Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin (NESOB) düzenlediği "10. Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı" Şed Kuşatma töreniyle kutlandı. Törende yılın Ahisi seçilen Demirci esnaflarından 60 yaşındaki Naci İçli’ye Ahilik kaftanı giydirildi.

Tören Atatürk anıtına Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Erdoğan Aykin’in çelenk sunumuyla başladı.

Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Ahilik geleneğini nesilden nesile aktarmak gerektiğini vurguladı. Şimşek törende yaptığı konuşmada şunları söyledi;

“Bugün uygar dünya ülkelerinin toplumlarında uygulamaya ve hâkim kılmaya çalıştıkları bu değerler, yüzyıllardan beri Anadolu Türkleri tarafından ahilerin vizyonu olarak uygulanmış ve böylece diğer milletlere de örnek olmuştur. Türk Milletine özgü bir olgu olan Anadolu Ahiliğini meydana getiren bu değerli insanlar, o dönemin, kardeşlik, dostluk, hoşgörü ve insan sevgisini esas alan bir anlayışla bir çatı altında birlikte yaşayabilmeyi iş ve meslek sahibi olabilmeyi öğrenmişlerdir.

Ahilik teşkilatı asırlardır ahilik felsefesini yaşayan esnaf yetiştirmiş, mesleğinde ehil olmayanlara da asla ahilik belgesi vermemiştir. Ayrıca esnaf ve sanatkârlar arasında çıraklık, kalfalık ve ustalık hiyerarşisi oluşturmuş, çalışma hayatının yanı sıra sosyal hayatın da gelişmesine katkı sağlamıştır. Bugün burada, her yıl olduğu gibi; bu güzel geleneğimizi yaşatmak ve gelecek nesillerimize aktarmak için bir aradayız. Umuyorum ki böylesine değerli bir kavram olan ahilik kültürü nesilden nesile aktarılarak; sonsuza kadar yaşatılmaya devam eder.”

Ahilik kültürü yeri geldiği zaman Orduya askerde yetiştirdiğini söyleyen Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, “Esnafımızın içerisinde olduğu günü kutluyoruz. Ahilik kültürü 1100’lü yıllarda kurulan amaç ve gayesi başta düzgün ve nitelikli insan yetiştirmek. Bunun içerisinde esnaflıkta var, sanatkarlıkta var, yeri geldği zaman orduya asker yetiştirme kültürüde var. Ahilik kültürünü bugünden daha sonra önemsememiz gerekiyor" dedi.

Ahiliğin tarihinden bahseden Başkan Aykin ise konuşmasında şunları söyledi; “Ahilik sanatının ticareti ve mesleğini olgun kişilik, güzel ahlak olarak yüzyıllardır devam eden bir örgütlenme şeklidir. Çok özel bir kültürümüz. Anadolu’da Ahilik Ahi Evran tarafından 1171 yıllarında kurulmuştur. Anadolu halkının ekonomi ve kültürel yaşamına önemli bir boyut oluşturan Ahilik, dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Ahilik işçinin, çalışanın, namuslu ticaretin simgesi olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Niğde Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü öğretmenlerinin hazırladığı şed kuşatma töreni gerçekleştirildi. Törenin ardından yılın Naci İçli’ye Niğde Valisi Yılmaz Şimşek ve NESOB Başkanı Erdoğan Aykin tarafından kaftan giydirildi.

Protokol üyeleri tarafından 2017 yılında en deneyimli, en genç ve bayan ve esnaflara plaket, Ahilik konulu kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere de ödülleri verildi.

Ödüllerin verilmesinden sonra mehteran takımı eşliğinde esnaflar kortej geçişi gerçekleştirdi.Törenlerin sona ermesinin ardından Ömer Halisdemir meydanında konuklara pilav, tatlı ve sıkmadan oluşan Ahilik ikramları dağıtıldı.