Eğitim Bir Sen Kayseri Şubesinde 5 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla basın açıklaması düzenlendi.
Kendisi de görme engelli olan Tarih Öğretmeni Orhan Yalçın, engellilerin acınmak değil hataya tutunmak istediklerini söyledi. Dünya nüfusunun yüzde 10’unu, Türkiye nüfusunun ise yüzde 12’sini engelli vatandaşların oluşturduğunu belirten Orhan Yalçın, “Ülkemizde yaklaşık olarak çeşitli engelleri olan yaklaşık 7 buçuk milyon vatandaşımız var. 7 buçuk milyon engelli vatandaşımızın 2 milyon 230 bininin konuşma, bir milyon 274 bin 900’ünün eğitilebilir zeka geriliği, 127 bininin görme engelli, 382 bininin işitme engelli durumdadır.” dedi.
Toplumun önemli bir kesimini oluşturan engelli vatandaşların, günlük hayatını kolaylaştıracak tedbirlerin alınması gerektiğine dikkat çeken Orhan Yalçın, “Sarı çizgili yürüyüş yollarının, otobüslerde sesli uyarı sisteminin, trafik ışıklarındaki sesli uyarı uygulaması, kaldırımlara araç park edilmesi konularda yöneticilerimizin ve insanlarımızın duyarlı olmalarını istiyoruz. 3 Aralık Engelliler günü önemlidir. Fakat bir günde hatırlanmak değil engellilerle ilgili 365 gün duyarlı olmamız daha önemlidir.” ifadelerini kullandı.
Ayrıca Orhan Yalçın, son dönemde okullarda asansör ve engelli rampası gibi uygulamalar olsa da, engelli öğretmen ve öğrencilerin eğitim hayatına dair sorunlarının tamamının çözülmediğini vurguladı. Orhan Yalçın, diğer kentlerle karşılaştırıldığında, engellilerin hayatını kolaylaştıracak tedbirlerin Kayseri’de daha az orana alındığını ifade etti.