Konya’nın Akşehir İlçe Belediyesi tarafından Nasreddin Hoca’yı anmak, onu gelecek nesillere daha iyi aktarmak, Nasreddin Hoca’nın bilge kişiliğini, ulemalığını anlatabilmek ve onu tüm dünyaya daha iyi tanıtabilmek amacıyla düzenlenen Nasreddin Hoca Anma Günleri kapsamında konferans düzenlendi.
Akşehir Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa, Akşehir Kaymakamı Yalçın Sezgin, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, AK Parti İlçe Başkanı Abdullah Bahadır Örs, Akşehir İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Ali Uslu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Sadık Köseoğlu, Akşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İbrahim Öncel, bazı kamu kurum müdürleri, öğretmen, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Konferansta bir açılış konuşması yapan Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, Anma Günleri hakkında bilgi vererek, “Yaptığımız çeşitli anketler, çalışmalar ve Akşehir halkımızın talepleri doğrultusunda 5-10 Temmuz Nasreddin Hoca etkinliklerini şenlik şeklinde devam ettirelim dedik. Anma Günleri’ni de ayıralım, ayrı bir program olarak yapalım ki torunları olarak Nasreddin Hoca’mıza onu en iyi şekilde anarak vefa borcunu ödeyelim diye düşündük. Bugün Ali Berat hocam burada sizlere bir konferans gerçekleştirecek. Nasreddin Hoca’yı daha iyi tanımamız, anlamamız, onu sade mizahi yönünün olmadığını onun fıkralarındaki hikmetleri düşünmeleri inşallah vurgulayacaklar” dedi.
Başkan Akkaya bu yılki etkinliklerde Nasreddin Hoca Fıkralarını canlandırma yarışması tertip ettiklerini belirterek, “İnşallah bu fıkra canlandırma programıyla da Akşehir’imizden Nasreddin Hoca torunlarımızdan böyle tiyatro kabiliyeti olan gençlerimizi seçerek Nasreddin Hoca Çocuk Tiyatro Kulübünü daha sonrada gençleri de içini alacak yetişkinler gençler tiyatro kulübünü oluşturmayı hedefliyoruz ki fıkralarımızı daha çok kitlelere ulaştıralım” diye konuştu.
“Dünya Nasreddin Hoca’yı Akşehirli diye tanıyor”
Başkan Akkaya’nın ardından ‘Nasreddin Hoca Fıkralarından Hareketle Düşünce Yapısı’ konulu bir sunum yapan Prof. Dr. Ali Berat Alptekin, Nasreddin Hoca’ya birçok ülkenin sahip çıkmaya çalıştığını belirterek, bilim gerçekleri doğrultusunda Nasreddin Hoca’nın Türkiye’de Akşehir’de yaşayıp vefat ettiğinin bir gerçek olduğunu söyledi. Prof. Dr. Alptekin, “Nasreddin Hocamız bizim aramızda dolaşıyor. Bazen yamaç paraşütü yapıyor, bazen göle maya çalıyor. Nasreddin Hoca Fıkralarını düşündüğümüzde bizim diplomasi dilinde kullanılabilecek şekilde ileri gitmiştir. Türk İnsanının düşünce yapısını zekasını anlatıyor. Ben Nasreddin Hoca Üniversitesini istemeye devam ediyorum. Akşehir bir ilçe ama Alanya’da ilçe. Alanya’nın nüfusu yazın çok yüksek diyeceksiniz. Alanya’da üniversite kuruldu biliyorsunuz ama Akşehir’de bir Nasreddin Hoca Üniversitesi yakışır. Akşehir’de Nasreddin Hoca Üniversitesini kuramayacaksak hiç olmazsa fakültemizin birisine Nasreddin Hoca Fakültesi dememiz gerekir. Konya’nın büyük ilçelerinin, uzak ilçelerinin eğer il olmasını Nasreddin Hoca istiyorsa bir sebebi vardır. Akşehir’de bunlardan birisidir olsun, bence bir mahsuru yok. Akşehir’e bir üniversite kurulmasını ya da Konya’daki üniversitelerden birisinin zaman kaybetmeden Akşehir Nasreddin Hoca Üniversitesi olması ama Akşehir kelimesini mutlaka istiyorum çünkü dünya Nasreddin Hoca’yı Akşehirli diye tanıyor, onu da belirtmek istiyorum” diye konuştu.