Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1979 yılından bu yana her yıl ortaya koydukları üstün nitelikli eser ve çalışmalarından dolayı verilen Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görülen Müzeyyen Senar, Ahmet Yakupoğlu, Nuri Pakdil ve Cüneyt Arkın ödüllerini Kültür ve Turizim Bakanı Ömer Çelik'in ellerinden aldı.

    Türk tarihi, edebiyatı, dili, plastik-fonetik ve sahne sanatları, sanat tarihi, mimarlık, arkeoloji, halk bilimi, sinema, kütüphanecilik gibi kültür ve sanat alanlarında çalışma yapan kişilere verilen Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri sahiplerini buldu. 2013 yılı değerlendirme kurulu; Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, eski müsteşar Özgür Özaslan, Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Dr. Murat Salim Tokaç, Dışişleri Bakanlığı Yurt Dışı Tanıtım ve Kültür İşleri Genel Müdür Yardımcısı Elçi Esra Demir, Prof. Dr. Ümit Meriç, Prof. Dr. Tansel Türkdoğan, Prof. Dr. Hayati Develi ve Doç. Dr. Mehmet Kalpaklı’dan oluştu.

    2013 yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri, ulusal ve uluslararası platformlarda kültür ve sanatımızı başarıyla temsil eden, eğitsel çalışmalar gerçekleştiren, hizmet ve eserlerini gelecek nesillere başarıyla aktaran ve kültür sanatımıza gönül birliği içinde hizmet veren kişileri, topluluk veya kuruluşları takdir ve teşvik etmek amacıyla ‘Kültür ve Sanatımıza Hizmet’ başlığı altında Müzeyyen Senar, Ahmet Yakupoğlu, Nuri Pakdil ve Cüneyt Arkın ödüle layık görüldü.

    Ankara Resim ve Heykel Müzesi Salonu’nda düzenlenen törene musiki dinletisi ile başladı. Ödüle layık görülen sanatçılarının hayatlarının anlatıldığı sinevizyon gösteriminin ardından ödül törenine geçildi.

    Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Bakanlık tarafından verilen ödüllerin birer övünç ve gurur kaynağı olduğunu söyledi. Çelik, "Bakanlığımızca 1979 yılından bu yana Kültür ve Sanat Büyük ödülleri prestij ödüllerinin başında gelmektedir. Sanat emek ve değerlerin kıymetle taçlandırılmasının somut bir örneği olarak bilinmelidir. Verildiği günden itibaren kendi hayatımızda ve devlet hayatında önemli bir yere sahiptir. Sanatçılarımızın geride bıraktıkları eserler kadar aldıkları bu ödüller de hafızalarda yer etmekte yeni nesillere aktarılmasını sağlamaktadır. Emek ve yaratıcılığa karşı adeta bir saygı duruşudur." dedi.

    "LÜTFEN SANATÇILARIMIZI UNUTMAYIN"

    Törende ödül alan Cüneyt Arkın, Türk halkının geniş bir kültür birikimi olduğuna değindi. Müzeyyen Senar’ın birlikte yaşadığı kızı Feraye Işıl da sanatçıların unutulmaması gerektiğine dikkat çekti. Işıl, "Unutulmamak, hatırlanmak bir sanatçılar için en önemli şey. Şöhretten daha da önemli. Lütfen sanatçılarımızı unutmayın." ifadelerini kullandı.

    "NURİ PAKDİL ÖDÜLÜ REDDETTİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI"

    Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2013'te dört kişi arasında paylaştırdığı "Kültür Sanat Büyük Ödülü'ne" layık görülen Nuri Pakdil, yayıncısı ve vekili Necip Evlice tarafından ödülü reddettiğini açıklamıştı. Evlice tarafından yapılan açıklamada, "Önceki yıllardaki uygulamalar, bu ödülün, ödül sahiplerine geniş katılımlı bir törenle verildiğini göstermektedir. Ancak, anılan ödülün verilmesinin üzerinden 10 ay gibi bir süre geçmesine ve neredeyse 2014 yılı ödüllerinin açıklanacağı zamana gelinmiş olmasına rağmen, henüz bir tören düzenlenmemiş, adeta ödülün verilmesinden pişmanlık duyulduğu izlenimi bırakılmıştır. Bu, neresinden baksanız, tuhaf bir durumdur. Bakanlık, Nuri Pakdil'e bu ödülü vererek yazarı onurlandırmış olmadı. Nuri Pakdil bu ödülü reddetmeyerek Bakanlığı onurlandırmış oldu. Fakat gelinen bu noktada, nezaketin yanlış anlaşıldığı ortaya çıktığından, Nuri Pakdil’in sanat-edebiyat-kültür bağlamında sürdürdüğü 45 yıllık mücadelesine saygı duymayan bir Bakanlığın verdiği bu ödülü de reddettiğimizi bildiriyoruz." ifadeleri kullanıldı.