Yanlış gübrelemenin ürün miktarı ve kalitesini düşürdüğünü belirten Ege Üniversitesi Tarımsal Analiz Laboratuvarı uzmanları, daha az maliyetle daha çok üretim yapılabilmesi için toprak analizinin gerekliliği konusunda üreticilere uyarıda bulundu.

İzmir Kalkınma Ajansı, Bergama Ziraat Odası ve Ege Üniversitesi ortaklığında gerçekleştirilen proje ile kurulan ve 2010 yılından bu yana Gıda ve Tarım Hayvancılık Bakanlığı onayı ile toprak analizleri yapan Ege Üniversitesi Tarımsal Analiz Laboratuvarı (EGETAL), bugüne kadar yaklaşık 2 bin çiftçi için 3 binden fazla toprak analizi gerçekleştirdi. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne dahil üreticilerin devlet desteği de alabildiklerini hatırlatan uzmanlar, çevreye zarar vermeden, daha az maliyetle daha çok ürün alınmasının kapılarının toprak analizinden geçtiği konusunda uyardı.

Türkiye’nin en fazla köyüne sahip ilçelerinden biri olan Bergama’da Ziraat Odası’na kayıtlı yaklaşık 10 bin Çiftçi bulunuyor. EGETAL’ın Bergama’da kurulması aşamasında bu potansiyelin göz önünde bulundurulduğunu belirten Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu (MYO) Seracılık Programı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sumru Eltez, toprak analizi ile başlayan çalışmalarının gelecek günlerde altyapısı hazır olan sulama suyu, besin ve bitki analizi konularında da yapılacağını söyledi. Üretim dönemleri öncesi yoğunluk yaşandığını hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Eltez, “Sonuç alınmadan yapılan gübreleme ve benzeri uygulamalar analizi etkileyecektir. O nedenle üretimden 1 ila 1,5 ay önce analiz yaptırılmalı, analiz sonucuna göre gübreleme ve diğer uygulamalar yapılmalı ki maliyet düşürülerek üretim miktarı ve kalitesi artırılsın” açıklamasında bulundu.

Neden analiz yaptırılmalı?

Arazinin yeri ve komşu arazilerde yetiştirilen ürünlere bakılarak yapılan üretimin çiftçiyi yüksek maliyetli ve düşük kaliteli üretime yönlendirebileceği konusunda uyaran Ege Üniversitesi Bergama MYO Seracılık Programı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kamil Meriç, neden toprak analizi yaptırılması gerektiğini şöyle açıkladı: “Sera ya da açıkta yetiştiricilik olsun, mutlaka toprak analizinin yaptırılması gerekiyor. Bu gerekliliğini birinci nedeni, ekonomik anlamda kazanç elde edebilmek. Üretici gübreyi çok mu, yoksa az mı kullandığını bilmiyor. Çok kullanıyorsa, daha az gübre kullanarak zaten ekonomik bir kazanç sağlanır. İkincisi, gübreyi az kullanıyorsa ürününden alacağı potansiyeli değerlendiremiyor demektir. Doğru gübreleme yapmak ürünün hem miktarını hem de kalitesini artıracaktır. Sonuçta yüksek miktarda ürün alabilirsiniz ama kalitesi düşükse ekonomik anlamda size karşılığını vermeyecektir. Fazla gübrenin kullanımının neden olacağı toprak ve su kaynaklarındaki çevre kirliliğinin önüne geçmek de en önemli kazanımlardan biri.”

Yrd. Doç. Dr. Kamil Meriç, EGETAL’da sadece üretici için değil bilimsel araştırmalar için de analizlerin yapıldığı bilgisini paylaştı.