Uşak’ta 100 aşçı, 4 metrelik kepçe ve devasa çorba kazanında 5 ton tarhana çorbası yaparak adlarını Guinness Rekorlar Kitabı’na yazdırmak için çalışmalarına başladı.

Uşak Aşçılar ve Pastacılar Derneği (UŞAPADER) Başkanı Fatih Demir, dernek üyeleri ile birlikte ’Dünya Tarhana Rekoru’nu kırmak için hazırlıklara başladıklarını ifade etti.

Uşak adına katıldığı birçok yarışmadan ödüllerle dönen UŞAPADER ustaları, yeni bir rekor için kolları sıvayarak şu an 4 ton 16 kilogram ile dünya rekorunu elinde bulunduran Bosna Hersek’ten alarak yeni bir dünya rekoru kırıp adlarını Guinness Rekorlar Kitabı’na yazdırmayı hedefliyor.

TAŞPAKON’nun (Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu) Antalya’da düzenlediği toplantıda 81 ilden gelen ve 7 federasyona bağlı dernekler, UŞAPADER’in kıracağı 5 tonluk tarhana rekoruna destek verecek.

Uşak Belediyesi’nin destekleri ile gerçekleştirilecek olan önemli organizasyonda özel yapım alet ve edevatlar kullanılacak. 6 metre yüksekliğinde ve 5 metre genişliğindeki kazanın yanında, 4 metrelik kepçe, 8 metrelik ve 38 kiloluk çırpma teli, 15 adette canavar ocak kullanılacak.

Tarhana malzemeleri olarak ise 1 ton tarhana, 500 kilogram salça, 500 kilogram soğan, 300 litre sıvı yağ, 500 kilogram domates, 250 kilogram tereyağ, 50 kilogram pul biber, 30 kilogram tuz kullanılacak. Rekor denemesi için ise tam 100 aşçı görev alacak. 2018 yılındaki gerçekleştirilmesi planlanan ve tüm altyapı çalışmalarının tamamlandığı deneme için Guinness yetkilerine sunulan proje onay bekliyor.

UŞAPADER Başkanı Fatih Demir, ilkler şehri Uşak’ta bir ilke daha imza atacaklarını belirtirken, şunları kaydetti:

“Bundan yaklaşık 4 yıl önce 2013 yılında çorba rekorunu Bosna Hersek 4 ton 126 kilogram çorba yaparak Guinness Rekorlar Kitabı’na imzasını attı. Biz bunu Allah nasip ederse Mayıs ayında Uşak Belediye Başkanımız Nurullah Cahan’ın destekleriyle ve Uşak Aşçılar ve Pastacılar Derneği olarak çalışmalarına başladık. Burada 5 ton tarhana ile bir ilke imza atıyoruz. Bundan sonrada 5 tonluk rekorumuzu kimse ekarte edemeyecek. Geçen Antalya’da yaptığımız toplantıda Uşak adına sözümüzü aldık. Yaklaşık 6 metre boyunda ve 5 metre eninde 780 kilogramlık kazanımızın yapım aşaması başladı onun için kepçe yaptırdık kepçe de 4 metre ve 67 kilogram ağırlığında tabi bunun için 100 tane aşçımız buraya gelerek 100 aşçıyla birlikte 5 tonluk tarhana rekorumuza inşallah imza atacağız. Tarhanamız artık ulusal olarak değil uluslararası yer alarak Uşak ilimizi en iyi şekilde temsil edeceğiz.”