Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Mimari Proje Yarışması’nın sonuçlanmasının ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Efes Meslek Yüksekokulu’nda dereceye giren gruplara ödülleri verildi. Yarışma sonuçlarının tüm jüri üyeleri ve katılımcılarla beraber değerlendirilmesi amacıyla da bir kolokyum düzenlendi.

Kolokyumun açılış konuşmasını yapan Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, Selçuk’un zengin tarihi ve kültürel değerlere sahip bir kent olması sebebiyle kültür ve gençlik merkezi için böyle bir yarışma düzenlediğini dile getirdi. Başkan Bakıcı, “Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi’nin Selçuk’a yakışır özellikte olsun istedik. Böylesine bir eserin ancak bir yarışma projesiyle gerçekleştirilmesinin doğru olacağına inandık” dedi. Başkan Bakıcı’nın konuşmasının ardından Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Mimari Proje Yarışması’nda dereceye girenlere ödülleri verildi.

“Proje sahiplerine teşekkür ediyorum”
Yarışmaya katılan proje sayısının yüksekliğine de vurgu yapan Başkan Bakıcı, “Projelere baktığımız zaman hem sayısal anlamda, hem de nitelik anlamında muazzam projeler olduğunu görüyoruz. Ben bu sonucu Selçuk’un bir UNESCO kenti olmasının yanı sıra yarışma şartnamesinin genç mimarlar için esneklik tanıması ve proje alanının tasarım yapmaya çok uygun bir imar planına sahip olmasına da bağlıyorum. Ben yarışmaya katılan tüm proje sahiplerine teşekkür ediyorum. Selçuk bu yarışmayla güzel bir proje kazandı. Bu projeyi hayata geçirme azmindeyiz. Selçuk’taki gençlerimiz, insanlarımız için önemli bir yapı ortaya çıkacaktır” diye konuştu.

"Muazzam bir kompleks"
Selçuk’un bir eğitim ve kültür merkezi olması gibi önemli bir misyonu olduğuna dikkat çeken Başkan Bakıcı, şöyle devam etti: “Selçuk bir turizm ve tarım kentidir. Biz Selçuk’u tarihte olduğu gibi bugün de Türkiye’nin en önemli kültür ve eğitim merkezlerinden biri haline getirebilmeliyiz. Çok heyecanlı ve güzel bir kolokyum gerçekleşti. Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi’nin yapımı bittiğinde gelip de görülmesi gereken bir eser olarak karşımıza çıkacak. Tamamen agorayı örnek alan bir proje olmuş. Bir yaşam alanı olacak olan bu merkez bütün kültürel ve sanatsal, eğitim ihtiyaçlarının karşılanacağı muazzam bir kompleks olacak. Başkan Bakıcı konuşmasının sonunda; İzmir Mimarlar Odası Başkanı Hasan Topal’a, Selçuk Belediyesi teknik ve idari kadrosuna, jüri başkanı ve üyelerine, yarışmaya projeleriyle başvuru yapan tüm katılımcılara teşekkür etti.

Bina değil yaşam alanı olacak
Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Mimari Proje Yarışması’nın 75 sıra numaralı projeyle birincisi olan Mert Velipaşaoğlu ile Didem Yavuz Velipaşaoğlu ödüllerini Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı’dan aldı. Dereceye giren genç mimarlardan Didem Yavuz Velipaşaoğlu ödül töreni sonrası yaptığı konuşmada, “Burayı yaşanabilecek modern anlamada bir agora olarak tasarladık. Amacımız Selçuk’un tarihi zenginliğini yansıtan bir odak noktası oluşturmaktı” dedi.

Referans Agora Meydanı
Selçuk’un tarihi yapısında Efes’i referans aldıklarını dile getiren Mert Velipaşaoğlu da, “Burada gençlik için yapılacak olan merkez de referansını Efes’te yer alan Agora Meydanı’ndan alsın istedik. Binadan ziyade bir alan tanımladık. Sadece binaya sıkışmış değil; alanın hepsinin kullanılacağı bir proje yapmaya çalıştık” ifadelerini kullandı.

Kolokyumda yarışmaya katılan ve ödül alan projeler üzerine tüm yarışmacılar jüri üyelerine çeşitli sorular yönelterek karşılıklı fikir alış verişinde bulundu.