16. Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nde geri sayım sürüyor. Bu yıl 2-25 Mayıs 2017 tarihleri arasında yapılacak festivali Mersin halkının hak ettiğini vurgulayan Festival Yürütme Kurulu Başkanı Selma Yağcı, sanatseverlerin bu yıl da Türkiye’nin efsane sanatçıları ve dünya festivallerinin gözde sanatçı ve müzik grupları ile müziğe doyacaklarını söyledi.

16. Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nde bu yıl da sanatseverler klasik müzikten caza, türkülerden dansa kadar geniş bir yelpazede müzikle iç içe olacak. Mersin’in farklı mekanlarında gerçekleştirilecek ücretsiz ve ücretli konser ve gösterilerin hazırlıkları hızla sürerken, Festival Yürütme Kurulu, organizasyona destek veren belediye başkanları ve sponsorların da katılımıyla basın toplantısı düzenledi. Hilton Oteli’nde gerçekleştirilen toplantıya, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ve Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç katıldı.

Yağcı: “Halkımız bu festivali hak ediyor”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Festival Yürütme Kurulu Başkanı Yağcı, bu yıl 16’ncısına ulaştıkları müzik festivalinin, halk için yaptıkları, idarecilerden çok büyük destek gördükleri çok önemli bir festival haline geldiğini ifade etti. Sanatseverlerin Mersin’de bu yıl da Türkiye’nin efsane sanatçıları ve dünya festivallerinin gözde sanatçı ve müzik grupları ile müziğe doyacaklarını dile getiren Yağcı, Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nin 2007 yılında Avrupa Festivaller Birliği’ne (EFA) de kabul edildiğini anımsatarak, “Halkımız bu festivali hak ediyor. Bugüne kadar halkımız hep en güzel şeyleri hak ediyordu, idarecilerimiz de bunları yapmaktan memnuniyet duydu, yaptılar ve yapıyorlar. Hepsine teşekkür ediyorum. Bu seneyi de yine el ele birlikte geçireceğiz. Hiç kimse bir işi tek başına yapamaz. Bizler bu işin gönüllü neferleriyiz, sizler gibi. Biz halkımıza klasik müziği sevdirmek için çıkmadık yola. Biz halkımızı evrensellikle buluşturmak için bu işi yapıyoruz. Evrensellik çok seslilik demektir. Bu işi çok zor şartlar altında yaptık, parasız kaldık ama inatla yaptık. Bu festival 2007 yılında Avrupa Festivaller Birliği’ne kabul edilmişse uluslararası bir festivaldir. Türkiye’den EFA’ya kabul edilmiş 7 festivalden biriyiz. Halkımızı evrensellikle buluşturup, en sevdiği türküleri dinletip onu mutlu etmeye çalışıyoruz” dedi.

Kocamaz: “Bu festival, Mersin’i tanıtma konusunda çok önemli bir değerdir”

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz ise festivalin Mersin açısından bir taraftan birlik ve beraberliğe, barış, sevgi ve hoşgörü ortamının gelişmesine, diğer taraftan da Mersin’in tanıtımına katkı sunmasını temenni etti. Festivallerin bir kent için çok önemli olduğuna vurgu yapan Kocamaz, şunları söyledi:

“Festivaller başladıysa büyütülmesi ve yaşatılması gerekir. Yaşatabilmek için de herkesin bu işi gönlünü, gövdesini, hatta cebini koyması gerekir. Mersin, çok özel bir kent ama bu kentte yaşayanlar bu kentin kıymetini bilmiyor, farkında değiller. Farkında olsalardı başta Mersin ortak paydasında birleşir, gönüllerini açar ve Mersin’i daha iyi yerlere getirebilmek için gayret gösterirdi. Mersin’de çok kültürlülük önemli ama çok başlılık zarar veriyor. Bizim Mersin ortak paydasında mutlaka birleşme mecburiyetimiz var. Sanat ve kültür, bir kentin gelişmesinde, tanıtılmasında çok önemli bir unsur. Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nin bu yıl 16’ncısının gerçekleştiriliyor olması da Mersin açısından çok çok önemli. Bizim birlikteliklere ihtiyacımız var. Bu festival de bu birlikteliğin bir ayağıdır, Mersin’i tanıtma konusunda çok önemli bir değerdir. Buna sahip çıkmak durumundayız. Hep birlikte bu tür etkinlikleri geliştirmek ve kentimizi daha iyi noktalarda tanıtmak zorundayız.”

Mezitli Belediye Başkanı Tarhan da Türkiye’nin komşu ülkeleri ve dünyanın başka ülkelerinde savaşların hüküm sürdüğü bir dönemde, bu savaşlara inat, demokrasinin daha da derinleştirilmesi ve insanların daha da mutlu olmaları için kültür ve sanata inadına ‘evet’ denmesi gerektiğinin altını çizerek, bu anlamda yapılan tüm çalışmaları desteklediklerini ifade etti.

Yenişehir Belediye Başkanı Genç ise festivalin şu anki durumuyla tam anlamıyla bir uluslararası müzik festivali olmadığını eleştirisini dile getirerek, festivalin bu kurum ve kuruluşların insafına bırakıldığını söyledi. Yerel yöneticilerin festivale daha çok sahip çıkmaları ve destek olmaları gerektiğini vurgulayan Genç, “Belediyeler bütün imkanlarını ve ağırlıklarını koyarak bu müzik festivalinin Mersin’e ve uluslararası düzeye çıkması için gereğini yaparlarsa halkımız da gerçekten müzikle buluşur. Biz her şeyi yapmaya varız. Bütçelerimizden en büyük payı ayırıp, elimizi taşın altına koyarak bu festivali yapmak durumundayız” diye konuştu.

Toroslar Belediye Başkanı Tuna da festivale 14’üncü kez destek verdiklerini belirterek, “Kentin tanıtımı ve ‘sanat, kültür, spor kenti’ ifadesinin içinin doldurulması noktasında çok önemli ve özellikli bir festival. Keşke daha çok destekçisi olsa. Mersin, bütün güzellikleri içerisinde barındıran bir kent. Bu kenti sadece ulusal değil, uluslararası bazda da sanat, kültür ve sporla öne çıkartmak bizlerin elinde. Her yönüyle bu festivalin tam destekçisiyiz” şeklinde konuştu.

Festivalde birbirinden ünlü sanatçı ve gruplar yer alacak

KKTC Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın açılış konserini yapacağı festival, Prof. Rengim Gökmen’in yöneteceği “Ustalara Saygı” konseriyle klasik müziğin eşsiz duayenleri Devlet Sanatçısı Ayla Erduran ve Devlet Sanatçısı Ayşegül Sarıca’yı Cahit Aşkın ve Karşıyaka Oda Orkestrası eşliğinde bir araya getirerek tarihi önemde bir konsere imza atacak. Programda yerini alan bir diğer devlet sanatçısı ise ölümsüz türküleriyle Musa Eroğlu olacak.

Festivalin diğer etkinlikleri ise şöyle: İbrahim Yazıcı ve Berfin Aksu Konseri, Fatih Erkoç ve Orkestrası, Saygun Quartet, Karsu Dönmez Konseri, Söz ve Müzik (Cihan Ünal, Prof. Erol Erdinç, Elif Güreşçi), Sydney’den Mersin’e Ayşe Göknur Shanal Şan Resitali, Viyana’dan Klasik Esintiler, A Passage to Bollwood, “18. Nevit Kodallı Çoksesli Korolar Şenliği” ve “Mersin Limanın Ritmini Arıyor” sloganıyla Mersin Limanı’na ithafen gerçekleştirilecek 7. Beste Yarışması.