Maltepe Belediyesi, “Uluslararası Kurumsal Sosyal Sorumluluk ödülleri” gala gecesinde iki ödül birden aldı.
114 ülkede 5 bin şubesi ve 200 bini aşkın üyesiyle faaliyet gösteren liderlik ve girişimcilik organizasyonlarından Junior Chamber International’ın (JCI), “Uluslararası Kurumsal Sosyal Sorumluluk ödülleri” sahiplerini buldu.

Ödüller 3 dalda verildi
JCI Kültür tarafından 2015 yılından bu yana düzenlenen, kurumların sosyal sorumluluk projelerini tanıttığı ve iyi uygulamaların ödüllendirilmesini içeren yarışmanın gala töreni Özel Saint Michel Fransız Lisesi’nde yapıldı. Ödüllerin, Kamu, STK ve Büyük Şirket olmak üzere üç kategoride verildiği gecede katılımcı projelerin sunumlarının ardından ödüller takdim edildi. Gecede sosyal sorumluluk projelerinin kısa sunumlarına yer verildi.

Uyuşturucuyla mücadele ve girişimcilik projelerine ödül
Daha önce de sosyal sorumluluk projeleriyle ödüle layık görülen Maltepe Belediyesi, bu sefer de Kadın Mutfak Okulu ve Bağımsız Mutluluk Merkezi projeleriyle, Genç Liderler ve Girişimciler Derneği’nin “Uluslararası Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülü”ne layık görüldü. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç adına ödülü Maltepe Belediyesi Başkan Yardımcısı Melih Morsünbül aldı. Derya Baykal ve Müge Anlı’nın da ödül aldığı geceye ödül alanlar dışında, yurt içi ve yurt dışından katılımcı ve akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çeşitli engelli toplulukları katıldı. Gecede yapılan açılış konuşmalarının ardından JCI Dünya Başkanı Paschal Dike de videolu mesaj gösterdi.
Ödül töreninin ardından açıklama yapan Maltepe Belediyesi Başkan Yardımcısı Melih Morsünbül, ödül alan projelerin detayları hakkında konuştu. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın göreve geldikten sonra projelerini hızlıca hayata geçirdiğini ifade eden Morsünbül konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Bugün aldığımız iki ödülden ilki, gençlerin uyuşturucu ile mücadelesi konusunda hem İstanbul Kalkınma Ajansı hem de kaymakamlığımızın da vermiş olduğu destekle birlikte ailelerle birebir iletişim kurularak psikolog ve sosyologlarımızın da görev almasıyla birlikte çocuklarımızı ve ailelerimizi bu konuda bilinçlendirmeye özen gösteriyoruz. İkinci ödüle hak kazandığımız projede ise kadın girişimcilik mutfağında kadınlarımızı ekonomiye ve hayata kazandırmak istiyoruz. Evlerinden çıkartıp özgür bir birey haline getirmek ve söz hakkına kavuşturmak istiyoruz. Kadın girişimcilik mutfağı da kadını ekonomiye kazandıracak, kadına özgürlüğünü kazandıracak bir proje.”

Kadın mutfak okulu
Kadınların sosyal hayata katılması ve kadın istihdamının arttırılmasını hedefleyen “Maltepe Girişimcilik Mutfağı” projesiyle, toplamda 250 kadına eğitim verildi, 35 kadına da istihdam fırsatı sağlandı. Maltepe Belediyesi ve İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) işbirliğiyle kurulan ve Altıntepe’de belediyeye ait bir alanda kurulan mutfak, 2 sınıf, 1 büyük mutfak, 1 restoran ve idari birimlerden oluşuyor.

Bağımsız mutluluk merkezi
İstanbul Kalkınma Ajansı ile yürütülen Bağımlılıkla Mücadele Mali Destek Programı kapsamında, Maltepe Kaymakamlığı ve Maltepe Üniversitesi’nin de destekleriyle kurulan merkezde, ilçedeki gençlerin bağımlılıktan uzak bireyler olarak mutlu olmalarını sağlamak amaçlanıyor. “Bağımlı olma, mutlu ol”, “Bağımsız ve mutlu olmaya hazır mısınız?” ve “Kararını sen ver, yaşamını sen yarat” sloganlarıyla açılan merkezde, crossfit ve spor faaliyetleri, teknoloji, tasarım ve tiyatro atölyesi, psikodrama ve psikososyal destek hizmetleriyle mahalle ve sosyal grup toplantıları düzenlenecek. Çalışmalarla, Maltepe’de bağımlılığın her türü ile mücadelenin geliştirilerek toplumun daha sağlıklı ve nitelikli bireylere sahip olması, hayat standartlarının yükseltilmesi, risk altındaki çocuk ve gençlerin spor faaliyetleriyle sosyal ve kültürel faaliyetlere yönlendirilip desteklenmeleri, grup terapileri, psikodrama ve yaşam becerilerini geliştirme eğitimleri ile bireylerin kendilerini tanımalarının sağlanması hedefleniyor.
Türkiye’de alanında bir ilk olan merkezde, 2 psikolog ve 1 sosyolog da görev alıyor. Kurulduğu günden bu yana pilot olarak çalışmalarını sürdüren merkezde ilk etapta okullarda düzenlenen seminerlerle beraber 20 bin kişiye ulaşıldı ve 350 aileye de psikolojik destek hizmeti verildi.