Kastamonu Bilim ve Sanat Merkezi tarafından hazırlanan ve TÜBİTAK’nın desteklediği “Ilgaz Dağı Milli Parkı’nda Mikroalemden Makroaleme Doğayı Keşfederek Öğreniyorum” projesi tanıtıldı.
Bu kapsamda projenin tanıtım toplantısı Şerife Bacı Öğretmenevi’nde gerçekleştirildi. Tanıtım toplantısına AK Parti Merkez İlçe Başkanı aynı zamanda BİLSEM Okul Aile Birliği Başkanı Ahmet Namlı, Eğitim-Bir Sen Kastamonu Şube Başkanı Orhan Sancaktaroğlu, projeye katılım gösteren öğrenciler ve veliler katıldı. Projenin açılışında konuşan BİLSEM Müdür Yardımcısı Özkan Kahveci, projenin TÜBİTAK tarafından desteklendiğini ve 40 bin TL tutarında bir maliyete sahip olduğunu belirtti.
Kahveci, “Projemiz 2016 yılında 307 proje içinde kabul edilen 28 proje içinde yer almıştır. Projeden 24 YİBO öğrencisi, 12 çeşitli okullardan ortaokul öğrencisi, 8 BİLSEM öğrencisi ve 4 sevgi evlerinden öğrenci olmak üzere toplam 48 öğrenci faydalanacak. Proje içinde Kastamonu Üniversitesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi ve Bartın Üniversitesi’nden akademisyenler de yer alıyor. Proje ise 25 Eylül-1 Ekim 2016 tarihlerinde Ilgaz Dağı Milli Parkı ve yakın çevresinde gerçekleştirilecektir. Proje kapsamında kuş gözlem evinden uzay gözlemine kadar etkinlikler ile yoğun bir program öğrencileri bekliyor. Projede emeği geçen herkese teşekkür ederek öğrencilerimiz için verimli sonuçlar getirmesini diliyoruz” dedi.
Kastamonu Bilim ve Sanat Merkezi Fen Bilimleri Öğretmeni ve aynı zamanda proje yürütücüsü Fatma Bakar ise, proje hakkında bilgi vererek TÜBİTAK Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları kapsamında Ilgaz Dağı Milli Parkı’nda Mikroalemden Makroaleme Doğayı Keşfederek Öğreniyorum-2 adlı projenin gerçekleştirileceğini söyledi. Öğrencilerin özellikle doğayı keşfederek öğrenmeleri gerektiğini savunan Fatma Bakar, projenin bu kapsamda çok anlamlı olduğunu ifade ederek, “Bu projenin amacı katılımcıların yakın çevrelerini doğrudan algılayabilmeleri, canlı ve cansız varlıklarla yakından ilişki kurabilmeleri sağlamak, doğaya yapılacak gözlemlerle doğayı sevdirmek, bilime karşı merak uyandırmak, bilimsel düşünme becerisi kazandırmak, katılımcıların aktif olduğu etkinliklerde sürdürülebilir bir kalkınma için çevre bilincinin artmasına ve elde ettikleri bilgilerin kalıcı olmasına katkıda bulunmaktır. Ağaç yaş iken eğilir atasözünde olduğu gibi çevre eğitimi de ne kadar erken yaşta verilirse o kadar etkili olur. Bu nedenle projenin hedef kitlesi Kastamonu ili ortaokullarında 7. ve 8. sınıfta öğrenim gören üstün ve özel yetenekli olarak tanılanmış öğrenciler, merkez ve merkeze bağlı köy ortaokullarındaki normal öğrenciler ile YBO ve yetiştirme yurtlarında kalan 48 öğrenciden oluşacaktır. Katılımcılar belirlenirken bazı hususlar dikkate alınmıştır. Bunlar, daha önce TÜBİTAK destekli bir doğa eğitimine katılmamış olan, Doğa yürüyüşlerine ve doğada yapılacak olan faaliyetlere katılımını engelleyecek herhangi bir sağlık problemi, alerjisi, böcek fobisi olmayan, doğa yürüyüşlerine ve doğada yapılacak olan faaliyetleri yapabilecek fiziksel dayanıklılığa sahip olan, Sorumluluk sahibi, çevresindekilerle uyumlu, toplum kurallarına uyan, yardımsever, doğa, ekoloji, insan ve çevre gibi konularda genel kültüre sahip olan, not ortalaması 90 ve üzeri olan öğrenciler” ifadelerini kullandı.
Proje ekibinde 1 yürütücü, 2 uzman, 8 eğitmen, 10 rehber olmak üzere toplam 21 kişinin görev alacağını sözlerine ekleyen Proje Yürütücüsü Fatma Bakar, hedeflerinin öğrencileri bozulmamış doğal ortamlar içinde bir araya getirerek iletişim yeteneği ve grupla çalışma becerisini, disiplinlerarası ilişki kurma, düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirmek ve başarıya ulaşmak olduğunu kaydetti.
Bakar, projenin Ilgaz Dağı Milli Parkı ve yakın çevresinde 6 gece 7 gün süreceğini belirterek, şöyle konuştu: “Projede flora ve yaban hayatı arazi uygulamaları, kuş gözlemciliği ve kuş evi yapımı, böcekler, doğada acil ilk yardım uygulamaları, astronomi, tür bulmaca ve yangın söndürmece, minik sürprizler oyunu, Kastamonu’nun tarihi ve kültürel mekanlarında gerçekleştirilecek ’bulunduğum şehri tanıyorum’ etkinliklerinden oluşmaktadır. Konular alanında uzman öğretim üyeleri ve rehberler tarafından verilecektir. Teorik dersler görsellerle desteklenecektir. Uygulamalı eğitim ise doğada yapılacaktır. Eğitmenlerimiz ve rehberler katılımcılarla öğretmen öğrenci hiyerarşisinden uzak olarak, sorgulayıcı ve katılımcı yaklaşımla eğitim verecektir. Proje sonunda katılımcıların elde ettikleri bilgileri kullanarak sunum yapmaları istenecektir. Konaklama projenin ilk günü Kastamonu Şehit Şerife Bacı Öğretmenevi’nde diğer günler Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ait Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Ilgaz Dağı Milli Parkı Biyolojik ve Doğal Kaynaklar Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde yapılacaktır.”