Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Adana’daki yurt yangınıyla ilgili, "Büyük bir ihmalin olduğu ortada" dedi.
Milletvekili Hürriyet yaptığı açıklamada, "Adana’nın Aladağ ilçesinde bulunan Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdu’nda önceki akşam çıkan yangında 12 kız öğrencimizi diri diri yanarak can vermesine tanık olmak zorunda bırakıldık. Cemaatlerin kucağına itilen ve hiçbir şeyden haberi olmayan masum evlatlarımız, devletin insanlara eşit eğitim şansı vermemesi yüzünden hayatlarından olmuşlardır. Kimdir bu öğrenciler? Köylerinde okulları bulunmadığı için çocuklarını bu yurda vermekten başka çaresi kalmayan ailelerimiz. Anayasamızda apaçık maddelerinde yer aldığı biçimiyle devlet; gençlerin beden ve ruh sağlığını korumakla mükelleftir. Ancak hükümet bu mükellefiyeti yerine getirmek üzere bir çaba harcamamaktadır. Aksini iddia eden varsa, Adana’da yitip giden evlatlarımızı hatırlaması kâfidir’’ dedi.
Yangında ihmal olduğunu ileri süren Hürriyet, "Yanan binanın ahşapla, yerlerin de halıyla kaplı olması nedeniyle alevler kısa sürede üst katları sarmış, yangın merdivenine açılan kapının kilitli olması nedeniyle yavrularımız merdiven kapısının önünde can vermişlerdir. Oysa; Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliğinin, yurt binalarında aranacak şartlar bölümünü içeren ilgili maddesine göre binanın kagir, prefabrik, çelik veya betonarme olması gerekmekteydi. Buradan da anlaşıldığı üzere; Adana’da 12 yavrumuzu toprağa vermemize neden olan yangında büyük bir ihmal olduğu ortadadır. Söz konusu yurdun izin ve denetimi Milli Eğitim Bakanlığı ve mülki amirliklerce yapılması gerekliyse, orada ölen çocuklarımızın sorumluları da bu kişilerdir" diye konuştu.
Hürriyet, Devletin elinde arz fazlası konutlar bulunduğunu belirterek, "Bu noktada sormamız gereken soru şudur; ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti yurt yapmaktan aciz midir?’ Kime ait olduğu kim tarafından açılmasına müsaade edildiği belli olmayan tabut görünümlü yurtlar neden ülkemizin geleceği olan yavrularımıza reva görülmektedir. Oysa, ülkemizde arz fazlası bekleyen yüz binlerce konut bulunurken, 6 milyonu aşkın üniversite öğrencisinin yalnızca yüzde 8’i yurtlarda barınabilmektedir. Bunun yanı sıra dün içimizi yakan Adana yangınında olduğu gibi orta öğrenim çağındaki evlatlarımızın da yurt ihtiyaçları bulunmaktadır. Ancak; devletimiz kendi yurt açmaya gönüllü olmamalı ki, geleceğimiz olan kızlarımızı ne idüğü belirsiz yurtlarda kalmasına izin vermektedir’’ ifadelerini kullandı.
Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) elinde bulunan arz fazlası konutların yurda çevrilmesini isteyen Hürriyet, "Bugüne kadar 641 bin konut üreten TOKİ’nin elinde satılmayan 100 bin dolayında konut vardır. TOKİ’nin elinde bulunan arz fazlası konutları öğrenci yurdu şeklinde tasarruf edilmeli, öğrencilerimizin güvenliği kimliği meçhul kişilerin elinden alınmalıdır. Çocuklarımızı bir tarikatın kucağından alıp, başka bir tarikatın kucağına bırakmak akıl karı bir iş değildir. Çıkan yangında hayatlarını kaybeden çocuklarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, ailesi, yakınlarına başsağlığı dileklerimi iletiyorum" dedi.