Kadıköy Belediyesinin 17 Ağustos depreminin yıl dönümünü bir gün kala düzenlediği afet bilgilendirme toplantısına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Toplantı kapsamında yetkililer tarafından olası doğal afetlere karşı vatandaşların alacağı tedbirler hakkında bilgiler aktarıldı.

Kadıköy Belediyesi 17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümüne bir gün kala, Kozyatağı Mahallesinde yapımı devam eden Afet Eğitim ve Bilinçlendirme parkı içerisinde afet bilgilendirme toplantısı düzenledi. Vatandaşların yoğun katılım gösterdiği toplantıda Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, afetlere karşı belediye kapsamında yapılan çalışmaları anlatırken, Kandili Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Doğan Kalafat ise doğal afetler hakkında bilgiler aktardı. Toplantı sonrasında vatandaşlara yetkililer tarafından park içerisinde yer alacak etkinlikler hakkında bilgiler verildi. Park yapımı tamamlandıktan sonra, olası bir afet esnasında vatandaşların yapması gerekenler ile birlikte afet öncesi ve sonrasında alınabilecek önlemler, çeşitli simülasyonlar yardımıyla vatandaşlara anlatılacak.

“Bizler tedbirler alıp halkımızın bilinçlenmesini sağlamak istiyoruz”

Deprem dahil olmak üzere oluşabilecek tüm doğal afetlerin neden olduğu zararları ortadan kaldırmayı amaçladıklarını söyleyen Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, "Biz doğayla uyum içerisinde yaşarsak ve bunları bilip önlemimizi alırsak hiçbir can kaybı yaşanmaz. Maddi zararlar her zaman telafi edilebilir fakat can kayıpları hiçbir şekilde telafi edilemez. Evler dere yataklarına yapılırsa selle karşı karşıya kalınır. Binalar sakat olursa her zaman büyük zararlarla karşı karşıya kalınır. Bizim buradaki amacımız tedbirler alıp halkımızın bilinçlenmesini sağlamak” dedi.

“70 bin çocuğa eğitim verdik, vermeye de devam ediyoruz”

Mahallelerde gönüllü ekiplerin kurulduğunu söyleyen Başkan Nuhoğlu, “Kadıköy’de 21 mahallemizde gönüllü çalışma grupları oluşturduk, küçük adımlarla da olsa yürüyeceğiz. Biz şimdi bütün arama kurtarma ekiplerini kurduk. Bunlarla ilişkili olarak mahallelerdeki muhtarlarımızla ilişkilerimizi kurduk. 70 bin çocuğa burada eğitim verdik ve vermeye devam edeceğiz. Her sabah televizyonlarımızı açtığımızda eğitim, sağlık gibi konularda olduğu gibi bu konuda gündemimizde olacak. Bizim görevimiz halkımızın güvenini alıp, rahat ve ekonomik anlamda onlar için konforlu bir yaşam tasarlayabilmek. Biz yürüyeceğiz, herkes ülkede kendi işini yaparsa biz güvenli bir oluruz’’ diye konuştu.

“1999 depreminden sonra yaklaşık 1 milyon kişiyi, öğrenciyi ve öğretmeni eğittik”

Afet bilgilendirme toplantısında konuşan Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Doğan Kalafat, “Kandilli 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında eğitim çalışmalarına başladı. Türkiye’de hemen hemen 80 ile yakın bütün il ve ilçeler olmak üzere ağırlıklı olarak değişik çaplarda 1 milyona yakın kişiyi, öğrenciyi, öğretmeni eğittik. Bu çalışmalar halen devam ediyor. Bu park içerisinde göreceğiniz simülasyonlar gibi bizimde bir tırımız var. Bu tır böyle aktivitelerde özellikle ilköğretim ve ortaokul çağlarındaki öğrencilerin bilinçlendirilmesinde çok büyük katkı sağlıyor” şeklinde konuştu.