Sağlık Eğitmeni Nurdan Sirkeci, Esenlerli anneler ile çocuklarını, yanıklara müdahale ederken diş macunu, salça ve yoğurt sürme gibi işlemler uygulamamaları konusunda uyardı.
Esenler Belediyesi Kadın Aile ve Gençlik Hizmetleri Müdürlüğü, Esenlerli anneler ile çocuklarına "Genel İlkyardım Eğitimi" verdi. Cahit Zarifoğlu Bilgi ve Hikmet Evi’nde düzenlenen seminerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde görevli Sağlık Eğitmeni Nurdan Sirkeci, dinleyenleri ilkyardım gerektirecek hastalık ve yaralanma durumlarıyla ilgili bilgilendirdi.
Yanan kişi koşmamalı
Yanıklara müdahale konusunu anneler ile çocuklara uygulamalı olarak anlatan Nurdan Sirkeci, "Bölgesel yanıklarda, yanan bölgeye ortalama 20 dakika su tutmalıyız. Eğer yanan bölgede kıyafet varsa çevresi kesilerek çıkarılmalı. Yaralının bilinci açıksa su içirip, vücutta kaybettiği dengeyi korumalıyız. Su toplanmalarını da kendimiz değil gerek görürse doktorlar, steril ortamda patlatabilirler" dedi. Yanma vakalarında sakinliği korumanın önemine dikkat çeken Sirkeci, "Kişi yanar haldeyse sakinleştirip koşması engellenmeli, bir örtü ile yanan bölgenin üzeri kapanmalı ve acil olarak hastaneye götürülmeli" diye konuştu.
Diş macunu, salça, yoğurt sürmeyin
Yanıklara müdahalede doğru bilinen yanlışlardan da söz eden Sirkeci, "Yanığa diş macunu, salça ve yoğurt sürme gibi işlemler, yanığı iyileştirmek yerine açık yaradaki yanık bölgesinin iltihaplanmasına sebep oluyor. Bu işlemlerden kaçının" uyarısında bulundu.