon, yol, yağmur suyu, elektrik, telefon hattı mevcut. Yatırımlarını kolaylıkla yapabilirler. Daha önceden bu yoktu. Şunu da söyleyeyim; Sarıkamış, Türkiye’de imar planı olan tek Kayak Merkezi’dir. 1992 tarihinden beri yapılmış imar planı mevcut, alt yapı ve üst yapı tesisleri imar planına göre gerçekleşiyor. Bizler hazırlıklarımızı yaptık. Oradaki çevre düzenlemelerini yaptık, hazırladık, yarma dolgu işlerimizi yaptık, tamamladık. Belediye olarak kışa hazırız” diye konuştu.

Sarıkamış’ta, yatak kapasitesinin bin 500 kişi olduğunu hatırlatan Başkan Göksal Toksoy, “Biliyorsunuz bir de Kayak Merkezimizde İl Özel İdaremizce Sarıkamış Dağ A.Ş. kurulmuş, Sarıkamış Dağ A.Ş. Orta Kafe’nin işletmesini yapıyor. Birinci etapta bakım onarımı tamamladılar. İkinci etapta zaten sıkıntımız yoktu, geçen yıl yapılmıştı yenilenmişti. Karanlık Dere’deki çalışmalar da devam ediyor. Karanlık Dere’de mekanik tesislerde zaman zaman arıza meydana geliyordu, yakında o arıza da giderilmiş olacak, parça değişimi bakım ve onarımı yapılıyor. Kışın bir aksilik olmadan gelen kayak severler, gelen misafirler, gelen ziyaretçiler çok güvenli bir ortamda orada kayak yapabilecekler. Bu yıl ilaveten yine Sayım Valimiz Özel İdare tarafından oraya Kütük Ev yaptı. İşletmesini yine Sarıkamış Dağ A.Ş. yaparak kafeterya, restoran olarak hizmet edecek. Ayrıca orta kafe hizmet edecek ve Karanlık Dere’deki kafe de aktif hale geliyor bu sene o da kiraya verilecek.

Bizim ayrıca Avrupa Birliği tarafından yaptırdığımız bir Günü Birlik Tesis Ticaret Merkezi var, orada bitti. Orasını da şuan Valilik hazırlıyor. Günü birlik gelen misafirlerimize hizmet verecek yine kafeteryamız var, ticaret merkezimiz var, oranın da hazırlıkları yapılıyor, orası da açılacak. Dolayısıyla otellerde hazırlandı. Sarıkamış’ta 5 yıldızlıdan, 4 yıldızlıdan, 3 yıldızlıdan, şehir merkezindeki 2 otelle beraber yaklaşık bin 500 kişilik yatağımız var. Her türlü hazırlıklarımızı yapmışız” şeklinde konuştu.

Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy, Ulaştırma, Denizcilik ve haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın Kars ve bölge için çok önemli bir şans olduğunu, Bakan Arslan’ın bölgenin gelişmesinde her türlü fedakarlığı yaptığını da sözlerine ekledi.

Başkan Toksoy, özellikle kış turizmi anlamında kristal karıyla Sarıkamış’ın Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinden birisi olduğunun da altını çizdi.

Başkan Toksoy, yakın gelecekte Sarıkamış’ın hak ettiği yerde yerini alacağını kaydetti.