“Çekmeköy Şehir, Tarih, Toplum ve Gelecek” sempozyumunda konuşan Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, önceliklerinin ilk olarak eğitim olduğunu belirterek, “Eğitim çok önemsediğimiz bir hizmettir. Çekmeköy dendiği zaman akla eğitim, kültür vadisi gelsin” dedi.
Çekmeköy Belediyesi tarafından “Çekmeköy Şehir, Tarih, Toplum ve Gelecek” sempozyumu düzenlendi. Turgut Özal Kültür Merkezi’nde yapılan bilgi şöleni Çekmeköy’ün gelişimi tarihsel perspektifle ele alındı. Sempozyumda Çekmeköy ilçesinin sosyolojik, iktisadi, ekolojik ve mimari yapısı tartışmaya açıldı. İlk olma özelliği taşıyan sempozyumun birinci oturumuna Prof. Dr. Şengül Öymen Gür, Prof. Dr. Korkut Tuna, Doç. Dr. Sırma Turgut, Mimar Celaleddin Çelik katıldı. Katılımcılar şehirlerin sorunları, kentleşmeyle ortaya çıkan faktörleri ele aldı. Sempozyum öncesi İlçeyi tanıtan kısa bir film gösterimi yapıldı.
“Çekmeköy’de eğitim çok önemsediğimiz bir hizmettir"
Sempozyumda konuşma yapan Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, “7 buçuk 8 yılda Çekmeköy’de çok şeyler yaptık. ‘Bugün Çekmeköy’ün çok acil bir ihtiyacı var, hemen yarına yetiştirelim’ diyeceğimiz hiçbir acil sorunumuz yok. Birçok hizmeti eğitim, sağlık, kültürel anlamda sorunu bu 8 yıl içinde çözmüş olduk. Çekmeköy ilçe olduğunda bir lisemiz vardı. Bugün 35 lisemiz var. Önümüzdeki cuma bir okulumuzun açılışını yapacağız. Çünkü Çekmeköy’de eğitim çok önemsediğimiz bir hizmettir” dedi.
“Çekmeköy dendiği zaman akla eğitim, kültür vadisi gelsin”
Çekmeköy’ün eğitim ve kültürel çalışmalarıyla öne çıkmasını istediğini belirten Başkan Poyraz, “Üsküdar ve Beyoğlu ilçemiz ne kadar gelişirse gelişsin onları ölçü alarak bir gayret içinde olmam. Çünkü onlar gerçek İstanbul’du. Üsküdar dendiği zaman Kız Kulesi, boğazı denizi akla gelir. Biz dedik ki Çekmeköy denince akla ne gelsin. Çekmeköy dendiği zaman de Eğitim Vadisi gelsin, Kültür Vadisi gelsin, dedik. Hamd olsun Allah’a gerçekten bugün geldiğimiz noktada bunları artık gururla Çekmeköy için söyleyebiliyoruz. Eğitimde, kültürde çok önemli bir noktaya geldik. Biz Çekmeköy’de çok şey başaralım istiyoruz. Ama sizler de özellikle bu konuda vereceğiniz eğitimlerle, bizlerde elimizden geldiği kadar, birebir halkımıza temas eden kardeşlerimiz var, bu şehre bu İstanbul’a bir nebze katkıdan bulunabilmesi için gayret edeceğiz ve sonunda da İnşallah dua alacağız” ifadelerini kullandı.
“Şehirler bugünkü karakterini 19’uncu yüzyılda kazandı”
Sempozyumun moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. İsmail Çoşkun, “Modern uygarlıkla, modern toplumla, modern devletle birlikte Batı Avrupa’dan başlayarak şehirler, devasa üretim merkezleri, devasa nüfusları yaşadığı, devasa üretimlerin gerçekleştiği devasa bir hizmet sektörünün oluştuğu, ticaret alanlarının oluştuğu yönetildiği bir merkez haline geldi. 1215 demokrasinin beşiği İngiltere’de Magna Carta’nın ilan edildiği yer köydür. Burası şehirdir, Kahire’si de Bağdat’ı da, İstanbul’u da yüksek nüfusları barındıran, yüksek uygarlıkların, nüfusları barındırdığı şehirlerdir. Günümüzde şehirler bugünkü karakterini 19’uncu yüzyılda kazandılar, olağanüstü yükle karşı karşıya kaldılar” dedi.
Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz sempozyum sonunda oturuma katılan konuklara plaket takdim etti.