HAKKARİ (İHA) – Hakkari Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri tarafından Sülük Göletine yaklaşık 15 bin adet sazan yavrusu bırakıldı.

Sümbül Dağı manzarasıyla kent merkezine ayrı bir renk katan Sülük Göletine ilk defa sazan yavrusu bırakıldı. Hakkari Vali Yardımcısı Bekir Abacı ve beraberindekiler, kendi elleriyle Sülük Göletine sazan yavrusu bıraktılar. Göletin tarihi hakkında bilgi alan Vali Yardımcısı Bekir Abacı, ilin tek göletinin temiz tutulması gerektiğini söyledi.

Sülük Göletine bıraktıkları sazan yavrularının iki yıl içinde ancak büyüyeceğini söyleyen Hakkari Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Vahap Şimşek, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, balıklandırma çalışmaları kapsamında 5 milyon yavru sazan balığını göl ve göletlere bırakmaya başlandı. Bakanlık olarak, su ürünleri kaynaklarımızın ve su ürünlerinin sürdürülebilir kullanılması ve gelecek nesillere miras olarak bırakılmasının sağlanabilmesi, deniz ve iç sularımızdaki su ürünleri stoklarının takviyesi amacıyla Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesini yürütüyoruz. Proje kapsamında, Bakanlığımıza bağlı Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü Kepez Üretim Tesislerinde üretimi devam eden 5 milyon adet yavru sazan balığının Eğirdir, Beyşehir, İznik ve Uluabat gölleri başta olmak üzere Hakkari ilimiz dahil 59 ilde yer alan 591 göl ve gölete bırakılmasına başlandı. Geçen hafta başlayan balıklandırma çalışması ekim ayında tamamlanacak. Bu balıklar, Anadolu’muzun ekonomik ve tabii türleri arasında yer almakta olup vatandaşımız için kaliteli bir protein ve balıkçımız için önemli bir gelir kaynağı. Aynı zamanda hem sportif hem de ticari balıkçıların gözdesi olmaya devam ediyor. Sazan balığıyla beraber her yıl ortalama toplam 5 milyon adet kalkan, mersin ve karadeniz alabalığı yavruları göl ve göletlere bırakılıyor. Bu yıl yapılacak balıklandırma çalışmalarıyla birlikte 2002 yılından bu yana toplam 80 milyon adet yavru balık, göl ve göletlere bırakılmış olacak. Balıkçılığımızın sürdürülebilir olması, kurallara bağlı avcılık ile mümkün. Tüm balık türleri stoklarının gelecek nesillere aktarılabilmesi için av aracı, balık boyu, av zamanı ve yer yasaklarına uyulması ve en az bir kez üremelerine imkân tanınması, sürdürülebilir balıkçılık yönetimi açısından büyük önem arz ediyor. Gelecek yıllarda da yeni balık türlerini iç sulara bırakarak, vatandaşlarımızın sağlıklı ve kaliteli proteine ulaşmasına yönelik çalışmalar sürdürülecektir” şeklinde konuştu.