Hazine ve Maliye... Ekonomi politikalarının iki ayrı kolu... Bugün dünya piyasalarında oyunun geçerli olan kurallarının tamamını küresel sermayenin sahipleri koymuştur. Hele bir aile var ki, adını fazla zikretmeye gerek yok, paranın izinin olduğu her yerde imzası vardır.

Hazine, merkez bankası işlemlerini ve piyasa içinde düzen ve istikrarı sağlayıcı olması açısından kontrol eder. Para, döviz, kur, faiz, altın ve borsa... Hepsi ile ilgili takip Hazine'nin işidir. Türkiye'de karma ekonomi uygulanıyor. Sistem tamamen kendi başına değil veya tamamen devlet kontrolünde de değil.

Maliye ise, paranın toplanmasını ve dağıtılmasını düzenler. Vergi tahakkuk ve tahsilatı, bütçe açık veya fazlası, kamu harcamaları ve borçlanma politikaları Maliye'nin işidir.

Sistemin usul ve esasları birbirine o kadar karışmıştır ki, neyin doğru veya neyin yanlış ya da neyin gerçekçi olduğu konusunda asla ortak bir piyasa fikri olmamıştır.

Şimdi bir fıkra zamanı... Farklı düşünebilmek ve rutin sıkıcılıktan kurtulabilmek için...
...

Trafik memurları karşıdan gelen Temel ve Fadime’yi çevirmiş. İkisinin kemerlerini de takılı görünce tebrik etmiş:
-Bugün yaptığımız kontrolde tek emniyet kemerini takan çift sizsiniz. Bu yüzden size 150 bin lira ödül veriyoruz. Bu parayla ne yapmayı düşünüyorsunuz beyefendi?...
-Ne yapacağım hemen gidip kendime ehliyet alacağım...
-Nee... Ehliyetiniz yok mu?...
Fadime olayı toparlamak için atılmış:
-Kusura bakmayın memur bey, Temel içince ne dediğini bilmez...
-Nee... Bir de içkili misiniz?...
Arka koltukta oturan yaşlı Dursun öne doğru eğilmiş:
-Ben demiş idum çalıntı arabayla yola çıkmayalım başımıza bir iş gelir diye...
Memur neye uğradığını şaşırmışken, bagajdan atlayan İdris koşarak gelmiş:
-Ne oldu?... Geçtik mi sınırı?
...

Şu anda ekonomide kurallara uyanların durumu aynen bu fıkradaki gibidir... Ve maalesef ki bu kurallara uymak mecburidir.

Paranız bankada faiz ile iç içe... Repo yapmıyorsunuz ve vadesiz tutuyorsunuz. Güzel...

Nah güzel... O banka sizin vadesiz paranızı sizi enayi yerine koyarak saniyelik zaman diliminde bile repo-ters repo (faiz) işlemlerinde kullanır. Bankanın işi o parayı yönetmektir.

İş kuracaksınız. Vergi, bankaya ödenir. Ödemezseniz iş kuramazsınız. Uluslararası iş kuracaksınız, iş yapacakdınız; bu defa farklı haraçlar ödemeniz gerekir. Deniz yolu veya kara yolu farketmez...

Suudi Arabistan'dan bir konteyner hurma mı ithal edeceksiniz? Uluslararası taşımacılığa tabi olarak küresel sermayenin kurduğu bu alandaki bir kuruma komisyonunu ödeyeceksiniz.

Uçakla hacca giderken bile küresel harç dolayısı ile İsrail'e bir para ödediğinizi biliyor muydunuz?

İşte bu nedenle ekonomi, güvenilir bir elde, bir havuzda tutup kontrol edilircesine yönetilerek güçlendirilmelidir ki, bu küresel kuşatmayı yarabilelim.

Para, her kapıyı açmaz. Hatta para hiç bir kapıyı açmaz. Anahtarı içeride unutup kapıyı kapatıp deneyebilirsiniz... Parayı sevmeyebilirsiniz... Ben de sevmem ama para çok iyi bir ağrı kesicidir, sinirleri güzel yatıştırır.

Paranın, deliyi akıllı; şarlatanı siyasetçi; haini dindar; namussuzu namuslu; o... bakire gösterme gibi bir özelliği vardır.

İşte bu nedenle batı ve küresel hegemonyanın çocukları, paranın yönetimininin kendileri gibi düşünmeyen birinin elinde olmasını istemiyorlar.

Çünkü çok iyi biliyorum ki, Berat Bey onların düşündüklerinin tam tersini düşünüyor. Buna inanıyorum. İnşallah Allah yanıltmaz, utandırmaz ve muvaffak kılar...

Selam ve dua ile.