İzmir’in merkez ilçesi Konak’ta hayata geçirilen proje ile Denetimli Serbestlik Yasasından faydalanan hükümlüler, cezaevinde yatmak yerine kalan cezalarını okulları temizleyerek ödüyor.
Konak Belediyesinin ilçe genelindeki ilkokullar için görevlendirdiği temizlik ekibi çalışmalara başladı. Hafta içi her gün bir eğitim yuvasını baştan aşağı temizleyecek olan ekipler, Denetimli Serbestlik Yasası kapsamında kalan cezalarını kamu hizmetinde çalışarak ödeyen hükümlülerden oluşuyor. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüyle yapılan protokolle hükümlüler, sabah ve öğlen olmak üzere dörder kişilik iki ekiple hafta içi her gün Konak’taki iki ilkokulun temizliğini yapıyor. Başlarındaki sorumlunun gözetiminde koridorları, sınıfları, tuvaletleri ve bahçeyi baştan aşağı temizleyen hükümlüler, pencereleri ve sıraları da en ince ayrıntısına kadar siliyor.
Kalan bir yıllık cezasını okul temizliği yaparak ödeyen hükümlülerden Yasin Samet Kaya, “Adli para cezam vardı. Cezamı ödemediğim için denetimli serbestlikten faydalandım. Şimdi okulların temizliğini yapıyorum. Sonuç olarak faydalı bir işte çalışarak cezamı ödüyorum. Öğrenci kardeşlerimizin daha temiz okullarda eğitim görmesi bizim için de güzel bir duygu oluyor” dedi. Ekipte yer alan Lokman Güneş de, “Günde dört saat çalışıyoruz. Okulların daha temiz olması için elimizden geldiği kadar yardımcı oluyoruz” diye konuştu.