19. Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali, Bursa Kent Müzesi Amfi Tiyatro’da yapılan açılış töreniyle başladı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKSTV) ve Dünya Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği (ASSITEJ) Türkiye Temsilciliği tarafından düzenlenen ‘Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’, bu yıl 19. kez gerçekleştiriliyor. Klasik yapıdaki çocuk ve gençlik oyunlarının yanı sıra sokak oyunlarından, dans ve müzik ağırlıklı oyunlara kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan festival kapsamında yerli ve yabancı tiyatro toplulukları Bursa’da buluştu. Bu yıl 20-25 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen festivale, 8 Türk ve 11 yabancı topluluk katıldı. Türkiye, Bulgaristan, Arjantin, Fransa, İtalya, Danimarka, İspanya, Norveç, Polonya ve Gürcistan’dan gelen ekipler, Bursa Kent Müzesi Amfi Tiyatro’da coşkulu görüntüler oluşturdu.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, festivalin açılışında yaptığı konuşmada tiyatronun önemine dikkat çekerek, "Bursa’da bu yıl 19.’sunu gerçekleştirdiğimiz festivalimiz, kentin her köşesinde dostluk ve barış rüzgarları estiriyor. Bu barış ve dostluk mesajları, tiyatro aracılığıyla Bursa’dan dünyaya ulaşıyor." dedi. Festivalin her yıl geleneksel olarak düzenlendiğini ve bundan sonra da gelişerek devam edeceğini ifade eden Başkan Altepe, şunları kaydetti: "Büyükşehir Belediyesi olarak bizler, medeniyet kenti Bursa’yı yaşayan canlı bir tarih başkenti, müzekent haline getirmek istiyoruz. Bursa, artık dünya mirası. Evrensel değer olan Bursa’da festivale gelen konuklarımızı ağırlamaktan da onur duyuyoruz. Bursa’da coşkulu bir organizasyona imza atan festivalin çocuklarla gençlerin ufkunu açacağına inanıyorum."

Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği (ASSITEJ) Türkiye Merkezi Başkanı Haluk Yüce de 19 yıl önce Bursa’da başlatılan festivalin her yıl aynı heyecanla hayata geçirildiğini vurguladı. Tiyatro sanatının çocukların yaşamına renk kattığını dile getiren Yüce, kentte önemli ekiplerin gösterilerini sahneleyerek kendilerini tanıtacaklarını söyledi.

Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKSTV) Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Durmaz Yılbirlik de festivalde, yerli ve yabancı tiyatro topluluklarının 18 gösteri, 3 atölye çalışması ve 1 sergiyle sanatseverlerle buluşacağını dile getirdi.

Öğrencilerin de izlediği açılış töreninde, konuşmaların ardından sahneye çıkan Bulgaristan ekibi, Burgas Devlet Kukla Tiyatrosu, ‘Tumba Lumba’ adlı oyununu sahneledi. Açılış törenine, Bursa’dan Oyunbaz Atölye de tahtabacak ve figür balon gösterileriyle renk kattı. Törenin ardından festival kapsamında hazırlanan ‘Kukla ve Kuklacılar’ sergisi Tayyare Kültür Merkezi (TKM) Sami Güner Sanat Galerisi’nde izlenime sunuldu.

Bursa’da 6 gün boyunca katılımcı toplulukların gösterilerinin yanı sıra atölye çalışmalarının da yer aldığı festivalde oyunlar, Tayyare Kültür Merkezi, Nilüfer Belediyesi Uğur Mumcu Sahnesi, Adile Naşit Kültür Merkezi, Kent Müzesi Amfi Tiyatro, Burç Kültür ve Gösteri Merkezi (BKGM), Konak Kültürevi ve Bursa Göç Müzesi’nde izlenebilecek. Tüm oyunlara ve atölye çalışmalarına katılımın ücretsiz olduğu açıklandı.