Eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, Konya Ticaret Borsası’nı (KTB) ziyaret ederek Meclis ve Komite üyeleriyle bir toplantı gerçekleştirdi.
Türkiye’nin ilk Elektronik Satış Salonu’nu birlikte açtıklarını söyleyen Davutoğlu, Konya Ticaret Borsası’nın Borsa İstanbul ile tarımsal ticaretteki işbirliği anlaşmasına da şahitlik ettiklerini belirtti. Konya’nın büyük bir tarımsal potansiyeli olduğunu, Konya Ticaret Borsası’nın da etkin bir konumda olunca, Konya’nın bir çekim merkezi de olduğunu söyleyen Davutoğlu, bu potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilmesi için çalıştıklarını ifade etti.

“Başkentler baş verirler ama baş eğmezler”
FETÖ denen cinayet şebekesinin Konya’daki oda ve borsalara diğer illerdeki kadar sirayet etmediğini, belki de Türkiye’deki en az sirayet ettiği ilin Konya olduğunu açıklayan Davutoğlu, bu anlamda Konya iş dünyasına ve Konyalılara teşekkür etti. Davutoğlu konuşmasına şöyle devam etti, “Konya’yı arkamızda görmekten daha büyük güç kaynağı yok. Yurtdışında Türkiye’yi temsil etmek bir güçtür; yurtiçinde de Konya’yı temsil etmek bir güçtür. Biz bu gücün her alana sirayet etmesi için gayret gösteriyoruz. Konya’nın tüm projelerinin hayata geçmesi için milletvekili arkadaşlarımla çalışıyoruz. 15 Temmuz gecesi Sayın Cumhurbaşkanımızın ve bizlerin açıklamasından sonra meydanları dolduran vatandaşlarımıza bu barbarca ve alçakça saldırıya karşı dik duran arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Biz payitaht şehriyiz. Bu anlamda da her zaman söylediğimiz gibi başkentler; baş verirler ama baş eğmezler. Bunları ispat ettiği için Konyalı hemşehrilerimizin hepsine teşekkür borçluyuz. Sizlerde Konya’nın eşrafısınız, Konya’nın önde gelenlerisiniz. Sizlerde bu tereddüt olmuş olsa halka da sirayet ederdi. Tabi aynı insanlar gibi milletler de imtihan edilirler, sınanırlar, her zorluk o anlamda insanları olgunlaştırdığı gibi milletleri de olgunlaştırır ve o zorluklar esnasında beden direnç gücünü göstermişse zorlukların hemen sonrasında o direnç gücüyle beden daha da tahkim edilmiş olur. O gece ulusal kanallarda dört, beş kanalda, uluslararası beş kanalda çıktım. Özellikle uluslararası kanallarda ilk anda estirilen hava Türkiye’de darbe olduğu, gece ikiye kadar Türkiye’de darbe olduğu kanaatiyle yayın yapılıyordu. O sıralarda şunu söyledim; birileri için bu gece karanlık gece olabilir ama inşallah yarın Türkiye için aydınlık bir sabaha uyanacağız ve birileri bir daha darbe sözcüğünden dahi söz edemeyecek.”

“Borsamız ülkemizde hep ilkleri yapmıştır”
Toplantıda açılış konuşmasına 15 Temmuz kalkışmasında ve terör olaylarında şehadete ulaşanlara Allah’tan rahmet, gazilere acil şifalar dileyerek başlayan Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, Türkiye’yi iç savaşa ve kargaşaya düşürmeye çalışanların, bunu başaramayınca ekonomik olarak saldırıya geçtiklerini belirtti. Milletimizin, coğrafyamızın da uyanışına vesile olan 15 Temmuz’daki o vakarlı ve kararlı duruşunu ekonomik saldırılara karşı da gösterdiğini ifade eden Çevik, necip milletimizin eskisinden daha çok çalışıp, daha çok üreterek bunun da üstesinden geleceğini belirtti.
İSO’nun açıkladığı ilk 1000 listesi içerindeki Konyalı 23 firmadan 15 tanesinin tarım ve tarıma dayalı sanayi kuruluşu olması, Konya için tarımın ne kadar önemli olduğunu söyleyen Çevik; “Bu sorumlulukla; 2009 yılında göreve gelirken oluşturduğumuz stratejik planlarımız çerçevesinde, tarımın ve tarımsal ticaretin geliştirilmesi için çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Borsamız ülkemizde hep ilkleri yapmıştır. Türkiye’nin ilk elektronik satış salonunu 2011 yılında hizmete açarak geleneksel ticareti modern ticari anlayışla bütünleştiren borsamız, güvenin gelmesiyle birlikte salon işlem hacmini 200 bin tonlardan 1 milyon tonlara çıkarmıştır. Bu yatırımını 100 bin ton kapasitesiyle tek alanda Türkiye’nin en büyük lisanslı depo yatırımı, beraberinde; BorsaKonya elektronik ürün senedi işlem platformu yatırımı ve yine Sayın Davutoğlu’nun ilgi ve teşrifleriyle işlem yapmaya başlayan; BorsaKonya aracılık yatırımı ile organize bir piyasa yapısına dönüştürmüştür. Konya Ticaret Borsası, Borsa İstanbul ile yaptığı stratejik işbirliği anlaşması çerçevesinde oluşturduğu elektronik ürün senetlerini, Türk finans sistemi içerisinde yer alan yerli ve yabancı yatırımcıların hizmetine sunarak, tarımsal ticarete büyük bir derinlik kazandırmıştır” dedi.
Ziyaret KTB Meclis Başkanı Selçuk Öcal ve Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik tarafından Ahmet Davutoğlu’na çini tablo hediye edilmesiyle son buldu.
Toplantıya Konya Valisi Yakup Canpolat, AK Parti Konya Milletvekili Muhammet Uğur Kaleli, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Tezcan, AK Parti İl Başkanı Musa Arat, KTO Başkanı Selçuk Öztürk, KSO Başkanı Memiş Kütükçü ve çok sayıda kurum temsilcisi katıldı.