İstanbul’da yaşayan Karslı işadamı Metin Güzel Başkanlığı’ndaki bir heyetle Kars’a gelerek çeşitli temaslarda bulundular.
Başbakan Binali Yıldırım’ın Kars’ı Cazibe Merkezi olarak açıklamasının ardından kente yatırım yapmak isteyen işadamlarının sayısı her geçen gün artıyor. Sadece Karslı yatırımcılar değil, Türkiye’nin değişik illerinden, Azerbaycan ve Gürcistan’dan da işadamları yatırım yapmak için Kars’ta çalışmalar başlattı.
Karslı işadamı Metin Güzel, Başkanlığı’nda işadamlarından oluşan heyet, Vali Rahmi Doğan’ı makamında ziyaret ederek fikir alışverişinde bulundu.
“İŞ YAPMAYAN, YATIRIM YAPMAYAN, ÜRETİME DÖNÜŞMEYENLERİN TAHSİSLERİNİ İPTAL EDİYORUM”
Vali Doğan, Kars için önemli sürecin başladığını, Sayın Bakanımız Ahmet Arslan’ın girişimleri, Sayın Başbakanımızın tasvibiyle cazibe merkezi olmasının Kars için büyük bir avantaj olduğunu söyledi.
Vali Doğan, “Diyarbakır’da, Van’da uygulanıyordu. Ben ilk 2008’de İçişleri Bakanlığında daire başkanıyken bir toplantısına katıldım. Normal yatırım programına ilaveten devlet cazibe merkezi olan yerlere bir takım teşvikler, bir takım yatırımlar veriyor. Bunu kullanabilmek lazım. Niye? Çünkü doğuyla batı arasındaki bu gelişmişlik farkını biran önce gidermemiz lazım. Bunun içinde bir pozitif ayrımcılığa ihtiyacı var. Bu pozitif ayrımcılığı da bu cazibe merkezleriyle gidermek lazım. Organize sanayimizdeki bir takım yatırımlar boş. Tahsisler yapılmış, bir takım binalar yapılmış gibi gözüküyor ama üretime yönelik olarak bir sıkıntı var. Onunla ilgili ciddi çalışıyoruz. İş yapmayan, yatırım yapmayan, üretime dönüşmeyenlerin tahsislerini iptal ediyorum” dedi.
“BİZİM YER, ARSA, TEŞVİK SORUNUMUZ YOK. YETER Kİ GERÇEK YATIRIMCIYI BULALIM”
Yer ve mekan sıkıntılarının olmadığına dikkat çeken Vali Rahmi Doğan, “Teşvikler ortada. Fabrikayı yapıyor, makinesini alıyor, işletme kredisini veriyor. Serhat Kalkınma Ajansı’nın Kars merkezde bulunmuş olması, burada uzmanların olması Kars için ayrı bir avantaj. Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun önümüzdeki yıl faaliyete geçiyor olması büyük bir imkan. Kamulaştırma kararını sayın bakanımız çıkarttı. Lojistik merkezinin Kars’a kuruluyor olması bunlar çok büyük avantajlar. Tek dezavantajımız Karslılarında dediği gibi havanın soğukluğu. Sanki Iğdır’a bir takım yönlendirmeler var. Ama bizim avantajlarımız daha çok. Kars hareketlenmeye başladı. İşadamlarımız geliyor. Sadece Karslılar gelmiyor. İşadamı parayı görmediği zaman gider. Bu görünmeye başladı. Gelen giden işadamlarımız var. Azerbaycan’dan, Gürcistan’dan gelen işadamları var. Yatırım yapmak istiyorlar. Bizim yer, arsa, teşvik sorunumuz yok. Yeter ki gerçek yatırımcıyı bulalım. Gerçek yatırımcıyı da bulduğumuzda gider organize sanayide fabrikasını beraber yaparız. Varsa sorunu eksiği gideririz. Nerede bürokratik bir engel var hepsini beraber aşarız. Valilik olarak, devlet olarak, hükümet olarak görevimiz budur” diye konuştu.
“VALİ RAHMİ DOĞAN KARS’A FARKLI BİR ENERJİ GETİRDİ”
Karslı işadamları adına Kars’a yapılacak yatırımlarla ilgili Vali Rahmi Doğan’a bilgiler veren işadamı Metin Güzel, Kars Sevdalılarının artık Kars’ı istediğini belirtti.
Güzel, “Kars sevdalıları artık Kars’ı istiyorlar. Artık Kars’ta bir şeyler yapmanın zamanıdır. Dolayısıyla biz sizin enerjinizi gördüğümüzde sizin enerjinizle birlikte seri hareket ederek, buradaki ambiyans, cazibe merkezi olması, Bakü-Tiflis hattının oluşması, Kars’ın yeni bir döneme girmesiyle birlikte biz dedik ki orada büyük bir organizasyon yapalım. Vali beyin ev sahipliğinde 700 kişilik bir yemek vermek istiyoruz. Bu yemeğe İstanbul’dan, Ankara’dan ve diğer illerden 150-200 kişilik işadamı taşımak istiyoruz. Bunun için bir tasarı hazırladık. Bu düşünce şeklinin dosyasını size bırakacağım. Alternatif düşüncemiz 21 Ocak. Başarı sizinle gelecektir. Sizin evet demesi, sayın bakanımızın mutlaka konuşmacı olması. Parti İl Başkanlarına da bir dosya hazırladık. Global, herkesi kucaklayacak muhteşem bir gece düşünüyoruz. Bakanımız ve sizin samimiyetiniz ortada” şeklinde konmuştu.
Kars Sevdalıları daha sonra Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta’yı makamında ziyaret ederek fikir alışverişinde bulundular. Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev’i de ziyaret eden Kars Sevdalıları Garnizon Şehitliğini de ziyaret etti.