7 bin yıllık tarihi geçmişi ile UNESCO’ya aday kent olan Mardin’de tarihi dokulara olan ilgisizlik nedeniyle birçok eski yapı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

Tarihi kentte birçok tarihi eser ve farklı medeniyetlere ait yapılar şu anda kaderine terk edilmiş durumda bırakıldı. Bunlardan biri de Ulu Cami Hamamı. 1312 tarihinde Artuklu Sultanı Melik Salih tarafından Ulu Cami’ye vakıf olarak yaptırdığı 700 yıllık tarihi Ulu Cami Hamamı kapısına kilit vuruldu. Her yıl bir milyonun üzerinde turistin ziyaret ettiği tarihi kentte, bakımsızlık ve ilgisizlikten dolayı kapatılan hamam vatandaşların ve turistlerin tepkisine neden oldu.

Mardin Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Mehmet Fidan, ilde tarihi dokulara yeterince sahip çıkılmadığını belirterek, 1312 tarihinde Artuklu Sultanı Melik Salih tarafından Ulu Cami’ye vakıf olarak yaptırdığı 700 yıllık tarihi Ulu Cami Hamamı kapısına kilit vurulduğunu söyledi. Her yıl binlerce yerli yabancı turistin şehri ziyaret ettiğini belirten Fidan, ”Mardin’de 3 tane hamam var. Savur Kapı Mahallesi Hamamı, Şehidiye Mahallesi'nde Emir Hamamı ve bir de Ulu Cami Hamamı. Şu anda Ulu Cami Hamamı kapandı. Geriye sadece Mardin’de 2 tane hamam kaldı. Her hamamın geçmişi 600-700 yıla dayanıyor. Osmanlı’da hamam kültürü çok önemlidir. Selçuklu ve Artuklu döneminden kalan bu 3 hamam Mardinliler için ayrı önem arz ediyor. Dolayısı ile bu kültürün yok olmasını istemiyoruz. Devletin buna sahip çıkmasını istiyoruz. Burasının tekrar restore edilip Mardin turizmine kazandırılmasını istiyoruz.” dedi.