Kurtuluş Savaşı’nın Güney cephesindeki ilk zaferi olan Maraş Milli Mücadelesi, özverili çalışmalar sonucu kısa film haline getirildi. Ünlü oyuncu Serdar Gökhan’ın ve birbirinden değerli oyuncuların rol aldığı film, Kahramanmaraş Onikişubat Belediyesinin destekleriyle hazırlandı.

Hititlerden Asurlara, Perslerden Roma’ya, Selçukludan, Dulkadiroğlu ve Osmanlı’ya kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kahramanmaraş’ın 12 Şubat 1920’de yazdığı destan, kısa film oldu. Onikişubat Belediyesinin katkılarıyla çekimi tamamlanan “İstiklalden İstikbale 12 Şubat Kahramanmaraş Destanı” adlı kısa film 10 Şubat’ta önce Kahramanmaraş’ta ardından Türkiye’deki tüm okullarda gösterime girecek.

Çocuklar 12 Şubat’ı bu filmle öğrenecek

Onikişubat Belediyesince hayata geçirilen kısa film projesi ile bu destan, ülkenin dört bir yanındaki çocuklara ve gençlere anlatılacak. Kahramanmaraş’ın tarihi mekanları, konakları, çarşıları, Ulu Camii ve kalesi kullanılarak, halkın ve çocukların da katılımı ile çekilen filmde bir çok ünlü oyuncu rol aldı. Türk sinemasının duayen ismi Serdar Gökhan’ın “Üstat” karakteriyle yer aldığı projede, film ve dizi oyuncusu Kemal Denizci, Reyhan İlhan ve İzzet Lüleci gibi pek çok sanatçı tarihi karakterleri canlandırdı.

Şubat ayında okullarda gösterilecek

Onikişubat Belediyesinin katkılarıyla öğrencilerle buluşacak film, ortaokul ve liselerde 10 Şubat’ta gösterilecek. 10 milyon çocuğa ulaşması planlanan kısa film, görsel zenginliğiyle dikkat çekiyor. Vatan, millet ve bayrak sevgisini filmle çocuklara aktarmayı amaçlayan proje, tarihin isimsiz pek çok kahramanını da gün yüzüne çıkartıp, yeni nesillere tanıtacak.

“Çocuklarımız ülkemizin hangi şartlardan geçerek bugünlere geldiğini hatırlamalılar”

Filmi Kahramanmaraş’ı tanıtmak, Maraş’ın kurtuluş destanını tüm Türkiye’deki gençlere en doğru şekilde anlatmak için projeyi desteklediklerini belirten Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, “Onikişubat Belediyesi olarak Türk Kurtuluş Savaşı’nda Maraş Milli Mücadelesi’ni anlattığımız ’İstiklalden İstikbale Kahramanmaraş 12 Şubat Destanı’ filmimizi büyük bir özveri ile hazırladık. Çocuklarımız ülkemizin hangi şartlardan geçerek bugünlere geldiğini bir defa daha hatırlamalılar. Bu amaçla tarihimizi çocuklarımızın zihnine daha iyi yansıtırız diye düşündüğümüzde bu filme başladık. 15 Temmuz hain darbe girişimini yaşadık. Milletimize yapılan ihaneti ve bu milletimizin ihanete karşı nasıl tek yürek olduğunu gördük. ’İstiklal’den İstikbale Kahramanmaraş 12 Şubat Destanı’ filmimizle de bugün olduğu gibi dün de tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet diyen milletimizin imanımızla nasıl destanlar yazdığını, bu yolda nasıl tek yürek olduğunu gösterdik” dedi.

"İnşallah amacımız, bunun bir sinema filmi haline getirilmesi"

Projede yer almaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirten Usta Oyuncu Serdar Gökhan ise "Bu filmi bir demo olarak kabul edin. Bunun arkasının gelmesini bekliyoruz. Büyük bir film haline hatta televizyonlarda dizi haline getirmeyi istiyoruz. Kahramanmaraş Milli mücadele yıllarında dışarıdan hiç yardım almadan kendi bünyesinde, kendi halkıyla direnişçilere karşı, istilacılara karşı savaş vermiş ve kazanmış bir yöremiz. Bunu dile getirmek en büyük amacımızdı. Aslında Bu ve bunun gibi bütün projeleri hep öne çıkarmak gerek. Biz de bir sanatçı olarak bu amaçla bu projeye giriştik. İnşallah amacımız bunun bir sinema filmi haline getirilmesi” diye konuştu.