On bir ayın sultanı Ramazan için hazırlıklarını tamamlayan Fatih Belediyesi, birbirinden renkli etkinliklerle vatandaşlara Ramazan ayını dolu dolu yaşatacak.

Türkiye’de ilk kez 2005 yılında ‘sokak iftarı’ kültürünü başlatan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, bu yıl da artık geleneksel hale gelen ilk iftarı Sultanahmet Meydanı’nda kurulan dev iftar sofrasında binlerce kişiyle birlikte açacak. Sultanahmet Meydanı’nda kurulan 15bin kişilik dev iftar sofrasında Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’ndan getirilen gerçek top atışıyla binlerce kişi aynı anda orucunu açacak. Yine Ramazanın ilk günü Oruç Baba Türbesi’ni ziyarete gelen vatandaşlara Fatih Belediyesi tarafından iftariyelik dağıtılacak.

Fatih Belediyesi’nin başlattığı gelenek devam ediyor

Ramazanda ilçenin birçok noktasında sokak ve park alanlarında vatandaşımızla iftar yemeğinde buluşulacak. Taksici esnafı, berberler esnafı ve servis araç şoförleri esnafları ve aileleri ile de iftar programları gerçekleştirilecek.

Ramazan ayı boyunca Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi,İ.Ü. Cerrahpaşa Hastanesi, Bezmialem Vakıf Hastanesi, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çapa Hastanesi’nde hasta yakınlarına iftar yemeği dağıtımı yapılacak.

Fatih’te Tarihi Baklava Alayı coşkusu

Fatih Belediyesi, Kanuni Sultan Süleyman döneminde başlatılan 500 yıllık tarihi “Baklava Alayı” geleneğini halkla buluşturmaya devam ediyor.

Osmanlı döneminin en önemli geleneklerinden olan ‘Baklava Alayı’nın 3’üncüsü Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in katılımıyla Sultanahmet Meydanı’nda yapılacak.

Sultanahmet’te, Ramazan’a özel düzenlenen "Baklava Alayı" etkinliğinde vatandaşlar ve turistlere baklava ikram edilecek. 60 kişilik mehter takımının konser vereceği etkinlikte, dönem kıyafetleri giyen 20 yeniçeri ve 80 askeri görevli de tarihi kişilikleri canlandıracak, ardından, Sultanahmet Cami’sinin belirli yerlerine kurulan masalarda, halka ve turistlere 20 bin kutu baklava ikram edilecek.

Camilerde limonata dağıtılacak

Fatih’te, Teravih Namazı çıkışlarında her gün bir camide vatandaşlara limonata dağıtılacak. Kadir Gecesi ilçedeki 5 büyük camide teravih ve kandil programı sonrasında vatandaşlara Lokum dağıtımı yapılacak. Yine Ramazan ayı boyunca birçok radyo kuruluşu ile birlikte Fatih’in çeşitli meydanlarında (Sultanahmet, Eminönü, Aksaray Metro, Yenikapı Marmaray, Beyazıt Meydan) vatandaşlara iftar paketi dağıtımı yapılacak.

Ramazan’da kadınlara özel cami ve türbe gezisi

Fatih Belediyesi önceki senelerde olduğu gibi bu ramazanda da Fatihli Hanımlara özel cami ve türbe gezileri düzenleyecek.

Bayram sabahı binlerce vatandaşla kahvaltı

Bayram Sabahı Fatih Camii avlusunda Bayram Namazı çıkışında binlerce vatandaşa kahvaltı ikramı yapılacak. Ayrıca Süleymaniye, Sultanahmet, Yavuzselimve Sümbül Efendi Camileri’nde ise Bayram Namazından çıkan vatandaşlara kahvaltı dağıtımı yapılacak.

Sultanahmet amfi sahne etkinlikleri

Fatih Belediyesi’nin Sultanahmet’te düzenlediği manevi dünyamıza dokunan Ramazan etkinlikleri de devam ediyor. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in de sık sık katıldığı etkinliklere Ramazan ayının manevi coşkusunu Sultanahmet’te yaşamak isteyenler yoğun ilgi gösteriyor. Her yıl Ramazan ayı etkinliklerinin bir bölümünü Sultanahmet Amfi Sahne’de gerçekleştiren Fatih Belediyesi bu yıl da aynı sahnede teravih sonrası etkinlikleriyle Ramazan ayı coşkusunu yaşatıyor. Ramazan ayının vazgeçilmez mekanlarından Sultanahmet’e gelenler her akşam amfi sahneden gönüllere dokunan etkinlikleri izliyor.

Mehteran ve sema gösterileri mest edecek

Manevi dünyamıza dokunan etkinlikler kapsamında Ramazan ayı boyunca Fatih Belediyesi Mehteran Takımı’nın seslendireceği kahramanlık marşları amfi sahneyi dolduranları coşturacak. Vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılanan etkinliklerde, Fatih Musiki Grubu ile Sema tasavvuf müziği eşliğinde sema gösterisi sunuyor.

Sultanahmet Camii’nin manevi gölgesinde düzenlenen etkinlerden bir diğeri de Tasavvuf Müziği, Türk Sanat Musikisi ve İlahi konserleri. Konserler teravih namazı sonrası başlayacak. Ramazan ayının ilk akşamından itibaren her akşam düzenlenen konserlerde bugüne kadar Tasavvuf Müziği’nin ve Türk Sanat Müziği’nin önemli isimleri sahne aldı.

Mustafa Demirci, Sufi Mehter, Emre Ermiş, Serdar Tuncer ile Ramazan Sohbetleri, Mehter Takımı, Fatih Musiki Grubu ile Sema, Gülniyaz Topluluğu Agah, Fatih Akçay, Ahmet Hakan Karagül, Yusuf Karagöz, Bekir Çiçek (Grup Dergahın Solisti), Devran - Zikir Übeydullah Sezikli, Kadir Gecesi Nihat Hatiboğlu Sohbeti ve Abudurrahman Sadienamfi sahnede izleyenlerle buluşacak. Sultanahmet amfi sahne ayrıca Nihat Hatipoğlu’nun bir televizyon ekranında yayınlanan iftar ve sahur programlarına da ev sahipliği yapacak.