Kayseri AB Bilgi Merkezi tarafından ’Türkiye-AB Gümrük Birliği Revizyonu ve Vize Serbestisi Diyaloğu’ konulu toplantıda konuşan Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, "AB medeniyet projesidir." dedi.
Kentte bir restoranda düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, 17 bin üyeye güzel hizmet vermek için çaba sarf ettiklerini söyledi. Hiçyılmaz, "17 bini aşkın üyemize hizmet sunmanın çabası içerisindeyiz. Şartlar ne olursa olsun kaliteden ödün vermeden üyelerimize fayda sağlamak ve etkin hizmet verme noktasında yolumuza devam etmekteyiz. Üyelerimize kaliteli hizmet sunma noktasında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde akredite olan odalar arasında yer almaktayız. Bunun yanı sıra ISO 10002 müşteri memnuniyeti yönetim sistemi ISO 10002 2014 standartlarına yükseltilmiştir. Aynı şekilde 9001 kalite yönetim sistemi belgemizin de 2015 versiyonu geçtiğimiz günlerde odamız tarafından çok başarılı bir şekilde uygulanmış ve uygulama neticesinde bu kalite belgeleri alınmıştır. Türkiye’deki Ticaret Odaları arasında ilk kez 27 bin 1 bilgi güvenliği yönetim belgesine sahibiz ve ilk olma özelliğimizi de devam ettirmekteyiz." ifadelerini kullandı.
"AB medeniyet projesidir"
Türkiye olmadan AB platformunun eksik kalacağını vurgulayan Başkan Hiçyılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bildiğiniz gibi biz neredeyse 60 yıla yakındır Avrupa Birliğinin kapısında ’Bizi alır mısınız?’ diye bekleyen bir ülkeyiz. Zaman zaman bunun doğru olmadığı ve bu kadar uzun süre bekletilen başka bir ülke olmadığı anlatılır ki bu doğrudur. Artık ’Biz bu işten vazgeçelim mi?’, ’Girmek istemeyelim mi?’ yada ’Zaten Avrupa Birliğinden çıkan ülkeler var. İngiltere çıktı, belki Fransa’da çıkmak istiyor’ şeklinde konuşmalar var. Benim şahsi kanaatim, Avrupa Birliği bir medeniyet projesidir. Avrupa Birliğinin içerisinde biz mutlaka olmalıyız. Avrupa Birliğinin kriterlerinin Türkiye’de uygulanması için elimizden gelen tüm gayreti göstermeliyiz."
"TİTİP anlaşmasının dışında kalırsak büyük zarara gireriz"
AB ile ABD arasındaki anlaşmayı ifade eden TİTİP Anlaşmasında da ülke olarak bulunmamızın ekonomik yararlarına değinen Başkan Hiçyılmaz, "Bu anlaşmanın içerisinde Türkiye’nin olmaması gibi bir tehlike söz konusudur. Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki müzakere devam ediyor. Ancak Türkiye’yi bunun dışında tutuyorlar. Eğer biz bu anlaşmanın dışında kalırsak hem iş dünyası olarak hem de Türkiye olarak büyük bir zararın içerisine gireceğiz. Onun için bizim talebimiz, öncelikle bu müzakerenin içerisinde bizim olmamız gerekir. Ayrıca Avrupa Birliği’nin 3. ülkelerle yapmış olduğu ticaret anlaşmalarına bizim dahil olmamız gerekir. Eğer olmuyorsa ABD ile bizim ayrıca bir müzakere ortamına girmemiz gerekir. Aksi halde Türkiye olarak çok büyük bir zarar görmüş olacağız." diye konuştu.
Konuşmanın ardından AB Takım Üyesi Derya Sevinç, ’Gümrük Birliği’ndeki mevcut durum’, ’Modernizasyon süreci’ ve ’Vize serbestisi’ konularında katılımcılara bilgi verdi. Düzenlenen toplantı, oda organ üyelerine mensup oldukları firmaların ticaret sicili ilk kayıtlarının örnekleri verildi.