Urla Mart Dokuzu Ot Festivali nedeniyle binlerce kişi Özbek köyüne akın etti. "Ot Tanıma Yarışması" için ot toplayan vatandaşlar, tarlalarda keyifli anlar geçirdi. 7. kez düzenlenen festivalde deniz ürünleriyle yapılan ot yemekleri tanıtıldı. Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, "Urla’da yalnızca deniz, tarih, kültür turizmi yaşanmıyor. Urla artık gastronomi turizmiyle de katma değer kazanıyor" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi ve Doğal Sofra Urla Gönüllüleri’nin işbirliği ile düzenlenen Geleneksel Urla Mart Dokuzu Ot Festivali’nin 7.’si iki günlük yoğun etkinlikle ot yemeklerinin memleketi Urla’da gerçekleşti. Geleneksel beslenmeyi ve yöresel değerleri yaşatmak amacıyla Urla’nın Özbek köyünde gerçekleştirilen festivale Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, meclis üyeleri, Urla Gönüllüleri Temsilcisi Bilge Bengisu Öğünlü, Özbek Muhtarı Işıl Erdoğan ve Türkiye’nin dört bir tarafından binlerce kişi katıldı. Bu yıl 7. kez düzenlenen festivalde, Özbek köyü kadınları ve bölgesel otlar üzerinde uzman kişilerin rehberlik ettiği katılımcılara otlar tanıtılarak doğaseverler ile birlikte Ege otları toplanıldı.

Hedef gastronomi turizmi

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, iki gün süren ot festivalini 28-30 Nisan arasında yapılacak ve 1 milyon kişinin yöreye gelmesinin hedeflenildiği 3. Uluslararası Urla Enginar Festivali’nin izleyeceğini anımsattı. Başkan Uyar, Yarımada bölgesinin giderek gelişen tarımsal kapasitesini de hatırlatarak şöyle devam etti: “Ne mutlu ki bizlere ninelerimizden kalan zengin bir mutfak kültürümüz var. Tabii bunda mübadelelerin etkisi de oldukça büyüktür. Yaptığımız tüm bu festivaller işte bu noktada daha büyük bir anlam kazanıyor. Ninelerimizden kalan bu mirası koruyup gelecek nesle aktarırken, Urla’nın bir gastronomi kenti olarak da varlığını gözler önüne seriyor. Urla’da yalnızca deniz, tarih, kültür turizmi yaşanmıyor. Urla artık gastronomi turizmiyle de katma değer kazanıyor. Çiftçimiz, üreticimiz, kadınlarımız, esnafımız kazanıyor, Urla’mızın yüzü gülüyor.”

Urla’ya büyük katkı

Törende konuşan Özbek Muhtarı Işıl Erdoğan, festivalde emeği geçen ve her zaman yanlarında olan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar’a teşekkür ederek festivallerin Urla, çiftçiler ve Urlalılar için çok iyi olduğunu belirtti. Doğal Sofra Urla Başkanı Bilge Bengisu Öğünlü ise, çok güzel iki gün geçirdiklerini, Urla’nın otlarının sadece Türkiye’ye değil, tüm dünyaya tanıtmak istendiklerini söyledi.