Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin (ADOB) Müdür ve Sanat Yönetmeni Aykut Çınar görevinden istifa etti. Aykut Çınar’ın yerine vekaleten besteci ve orkestra şefi Mustafa Erdoğan atandı. Çınar'ın yaşamına solist sanatçı olarak devam edeceği bildirildi.
1 Ağustos 2012’de göreve gelen Çınar, görevde kaldığı iki sezon boyunca zor rekorlara imza atmıştı.
Aykut Çınar yönetimindeki Ankara Devlet Opera ve Balesi iki sezonda toplam 497 temsil yaptı. Bu temsilleri 257 bin 141 biletli seyirci izledi ve 1,5 milyon TL’nin üzerinde hasılat elde edildi. Dört dünya prömiyeri ve 2 Türkiye prömiyeri yapıldı. Sevginin Bedeli ve Kont Dracula gibi Türk Bale Tarihi’ne geçecek iki önemli eserin yanı sıra; Nasreddin Hoca Çocuk Operası ve bir Modern Dans eseri olan Arda Boyları, ilk defa Aykut Çınar döneminde sergilendi. Yurdun çeşitli yerlerine turneler düzenlendi. Sivas, Kayseri, Bolu, Karaman, Yozgat, Diyarbakır, Sinop, Tekirdağ, Antalya, Nevşehir, Trabzon, Amasya, Giresun ve İstanbul’da temsiller yapıldı.
Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali, Uluslararası İstanbul Opera Festivali, Uluslararası Bodrum Bale Festivali, Eskişehir Opera ve Bale Günleri, Uluslararası İstanbul Bale Festivali ve Yarışması’nda temsiller gerçekleştirildi.
Mozart’ın Osmanlı İmparatorluğu’ndan etkilenerek bestelediği “Saraydan Kız Kaçırma” operası Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından Çin Halk Cumhuriyeti tarihinde ilk defa sahneye konulduğunda başrolde Aykut Çınar vardı.
Çınar, Ocak 2014’te, dünyaca ünlü Yunan sanatçı Mario Frangoulis’i Yunanistan Büyükelçiliği ile işbirliği yaparak Ankara’ya getirerek iki ülke arasındaki barış ve dostluğu pekiştirmek amacıyla çalışmalarda bulundu.
Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında Ankara’da bulunan ilkokullarda, huzurevlerinde ve cezaevlerinde konserler verildi ve opera ve bale sanatını halka tanıtmak için yoğun çaba sarf edildi.