Gülümsemenin sadece yüzde beliren bir mimik olmadığını belirten Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Kışlaoğlu gülüş tasarımı ile kişinin kendini daha genç hissettiğini söyledi.
Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, dişlerinden memnun olmayan bireylerin diledikleri gibi gülümseyemedikleri için ciddi bir özgüven eksikliği duyduğunu söyleyerek, "Kişi gülümsemesiyle karşısındakine sıcaklık ve samimiyet verir, gülümsemenin dili yoktur dünyanın her yerinde geçerli bir dildir. Güzel bir gülüş tasarımı orta yaştaki hanımları daha genç gösterirken, genç hanımlara da verilen dudak desteği ve sempatik tasarımla beraber kadınsılık ve hoşluk kazandırır. İlerleyen yaşla beraber dişlerde bazı aşınmalar ve çatlamalar olur, kişinin cildi genç görünse de bakıldığı zaman dişler yaşın habercisi oluyor, aynı zamanda dişler aşındığı için kişinin dikey boyutu düşüyor ve ağız çevresindeki dokular sarkmaya ve çökük durmaya başlıyor, yapılan laminalarla yüzün dikey boyutu arttırılabildiği gibi hem kişi daha genç görünüyor, hem dudak desteği sağlanıyor, hem çatlamış aşınmış görünüm yerine daha doğal görünen beyaz dişlere sahip olunuyor, bu otomatikman kişinin yaşını gençleştiriyor" dedi.
"Mükemmel bir gülüş kariyerinizi ve özel hayatınızı olumlu yönde geliştirecektir"
Günümüzde mükemmel bir gülüşün insanlara sıcaklık verdiğini kaydeden Kışlaoğlu, "Mükemmel bir gülüş kariyerinizi ve özel hayatınızı olumlu yönde geliştirecektir ve kendinize olan güveninizi arttıracaktır. Aynaya baktığınızda gülüşünüzden memnun değilseniz bu konuda uzman bir diş hekimine başvurarak kısa sürede arzu ettiğiniz gülüş ve görünüşe kavuşabilirsiniz. Tırnak kalınlığında, istenen renk, boy ve formda özel olarak hazırlanmış bir porselen tabakasının dişin ön yüzüne yapıştırılması işlemidir. Porselenden imal edilen bu kaplamalar ortalama 0,7mm kalınlığında, ışık geçirgenliğine sahiptirler. Mevcut bir diş üzerine mükemmel bir uyum ve hassasiyetle hazırlanıp yerleştirilirler. Prep-less Porselen lamina uygulanacak dişlerde az miktarda da olsa bir aşındırma yapmak gerekir. Bu yapılan aşındırma oranı dişin formuyla, rengiyle, konumuyla doğru orantılı olarak belirlenir" diye konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Kışlaoğlu, "Ağızda yapılan gülüş tasarımda gülüşü ve dişleri ağızda hissederek yapılan özel provalar önemli. Bu yöntemde hazırlanan dişlerin ölçüsünü aldıktan sonra laboratuvarda özel olarak hastasıyla belirlediği formda mumdan dişler hazırlar. Bu dişler hastanın ağzında tek tek denenir ve nasıl durduğu gösterilir, bu işleme prova adı verilir. Prova için hazırlanmış mumdan dişler hastanın ve hekimin ortak onayından sonra, onaylanan formun aynısının porselen hali yapılır. Bu yöntem sayesinde mum üzerinde hastanın ya da hekimin arzu ettiği değişiklikler yapılır ve porselen istenen haline gelmiş, mükemmel gülüş yakalanmış olur. Sonuç itibari ile hasta bu tedavinin sonucunda nasıl bir görünüme kavuşacağını bilir" ifadelerini kullandı.
Yaşlanmanın etkilerini ortadan kaldırın
Yaşlanma ile beraber dişlerin görünmemeye başladığını ve dişlerde çatlakların oluştuğunu ifade eden Kışlaoğlu, "Senelerin izlerini geri almak için laminalar ideal bir tedavi alternatifidir. Laminalar ayrıca ön dişlerdeki aralıkların kapatılmasında, çarpma sonucu oluşan kırıkların tedavisinde kullanılır, dişlerde çapraşıklık veya içe dönüklük olduğunda, dişler gereğinden kısa olduğunda uzatmak için ayrıca diş beyazlatma yönteminin yeterli olmadığı aşırı koyu renkli dişlerde ve çürük olması ya da çapraşıklık nedeniyle porselen kaplanması gereken durumlarda da uygulanır. Teknik hassasiyet gerektiren bir uygulamadır. İyi bir klinik ve laboratuvar çalışması gerektirir. Hekimin ve diş teknisyeninin bu konu üzerine teknik bilgisinin ve estetik görüşünün ve yeteneğinin gelişmiş olması gerekir. Dayanıklılığını arttırmak için çok sert gıdaları ısırmaktan ve tırnak yeme alışkanlığından vazgeçmek gerekir. Tedavi laboratuvar aşamasının yaklaşık 7-10 gün olur, ancak dudakların yeni görünüme uyum sağlaması 3-4 haftayı bulabilir." dedi.
CAD CAM ile dişler mükemmel bir görünüm elde ediyor
Kışlaoğlu, "CAD - CAM (ComputerAided Design – ComputerAidedManufacturing) uygulaması, dişlerin bilgisayar destekli dizayn edilmesine imkan veriyor. Dişlerinin görünüşünden ve gülüşünden memnuniyetsizlik duyanlar, bu ileri teknoloji porselen sistemleri ile kendilerine özel, istedikleri doğal dişlere ve gülüşe sahip olabiliyor. CAD CAM destekli gülüş tasarımında, alınan ölçüden elde edilen bir modelin optik ölçüsü alınarak bilgisayar ortamına aktarılmaktadır. Daha sonra dişlerin dizaynı diş hekimi tarafından bilgisayar ortamında yapılmakta ve dişler bilgisayarlı freze tekniği ile özel hazırlanmış porselen bloklardan oluşturulmaktadır. Bu sistemde kullanılan porselenin alt yapısında kristal veya zirkonyum tercih edilmektedir, böylece mükemmel bir görünüm ve doğallık yakalanmaktadır." diye konuştu.
"Hayalinizdeki gülüşe kavuşmadan önce mükemmel gülüş prova ediliyor"
Gülüş tasarımında, dişlere plastik bir dolgu maddesi uygulanarak dişlerin yeniden yapılandırıldığını ifade eden Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, bu geri çıkarılabilir madde ile bir ya da iki gün geçirerek; aile, arkadaş gibi yakınların fikirleri alınarak, kişinin son kararı verebileceğini de sözlerine ekliyor. Kışlaoğlu, "Geçici kaplamalar sayesinde, harika bir sonuç için emin adımlarla ilerlemek mümkündür. Kaplamalar hazırlanırken, geçici olarak gerçek dişlere yakın bir biçimde renklendirilmiş ve normal fonksiyonlarını yerine getirebilecek şekilde üretilen kaplamalar dişlerin üstüne takılacaktır. Çünkü bu, yeni dişlerin son halini almadan önce bir çeşit final provası olacaktır. Böylece diş hekimi, kişinin ağız yapısına uygun ve rahat hissedeceği dişlere sahip olmasını sağlayacaktır." dedi.